Pun ruşii mâna pe singura afacere de succes a lui Patriciu?

Fostul premier al Georgiei, partener al lui Patriciu la Liberty Bank din Georgia, şi-ar fi vândut deja participaţia, alimentând speculaţiile că investitorii ruşi intră pe piaţa bancară din micul stat ex-sovietic. 
Economica.net - lun, 11 mart. 2013, 11:35
Pun ruşii mâna pe singura afacere de succes a lui Patriciu?

Lado Gurgenidze, fostul premier al Georgiei şi asociat al lui Dinu Patriciu în banca Liberty Bank din Georgia, şi-a vândut participaţia la instituţia de credit, potrivit unor surse citate de presa financiară locală. Fostul premier al Georgiei este şi preşedinte executiv al Consiliului de Supraveghere al băncii.

Gurgenidze şi-ar fi vândut 80% din capital, iar tranzacţia ar fi fost intermediată de Oracle Capital Group, o firmă de consultanţă şi servicii financiare speciale pentru oamenii cu bani.

Potrivit ultimelor date de la Banca Centrală a Georgiei, acţionarii Liberty Bank sunt Dinu Patriciu, cu 70%, Gurgenidze cu 7,48% şi 11,27% de alţi acţionari reprezintaţi de o instituţie custode, BNY Limited.

Atât serviciul de comunicare al băncii georgiene, cât şi banca centrală de la Tbilisi şi asociaţia bancherilor din Georgia au negat informaţia, dar, potrivit surselor citate de presa locală, toţi bancherii de top din Georgia ştiu că Gurgenidze şi-a vândut participaţia la instituţia de credit.

Aceste informaţii vin la doar o săptămână şi jumătate după ce preşedintele Georgiei, Mihail Saakashvili a spus că investitori ruşi cu cumpărat Liberty Bank. Atunci, Gurgenidze a declarat public că informaţia oferită de preşedintele ţării esze falsă, iar, ulterior, Saakashvili a cerut scuze jurnaliştilor pentru că a oferit o informaţie eronată. Totuşi, preşedintele Georgiei a spus că “ştie cu certitudine” că unele bănci ruseşti sunt interesate de achiziţia unor bănci din Georgia.

Întâmplător sau nu, potrivit publicaţiei româneşti enational.ro, Dinu Patriciu ar fi avut o întâlnire cu nişte “cămătari ruşi”, întîlnire care ar fi fost intermediată de Melanie Chen, om de încredere al lui Patriciu şi preşedinte al Dinu Patriciu Global Properties, firma sub care omul de afaceri român derulează afaceri imobiliare în Europa. Întâlnirea ar fi avut loc după intervenţia chirurgicală a lui Dinu Patriciu de la Milano.

Liberty Bank a ajuns a patra bancă din Georgia, după active şi este una dintre puţinele afaceri de succes, dacă nu singura, pe care la mai are Dinu Patriciu, odinioară cel mai bogat român. Patriciu are probleme cu portofoliul de imobiliare din Europa, afacerea de retail din România-lanţul mic.ro-a dat faliment iar despre celelalte investiţii ale sale, în producţia de echipamente pentru energia din surse regenerabile şi în exploatarea resurselor energetice neconvenţionale din Marea Neagră, nu s-a mai auzit nimic.

Patriciu a cumpărat banca georgiană în 2009, împreună cu fostul premier al Georgiei şi om cu experienţă în banking, Gurgenidze, pe care l-a numit şi preşedinte. De când omul de afaceri român a intrat în acţionariat, banca a trecut de pe profit pe pierdere, portofoliul de credite neperformante a scăzut, iar cota de piaţă a crescut. Azi, Liberty Bank are cea mai mare reţea de sucursale dintre toate băncile georgiene, implementând inclusiv o reţetă inedită: o reţea de zeci de furgonete prin care se fac transferuri bancare în orice loc al ţării. Dacă în 2008 şi 2009, banca avea pierderi, în 2010 a trecut pe profit. În 2011, banca a raportat un profit net de 4,4 milioane de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...