Putin anunţă o campanie ambiţioasă de repatriere a capitalului, vizând companiile şi demnitarii

Preşedintele rus Vladimir Putin a dat startul unei campanii de repatriere a capitalului prin încetarea practicilor companiilor de a transfera banii în conturi offshore şi prin obligarea celor mai înalţi demnitari să renunţe la conturile din străinătate, transmite Bloomberg.
Economica.net - mie, 12 dec. 2012, 15:02
Putin anunţă o campanie ambiţioasă de repatriere a capitalului, vizând companiile şi demnitarii

Rusia ar trebui să meargă înainte în privinţa legislaţiei anticorupţie care ar limita deţinerile de bani şi active ale demnitarilor în străinătate, a declarat miercuri Vladimir Putin în primul discurs privind starea naţiunii din actualul mandat de preşedinte, început în luna mai.

Noile reguli vor fi extinse către cei mai importanţi lideri, inclusiv preşedintele, premierul şi familiile lor, a adăugat Putin.

Liderul de la Moscova şi alianţii săi vor să repatrieze active evaluare la 1.000 miliarde de dolari, în încercarea de a stimula economia şi a încuraja investiţiile în tehnologii noi, pentru a diversifica producţia dincolo de exploatarea resurselor naturale, principala sursă de creştere economică.

Estimările indică pentru anul viitor o creştere a economiei Rusiei cu 3,6%, faţă de o dinamică anuală medie de 7% în timpul primelor două mandate ale lui Putin.

„Cum să ai încredere într-un oficial sau în politicieni care fac declaraţii curajoase despre bunăstarea Rusiei, apoi încearcă să-şi transfere fondurile, banii, în străinătate? Proprietăţile din străinătate ar trebui declarate indiferent, iar oficialii ar trebui să precizeze valoarea lor şi sursa veniturilor din care au provenit banii pentru acele tranzacţii”, a afirmat Putin.

Preşedintele rus a început astfel cea mai ambiţioasă campanie anticuropţie din timpul mandatelor sale, criticându-l pe ministrul Apărării, Anatoly Serdyukov, pentru acuzaţiile de corupţie aduse subordonaţilor săi.

Un deputat care face parte din Frontul Popular, formaţiunea care îl sprijină pe Putin în Duma de Stat, a declarat miercuri că legislativul ar putea oferi amnistie celor care repatriază voluntar banii ţinuţi în conturi din străinătate.

Guvernul ar trebui de asemenea să reformeze justiţia şi legislaţia pentru a opri „fuga” de jurisdicţia autorităţilor ruse. Putin a cerut Executivului să pregătească propuneri pentru a „de-offshoriza” economia, inclusiv prin utilizarea burselor ruse în cazul privatizării activelor statului.

„Antreprenorii noştri sunt de multe ori criticaţi pentru că sunt nepatrioţi. Nouă din 10 tranzacţii semnificative derulate de mari companii ruseşti, inclusiv din rândul celor deţinute parţial de stat, nu se desfăşoară sub auspiciile legii ruse”, a arătat Putin.

Ruşii au cheltuit anul trecut 12 miliarde de dolari pentru cumpărarea de proprietăţi în străinătate, faţă de 5,5 miliarde de dolari pe an în 2007 şi 2008. Ieşirile nete de capital au totalizat în 2011 peste 80 milioane de dolari, dublu faţă de 2010, şi s-ar putea menţine în apropiere de acest nivel în acest an, la circa 75 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului Economiei de la Moscova.

Te-ar mai putea interesa și
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot
Mircea Fechet: Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis ...
Comisia Europeană a clasat miercuri o cauză de infringement deschisă împotriva României şi a închis un dosar EU-Pilot, informează ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet,......
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de milion de euro
Restart Energy a finalizat lucrările la o centrală solară pentru compania Romtextil, care au costat peste jumătate de ...
Restart Energy a anunțat astăzi că a finalizat construcția și instalarea unui sistem de generare a energiei fotovoltaice ...
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP anunță un parteneriat istoric pentru accelerarea tehnologiei în cadrul echipei de Formula 1
Ferrari și HP Inc. au anunțat un parteneriat istoric, pe mai mulți ani pentru promovarea inovării sustenabile și pentru ...
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Fabricantul bulgar de armament VMZ Sopot a înregistrat venituri record în 2023
Producătorul de armament VMZ Sopot, companie deţinută de statul bulgar, a raportat venituri record de 828 de milioane ...