Protestele de la Oltchim s-au încheiat. Ce anume cer sindicatele

Protestele declanşate, marţi, de salariaţii Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au încheiat, liderii sindicali spunând că au trimis un memoriu administratorului judiciar, în care cer acordarea salariilor restante, dar şi încetarea războiului psihologic în rândul angajaţilor, ameninţaţi cu concedierea.
Economica.net - mar, 26 mart. 2013, 13:29
Protestele de la Oltchim s-au încheiat. Ce anume cer sindicatele

Mitingul s-a încheiat după aproximativ două ore, la acţiunea de protest participând aproximativ 500 de angajaţi ai combinatului, care spun că vor protesta zilnic, până când vor primi răspunsuri la solicitările adresate administratorului judiciar, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Cerem acordarea salariilor restante, lichidarea pe decembrie 2012 şi avansul pe ianuarie 2013, ambele fiind inclus în masa credală. Solicităm şi lichidarea pe februarie şi avansul pe martie, care trebuia luat ieri, tichetele de masă pe lunile ianuarie şi februarie, dar şi prima de 50 de lei care se cuvenea salariatelor de 8 martie. Sindicatul Liber Oltchim revendică încălcarea unilaterală de către administratorul judiciar al Oltchim a clauzelor salariale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă”, a declarat, marţi, liderul Sindicatului Liber Oltchim, Mihai Diculoiu.

Diculoiu a precizat că aceste solicitări au fost incluse într-un memoriu transmis administratorului judiciar, în care angajaţii cer şi un răspuns în ceea ce priveşte repornirea combinatului şi demersurile pentru primirea celor 45 de milioane de euro necesare repornirii unităţii la capacitatea de 65 la sută, bani fără de care Oltchim „riscă să intre în faliment”.

„Am cerut administratorului judiciar să prezinte până pe 31 martie 2013 programul de repunere eşalonată în funcţiune a instalaţiilor, de repornire a acestora, prin care să ajungem de la o capacitate de producţie de 5-6 la sută cât avem în prezent la 65 la sută. Am cerut administratorului judiciar şi celui special ca până pe 30 aprilie să repună în funcţiune petrochimia de la Piteşti, ea fiind singura variantă de funcţionare a Oltchim, în sistem integrat, profitabil. Am cerut ca până în iunie 2013 Oltchim să fie privatizată împreună cu Rafinăria Arpechim, poziţie îmbrăţişată şi exprimată şi de ministrul Varujan Vosganian”, a mai spus Diculoiu.

Sindicatul a mai cerut administratorului judiciar „să înceteze războiul psihologic declanşat în rândul angajaţilor Oltchim, ameninţaţi cu concedierea”, solicitând şi ca orice investitor care este dispus să investească 45 de milioane de euro la combinat „să fie acceptat la negocieri”.

„Facem apel către Preşedinţia României, Guvern, Ministerul Economiei să prezinte strategia de funcţionare a Oltchim pe termen scurt, mediu şi lung. Vrem reluarea producţiei la 65 la sută în sistem integrat cu Rafinăria Arpechim, situaţie în care, pe lângă 3.300 de salariaţi, pot fi salvaţi alţi 15.000 de angajaţi din judeţele Vâlcea şi Argeş care lucrează în firme care depind de Oltchim. Altfel, din 3.300 rămânem 700 şi ulterior ne paşte falimentul. Am convenit cu oamenii că până nu primim răspunsuri să protestăm în fiecare zi de lucru, începând cu ora 9.00”, a mai spus preşedintele Sindicatului Liber Oltchim.

Angajaţii Oltchim au protestat şi săptămâna trecută, solicitând plata salariilor restante, garanţia locurilor de muncă şi repornirea unităţii la parametri normali de funcţionare.

Combinatul Oltchim Râmnicu Vâlcea a intrat în insolvenţă, cererea de declanşare a acestei proceduri fiind aprobată în 30 ianuarie de Tribunalul Vâlcea.

Administratorii judiciari ai Oltchim sunt Rominsolv, o firmă a avocatului Gheorghe Piperea, şi BDO Business Restructuring, parte a reţelei grupului internaţional BDO.

Licitaţia pentru cumpărarea pachetului majoritar de acţiuni la Oltchim a fost câştigată anul trecut de Dan Diaconescu, patronul OTV. Diaconescu nu a intrat însă în posesia titlurilor pentru că nu a plătit statului suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane euro.

După acest eşec, statul nu a mai avansat un termen concret pentru privatizarea combinatului chimic.

Te-ar mai putea interesa și
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Stoltenberg: Ucraina „poate să câștige” războiul împotriva Rusiei
Ucraina "poate să câştige" războiul împotriva Rusiei, care "nu se derulează" aşa cum a prevăzut Moscova, a estimat duminică secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, relatează AFP....
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze în telefon
Românii se uită la camerele și designul telefonului când decid să îl cumpere. În medie, un român are 1.500 de poze ...
Camera foto a telefoanelor este cea mai importantă caracteristica a unui smartphone pentru 8 din 10 români din mediul urban, ...
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
Aurescu: România – în favoarea unui proces rapid de aderare la NATO a Finalndei și Suediei
România este "ferm" în favoarea unui proces "rapid" de aderare la NATO a Finlandei şi Suediei, iar apartenenţa acestor ...
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Ministerul Sănătății: 282 de cazuri noi de COVID-19 în ultimele 24 de ore
Un număr de 282 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au fost înregistrate în ultimele 24 de ore, cu 238 mai ...