Protestele „vestelor galbene” în Franţa au generat o creştere a insolvenţelor – Coface

În timp ce mişcarea vestelor galbene a avut un impact puternic asupra insolvenţelor corporative de la începutul anului, declinul mobilizării şi rezistenţa creşterii economice au avut un impact pozitiv asupra sănătăţii companiilor franceze în lunile martie şi aprilie ale acestui an, arată un raport publicat luni de Coface şi preluat de News.ro
Economica.net - lun, 22 iul. 2019, 08:50
Protestele

”Rapoartele Coface privind insolvenţele companiilor din ianuarie până în aprilie 2019, arată că numărul acestora a crescut cu 0,8% în această perioadă (la 18.227). Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că se pot distinge două perioade la începutul anului, care a fost marcat de mişcarea gilets jaunes (vestelor galbene). În luna ianuarie, numărul de închideri ale companiilor a crescut cu 9,3%”, arată raportul.

Martie şi aprilie s-au dovedit mult mai bune in acest sens, cu scăderi de aproximativ 4%, comparativ cu anul 2018.

”Dacă luăm în considerare microîntreprinderile, numărul companiilor înfiinţate în Franţa în primele patru luni ale anului reflectă un anumit dinamism economic. Astfel, au fost create nu mai puţin de 265.827 companii, cu o creştere de 19,5% pe parcursul anului. Dacă excludem activitatea independentă, creşterea rămâne semnificativă la 10%, cu 137.571 companii nou înfiinţate”, spun autorii raportului.

Cu toate acestea, Coface se aşteaptă ca aceste cifre bune să aibă un impact semnificativ asupra numărului de insolvenţe viitoare, din moment ce una din două companii nu va mai fi activă la cinci ani după înfiinţarea acesteia, durata medie de a insolvenţelor fiind de aproximativ 81 de luni.

Microîntreprinderile sunt primele care sunt afectate de încetinirea ciclului economic, arată raportul citat.

”Încetinirea economică de la începutul anului a avut un impact major asupra microîntreprinderilor, care reprezintă 83% din companiile insolvabile, acestea constituind singura categorie care înregistrează o creştere a numărului de insolvenţe. În acelaşi timp, a avut de suferit şi sectorul serviciilor private, acest lucru reflectând scăderea încrederii gospodăriilor franceze (cu 5 puncte sub media istorică), în legătură cu aşteptările acestora în ceea ce priveşte şomajul şi puterea de cumpărare”, se precizează în raport.

În cele din urmă, doar sectoarele construcţiilor şi cel agroalimentar se descurcă bine. Toate celelalte sectoare principale se confruntă cu o creştere suplimentară a insolvenţelor care, conform modelului de prognoză al Coface, se aşteaptă să fie cu 1,7% mai mare pe parcursul întregului an 2019.

În 2017, Coface avea aproximativ 4.100 de angajaţi în 100 de ţări şi înregistra o cifră de afaceri de 1,4 miliarde euro.

Te-ar mai putea interesa și
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Aproape 2.000 de tone de deşeuri transportate ilegal cu barjele pe Dunăre au fost oprite la Calafat
Peste 1,9 milioane de kg de deșeuri din materiale plastice şi reziduuri metalice contaminate cu substanţe periculoase au fost descoperite pe un vapor ce urma să ajungă în țară pentru a ajunge......
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
ONRC: 2.573 de firme cu participare străină la capitalul social, înmatriculate în primul semestru din 2021
Numărul firmelor cu capital străin nou înfiinţate în România a crescut, în primele şase luni din 2021, cu 53,7%, ...
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
De astăzi, pot intra în Bulgaria prin Punctul de Trecere a Frontierei Bechet toate tipurile de autovehicule
Punctul de Trecere a Frontierei Bechet (Romania) - Oryahavo (Bulgaria) este, începând de astăzi, 1 august, operaţional ...
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa mizează pe 50 de milioane de turişti străini în această vară
Franţa, prima destinaţie turistică mondială, speră să primească în această vară un număr de 50 de milioane de ...