Putin a decretat legea marţială în provinciile ucrainene anexate

Preşedintele rus Vladimir Putin a decretat miercuri legea marţială în cele patru provincii ucrainene pe care le-a anexat luna trecută şi a acuzat Kievul că respinge ''orice propunere de negociere'', transmit agenţiile Reuters, AFP şi EFE.
AGERPRES - mie, 19 oct. 2022, 16:41
Putin a decretat legea marţială în provinciile ucrainene anexate

Legea marţială implică extinderea puterilor autorităţilor ruse de ocupaţie în regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Zaporojie şi Herson, scrie Agerpres.

În declaraţii transmise de la reuniunea Consiliului de Securitate al Rusiei, liderul de la Kremlin a dispus de asemenea guvernului să constituie un consiliu special de coordonare sub conducerea premierului Mihail Mişustin, care să colaboreze cu regiunile ruse în vederea sporirii efortului militar pe frontul din Ucraina.

El a decretat astfel şi o ”mobilizare economică” în opt regiuni învecinate Ucrainei, inclusiv în Crimeea anexată în 2014, precum şi restricţionarea deplasărilor în şi în afara acestor regiuni.

Putin a justificat impunerea legii marţiale în acele provincii anexate prin faptul că responsabilii de la Kiev refuză în continuare să negocieze cu Rusia şi că ”bombardează” populaţia civilă în respectivele regiuni. ”Ei trimit grupuri de sabotori pe teritoriul nostru”, a mai spus preşedintele rus, menţionând în special acţiuni ”teroriste” precum atacul asupra podului Crimeii şi asupra unor ”infrastructuri nucleare”, fără a le preciza.

Pe de altă parte, potrivit aceluiaşi decret, în districtul federal unde se află şi capitala Moscova este instituit un regim de alertă consolidat.

Deciziile lui Putin survin în timp ce oficialii proruşi instalaţi în regiunea Herson din sudul Ucrainei au anunţat că au început evacuarea civililor de acolo, pentru ca trupele ruse să-şi poată consolida poziţiile defensive în aşteptarea unei mari ofensive a armatei ucrainene, care conform aceloraşi oficiali a mobilizat pe frontul din Herson zeci de mii de soldaţi în acest scop.

Armata ucraineană încearcă în special să taie liniile de comunicaţie ale soldaţilor ruşi aflaţi pe malul vestic al râului Nipru, să împingă trupele ruse peste acest râu şi să elibereze capitala omonimă a regiunii.

Comandantul operaţiunilor militare ruse în Ucraina, generalul Serghei Surovikin, a declarat la rândul său că situaţia trupelor ruse pe frontul ucrainean este ”foarte dificilă”. ”Regimul ucrainean încearcă să străpungă apărarea noastră”, folosindu-şi ”toate rezervele” pentru contraofensivele din est şi sud, a rezumat comandantul rus.

Un consilier al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mihailo Podoliak, a catalogat decizia lui Putin de a impune legea marţială în cele patru regiuni anexate drept o ”pseudo-legalizare a jefuirii proprietăţii ucrainenilor”.

”Aceasta nu aduce nicio schimbare pentru Ucraina: noi vom continua eliberarea şi scoaterea de sub ocupaţie a teritoriilor noastre”, a asigurat oficialul ucrainean, într-o reacţie pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India joacă un rol din ce în ce mai important în aprovizionarea pieţelor petroliere mondiale, cumpărând cantităţi din ce în ce mai mari de petrol rusesc ieftin pe care îl rafinează în......
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Report de aproape 3,6 milioane de euro la Joker şi de peste 3,3 milioane de euro la Loto 6/49
Un report de peste 3,59 milioane de euro se înregistrează la categoria I a jocului Joker, în timp ce la Loto 6/49 reportul ...
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
ANM: Cod galben de intensificări ale vântului şi ninsori, în 27 de judeţe
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o informare meteo de frig valabilă în toate regiunile, până vineri, ...
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel a extins perioada de negocieri exclusive cu grecii de la PPC pentru vânzarea afacerii din România
Enel SpA a extins perioada de exclusivitate pentru negocierile cu Public Power Corp (PPC) privind potenţiala vânzare a ...