PSD propune suprataxarea companiilor petroliere, în contextul anuntului profitului Petrom

Purtatorul de cuvânt al PSD, Dan Sova, a afirmat, luni, ca în contextul majorarii permanente a pretului carburantilor si al anuntului Petrom privind profitul pe 2011, ar trebui luata în considerare o suprataxare a profitului companiilor petroliere.
Economica.net - lun, 27 feb. 2012, 15:45
PSD propune suprataxarea companiilor petroliere, în contextul anuntului profitului Petrom

Sova a spus ca anuntul facut de Petrom privind profitul de 400 de milioane de euro pe 2011 arata ca „în niciun caz” compania respectiva nu se afla într-o situatie dificila.

„Ar trebui sa ne gândim la o suprataxare a profitului companiilor petroliere”, a afirmat Sova.

PSD a solicitat, prin presedintele PSD, implicarea Guvernului în stoparea majorarii preturilor la carburanti.

Ponta a precizat, luni, ca asteapta înca un raspuns al Executivului la solicitarea lui, el afirmând ca „este în puterea Guvernului sa stopeze acest fenomen”.

Grupul Petrom a înregistrat anul trecut un profit record în crestere cu 72%, la 3,759 miliarde lei (887 milioane euro), cel mai mare câstig înregistrat vreodata de o companie din România, si vânzari record de 22,61 miliarde lei (5,3 miliarde euro).

În ultimul trimestru din 2011, Petrom a obtinut un profit de 838 milioane lei, în crestere cu 8% fata de perioada corespunzatoare din 2010, la vânzari de 6,39 miliarde lei, mai mari cu 17%, potrivit datelor financiare raportate miercuri, în standardele internationale de contabilitate – IFRS.

Grupul a raportat pentru 2010 un profit net de 2,19 miliarde lei si vânzari de 18,61 miliarde lei. În ultimele trei luni din 2010, Petrom a consemnat un câstig de 779 milioane lei si vânzari de 5,45 miliarde lei.

Profitul operational calculat înainte de deducerea dobânzilor si impozitelor (EBIT) a urcat în 2011 cu 65%, la 4,93 miliarde lei (1,16 miliarde euro), de la 2,98 miliarde lei în perioada similara a anului trecut.

Petrom a constituit în ultimul trimestru din 2010 un provizion de 504 milioane lei pentru amenda dispusa de Consiliul Concurentei si anuntata la începutul acestui an.Sanctiunea a fost aplicata în urma unei investigatii cu privire la pretinsa încalcare a reglementarilor privind concurenta ca urmare a retragerii de pe piata locala a sortimentului de benzina Eco Premium.

 

Te-ar mai putea interesa și
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Rușii sunt principalii cumpărători de locuințe străini în Turcia
Vânzările de locuinţe în Turcia au urcat în aprilie cu 38,8%, la 133.058, comparativ cu perioada similară din 2021, arată datele publicate marţi de Institutul de Statistică, ruşii fiind......
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele din România pot să fie o investiție promițătoare
Țiriac pregătește noi investiții în imobiliare: sute de apartamente la Timișoara și Brașov: Încă 20 de ani imobiliarele ...
Omul de faceri Ion Țiriac continuă investițiile în imobiliare și plănuiește sute de apartamente pe terenurile pe care ...
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul va adopta mâine ordonanța privind creșterea voluntară, scutită de taxe, a salariului minim cu 200 de lei
Guvernul urmează aprobe în şedinţa de miercuri, printr-o ordonanţă de urgenţă, cadrul legal pentru implementarea ...
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Șeful băncii franceze Societe Generale, Frederic Oudea, va pleca la anul din fruntea instituției
Grupul bancar francez Societe Generale a anunţat marţi că Frederic Oudea (foto), directorul său general din 2008, nu ...