Putin a decretat legea marţială în provinciile ucrainene anexate

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri legea marţială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat luna trecută şi a acuzat Kievul că respinge ''orice propunere de negociere'', transmit agenţiile Reuters, AFP şi EFE.
AGERPRES - mie, 19 oct. 2022, 16:41
Putin a decretat legea marţială în provinciile ucrainene anexate

Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, scrie Agerpres.

În declaraţii transmise de la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.

El a decretat astfel şi o ”mobilizare economică” în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că ”bombardează” populaţia civilă în respectivele regiuni. ”Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru”, a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni ”teroriste” precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor ”infrastructuri nucleare”, fără a le preciza.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat.

Deciziile lui Putin survin în timp ce oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care conform aceloraşi oficiali a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.

Armata ucraineană încearcă în special să taie liniile de comunicaţie ale soldaţilor ruşi aflaţi pe malul vestic al râului Nipru, să împingă trupele ruse peste acest râu şi să elibereze capitala omonimă a regiunii.

Comandantul operaţiunilor militare ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a declarat la rândul său că situaţia trupelor ruse pe frontul ucrainean este ”foarte dificilă”. ”Regimul ucrainean încearcă să străpungă apărarea noastră”, folosindu-şi ”toate rezervele” pentru contraofensivele din est şi sud, a rezumat comandantul rus.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a catalogat decizia lui Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o ”pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”.

”Aceasta nu aduce nicio schimbare pentru Ucraina: noi vom continua eliberarea şi scoaterea de sub ocupaţie a teritoriilor noastre”, a asigurat oficialul ucrainean, într-o reacţie pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală de 123,99 de milioane de lei lei (24,93 de milioane de euro), în......
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost suprasubscris cu peste 330%
18 instituții financiare au anunțat că vor să participe la schema de ajutor de stat IMM Plus. Fondul de garantare a fost ...
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM SA-IFN) a anunțat astăzi ...