Protestul angajaţilor de la Oltchim Râmnicu Vâlcea s-a încheiat după şase ore

Economica.net
13 08. 2013
oltchim_41634700_45286100

Potrivit reprezentanţilor Sindicatului Liber Oltchim, angajaţii solicită salariile pentru lunile iunie şi iulie, o parte din salariul pentru aprilie, avansul pe luna ianuarie şi banii pe transport pentru decembrie.

„A fost o rundă de discuţii astăzi, dar oamenii nu sunt mulţumiţi de soluţiile găsite până acum de reprezentanţii administratorului judiciar, acum suntem din nou la negocieri şi discuţii. Protestul s-a încheiat după mai mult de şase ore, fără incidente, vom vedea ce se va întâmpla, dar oamenii sunt chiar disperaţi şi nu mai pot accepta jumătăţi de măsură şi cer banii integral. Restanţele sunt acestea: subvenţia pe transport de 80 de lei fiecare pentru luna decembrie 2012, avansul pe luna ianuarie a acestui an, restanţa salarială pe aprilie, zece la sută din acesta, şi salariile pe ultimele două luni 2012, iunie şi iulie”, a declarat preşedintele Sindicatului Liber Oltchim Râmnicu Vâlcea, Mihai Diculoiu.

Aproximativ o sută de angajaţi ai Oltchim Râmnicu Vâlcea s-au adunat, marţi, în faţa pavilionului administrativ, pentru a protesta, întrucât nu le-au fost achitate salariile.

La sfârşitul lunii iulie, Oltchim a trimis în şomaj tehnic 715 salariaţi, până la 8 septembrie, ca urmare a lipsei de materii prime, capitalului de lucru şi funcţionării la capacitate redusă a instalaţiilor. Totodată, combinatul şi-a redus programul de lucru de la 5 zile la 4 zile, pentru perioada 29 iulie – 8septembrie, pentru angajaţii aparţinând Direcţiei Petrochimice.

Ca urmare a acestei decizii, sindicaliştii de la Oltchim au cerut premierului Victor Ponta să desemneze o comisie de analiză şi decizie la nivelul combinatului, susţinând că administratorii judiciari „au deosebita plăcere să ducă Oltchim la faliment prin concedieri colective, şomaj tehnic şi nefuncţionarea instalaţiilor”.

În luna iunie, peste 900 de salariaţi de la Oltchim – 605 de la Râmnicu Vâlcea şi 327 de la Divizia Petrochimică Bradu-Piteşti – au fost disponibilizaţi, numărul salariaţilor ajungând la 2.330.

Oltchim se află în insolvenţă din luna ianuarie. Privatizarea companiei a eşuat anul trecut, întrucât Dan Diaconescu, câştigătorul licitaţiei, nu a plătit suma la care s-a angajat, respectiv 45 milioane de euro.

Guvernul a propus companiei petroliere azere de stat SOCAR să preia Oltchim, reprezentanţii potenţialului investitor afirmând că vor analiza situaţia înainte de a lua o decizie.