Putin, despre taxa bancară din Cipru: O decizie incorectă, neprofesionistă şi periculoasă

 Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat decizia miniştrilor de Finanţe din zona euro de a impune o taxă specială de până la 10% asupra depozitelor bancare din Cipru, măsură pe care o consideră "incorectă, neprofesionistă şi periculoasă", transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 12:46
Putin, despre taxa bancară din Cipru: O decizie incorectă, neprofesionistă şi periculoasă

„O astfel de decizie, dacă este adoptată, va fi incorectă, neprofesionistă şi periculoasă”, a declarat liderul de la Kremlin într-o şedinţă de guvern, potrivit unui comunicat publicat luni de administraţie.

Putin consideră că decizia va stabili un precedent periculos.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni, potrivit AFP, că decizia pare a fi „o confiscare a fondurilor străinilor”.

Ministrul Finanţelor Anton Siluanov a afirmat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Rusia şi-ar putea reevalua rolul în acordul de bailout al Ciprului deoarece nu a fost consultată în privinţa taxei asupra depozitelor bancare.

Entităţi din Rusia – bănci, companii sau persoane private – deţin depozite în valoare totală de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) la băncile din Cipru, potrivit estimărilor agenţiei de rating Moody’s.

Tratatul Rusia – Cipru pentru evitarea dublei taxări şi fiscalitatea scăzută din statul insular au transformat băncile cipriote în canalul preferat de transferuri internaţionale de bani pentru companiile şi oamenii de afaceri ruşi.

Incluzând împrumuturile către companii înregistrate în Cipru, expunerea Rusiei pe economia mediteraneană este de 60 miliarde de dolari (46,3 miliarde euro), estimează Moody’s.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au anunţat sâmbătă un acord de finanţare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauză fără precedent în UE, respectiv preluarea de către stat a 9,9% din depozitele bancare în valoare de peste 100.000 de euro şi 6,75% din economiile mai mici. Prin această măsură, guvernul cipriot ar urma să strângă 5,8 miliarde euro.

Aproximativ jumătate din depozitele de 68 miliarde euro din băncile cipriote sunt deţinute de străini, în principal ruşi, britanici şi greci.

Putin a promulgat vineri o lege propusă de guvern prin care interzice băncilor străine să deschidă sucursale în Rusia. Instituţiile străine de credit pot opera în Rusia prin subsidiare înregistrate în ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – date INS
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în februarie 2024, comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut – ...
Preţurile produselor agricole au scăzut cu 18,69% în luna februarie 2024, comparativ cu luna februarie 2023, potrivit Buletinului statistic de preţuri al Institutului Naţionale de Statistică,......
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Londra speră să expulzeze 5.700 de migranţi către Rwanda „până la sfârşitul anului”
Marea Britanie a demarat, marţi, controalele fizice asupra produselor alimentare proaspete importate din Uniunea Europeană, ...
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a evitat recesiunea la începutul anului
Economia germană a revenit pe creştere în primul trimestru al acestui an, când a înregistrat un avans modest dar peste ...
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
ONRC: Peste 1.800 de firme şi PFA au intrat în insolvenţă în primul trimestru al acestui an
Numărul societăţilor comerciale şi al persoanelor fizice autorizate (PFA) intrate în insolvenţă în primul trimestru ...