Rolling Stock, „puiul” lui CFR Marfă şi al lui Gruia Stoica, lucrează pentru Deutsche Bahn

Joint-venture-ul  Grup Feroviar Român - CFR Marfă a închiriat 80 de vagoane către Deutsche Bahn, compania feroviară a Germaniei şi cel mai mare jucător din Europa, pentru aproape 2 milioane de euro. Vagoanele sunt ale CFR Marfă, recondiţionate şi reparate de GFR
Florin Cojocaru - mie, 23 oct. 2013, 21:03
Rolling Stock,

Compania Rolling Stock (RS), un joint venture între CFR Marfă şi Grup Feroviar Român( firma lui Gruia Stoica), are 80 de vagoane închiriate către Deutsche Bahn, compania de transport feroviar a Germaniei.

Contractul iniţial era cu o firmă poloneză, care a fost cumpărată de nemţi, a început în 2009 şi se va finaliza în 2015, spune Leonard Aurel, director general Rolling Stock. „Avem două trenuri cu vagoane de tip FALS, vagoane de cărbune, care efectuează operaţiuni între Polonia şi Germania. Este o mândrie pentru noi că vagoanele noastre circulă prin Germania la viteze medii de 120 de kilometri pe oră”, arată Aurel.

Potrivit acestuia, preţul închirierii unui vagon de marfă este situat între 10 şi 20 de euro, iar la o locomotivă 300-500 de euro pe zi, funcţie de durata contractului şi numărul de unităţi solicitate. Luând în considerare preţul minim, contractul fiind pe termen lung, rezultă o sumă de 311.000 de euro anuală, adică 1,86 milioane de euro pe toată durata contractului.

Vagoanele RS sunt cele ale CFR Marfă. Compania de stat a venit cu ele ca aport la capitalul social (CFR Marfă are 49% din acţiunile joint-venture-ului), reparate şi recondiţionate de GFR, care a alocat 50 de milioane de euro pentru aceste operaţiuni, începând cu 2008, anul de înfiinţare al RS.

Recondiţionarea unui vagon costă 10-15.000 de euro, iar a unei locomotive circa 200.000 de euro. Parcul de vagoane al RS numără 5.800 de vagoane şi 76 de locomotive. Active sunt 4.800 de vagoane şi 48 de locomotive.

„Când le-am luat, erau într-o stare deplorabilă. GFR a făcut un fel de „Program Rabla” la vagoanele CFR Marfă. Oricum, tot ce s-a adus la Rolling Stock urma să fie casat de CFR Marfă. Iată de ce a fost o afacere foarte bună pentru amebele companii”, mai spune Aurel.

Rolling Stock se ocupă exclusiv cu închirierea de vagoane de marfă şi locomotive pentru operatorii străini de transport feroviar. Are afaceri în Germania, Polonia, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Slovenia şi Olanda. Planurile pe termen scurt includ pătrunderea pe pieţele din Turcia, Grecia şi Croaţia.
Aproape 80% din parcul de vagoane al RS sunt recondiţionate. Restul , fie urmează, fie nu mai sunt operaţionale din cauză că sunt blocate pe linii obscure sau într-un grad mare de degradare.

La jumătatea acestui an, RS a înregistrat un profit de circa 450.000 de euro. Previziunile pentru tot anul arată un beneficiu net de „2-3 milioane de euro” , iar în 2014 se vor da dividende. În 2012, profitul RS a fost de 4,5 milioane de euro.

Gruia Stoica a eşuat, recent, în încercarea de a prelua CFR Marfă. El a oferit 30 de milioane de euro, din cele 202 milioane – preţ de contract, garanţie de participare şi avans, însă statul nu şi-a îndeplinit obligaţiile sale din contract. Banii îi vor fi returnaţi lui Stoica, iar privatizarea CFR Marfă se va relua anul viitor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare în România
După Macron, ministrul francez al Apărării susține la rândul său că Parisul e disponibil să trimită trupe militare ...
Franţa este pregătită să trimită sute de militari în România şi să-şi asume responsabilitatea de a constitui o ...
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Cine deține cele mai puternice cinci supercomputere din lume și la ce le folosesc
Un supercomputer este o mașină construită pentru a gestiona miliarde, dacă nu chiar trilioane de calcule simultan. Cu ...
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Furtună puternică de zăpadă în Statele Unite. Mii de zboruri au fost anulate
Mii de zboruri au fost anulate sâmbătă în Statele Unite, în aşteptarea unei violente furtuni de iarnă care va afecta, ...