PSD propune plafonarea prețurilor la carburanți. “Pe surse”, prețul la pompă ar trebui să fie 7 lei litrul. Statul ar plăti benzinarilor cel puțin 1,8 miliarde de euro pentru jumătate de an, în acest caz

Plafonarea prețurilor la carburanți solicitată de PSD la nivelul de 7 lei pe litru, care e ieșit în presă “pe surse” ar costa bugetul de stat circa 1,8 miliarde de euro dacă ar fi aplicată timp de șase luni, la nivelurile actuale de preț. Asta, desigur, dacă Guvernul va și plăti comercianților diferența dintre prețul de piață și cel la care vor fi obligați, prin plafon.
Mihai Nicuţ - mar, 21 iun. 2022, 15:22
PSD propune plafonarea prețurilor la carburanți. “Pe surse”, prețul la pompă ar trebui să fie 7 lei litrul. Statul ar plăti benzinarilor cel puțin 1,8 miliarde de euro pentru jumătate de an, în acest caz

PSD consideră că stabilirea unui preţ maximal la clientul final sau limitarea adaosului comercial pe tot lanţul comercial, de la producător la benzinărie, sunt variante care ar trebui discutate de urgenţă în cadrul Coaliţiei de guvernare. Printr-un comunicat de presă, Partidul Social Democrat salută acordul partidelor din Coaliţie cu privire la necesitatea unei intervenţii hotărâte din partea Guvernului pentru combaterea creşterii preţurilor la carburanţi.

În acest sens, social-democraţii solicită ministrului Energiei, Virgil Popescu, să prezinte urgent în Coaliţie propunerea de reglementare pentru realizarea acestui obiectiv, fie plafonare, fie altă soluţie identificată în acest sens.

Totodată, PSD subliniază că orice întârziere a unei decizii din partea Executivului în această privinţă afectează grav atât economia naţională, cât şi puterea de cumpărare a cetăţenilor.

„Din momentul în care Ministerul Energiei a primit sarcina de a prezenta o soluţie de legiferare, preţurile la carburanţi s-au majorat cu încă aproximativ 0,5 lei/litru. Aşadar, nu mai e timp de analize şi dezbateri! E nevoie de acţiune! Guvernul trebuie să intervină urgent pentru a pune capăt acestor creşteri de preţuri”, se arată în comunicat.

Plafon de 7 lei pe litru?

Potrivit unor surse politice citate de Digi 24, PSD ar lua în calcul o plafonare la nivelul de 7 lei pe litru. Nu știm dacă statul va plăti comercianților diferența dintre prețul de piață și plafon, pentru a se evita astfel instituirea unei penurii, dar, acceptând că se va face acest lucru, putem face niște calcule sumare relativ la cât ar trebui să plătească statul comercianților de carburanți.

Un preț final de 7 lei pe litru pentru motorină înseamnă, după scăderea de acciză și TVA, un preț al mărfii, cu tot cu marja comerciantului de circa 4,2 lei litrul. În acest moment, potrivit datelor Oil Bulletin (date de la 13 iunie, ultimele disponibile), prețul fără taxe al motorinei este, în România, de 5,85 lei/litrul. La benzină, prețul fără taxe ar trebui să fie undeva la 4 lei litrul, în condițiile în care, acum, prețul fără taxe este de circa 5,28 lei/litrul.

Așadar, pentru a-și desfășura activitatea ca până acum, fiecare comerciant de carburant ar trebui să primească înapoi de la stat circa 1,6 lei pentru fiecare litru vândut la preț plafonat, pentru motorină, și circa 1,3 lei pentru fiecare litru de benzină.

Limitarea adaosului, despre care vorbește PSD este o măsută cu un impact extrem de limitat, dată fiind structura de acum a prețului – circa 60-61% % costul de cotație au carburantului, circa 36-38% taxe și undeva la 2-4% costurile operaționale ale comerciantului, care nu includ doar marja, ci și costurile operaționale, logistice și cele de amestec cu biocarburanți.

În România s-au vândut anul trecut circa 10,1 milioane de tone de produse petroliere. Acceptând că măsura de plafonare la 7 lei se va aplica pentru jumătate de an, fără a lua în calcul creșterea consumului (în primul trimestru din acest an de circa 7%) ar rezulta ca un consum de 5 milioane de tone să fie plafonat.

Pentru ușurința, vom folosi o conversie de 1.200 de litri de carburant la tonă și o diferență de preț de rambursat de stat la o medie (consumul de diesel este majoritar în România), de 1,5 lei/litru. Cinci milioane de tone de carburant înseamnă 6 miliarde de litri. Așadar, dacă am aplica aceasta diferență între prețurile de acum (ele mai pot crește) și prețul plafon de șapte lei, statul ar trebui să plătească benzinarilor 9 miliarde de lei, adică circa 1,8 miliarde de euro.

 

Te-ar mai putea interesa și
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata a crescut în primele două luni ale acestui an cu 3,2%
Cifra de afaceri din comerţul cu ridicata, cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete, a crescut în primele două luni ale acestui an, faţă de perioada corespunzătoare din 2023,......
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi pentru a protesta împotriva austerităţii din educaţie
Guvernul argentinian a redus bugetul universităţilor publice cu 71% – Sute de mii de oameni au ieşit pe străzi ...
Sute de mii de oameni au ieşit marţi pe străzi în Argentina pentru a protesta împotriva reducerilor de cheltuieli în ...
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc în regiuni ruse după atacuri cu drone dinspre Ucraina – autorităţi ruse
Infrastructuri energetice au luat foc miercuri în regiunea rusă Smolensk, la circa 400 de km de frontiera cu Ucraina, după ...
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
Ordinea mondială construită după 1945 este „în pragul distrugerii” – Amnesty International
 Ordinea mondială construită după 1945 este "în pragul distrugerii", a avertizat secretara generală a Amnesty International, ...