Putin: Au fost mobilizaţi 318.000 de rezervişti ruşi – 49.000 sunt deja pe frontul ucrainean

Preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat vineri că au fost mobilizaţi circa 318.000 de rezerviştii pentru consolidarea trupelor ruse în Ucraina şi a insistat că civilii aflaţi în provincia ucraineană sudică Herson ''trebuie îndepărtaţi'' din zonele periculoase de luptă, în timp ce trupele ruse se confruntă cu o contraofensivă a armatei ucrainene în această provincie ocupată parţial de Rusia, relatează AFP şi Reuters.
AGERPRES - vin, 04 nov. 2022, 15:20
Putin: Au fost mobilizaţi 318.000 de rezervişti ruşi - 49.000 sunt deja pe frontul ucrainean

”Avem deja 318.000 (de mobilizaţi). De ce 318.000 ? Pentru că voluntari continuă să sosească. Numărul voluntarilor nu scade”, a spus Putin la o scurtă ceremonie desfăşurată în Piaţa Roşie din Moscova cu ocazia Zilei unităţii naţionale ruse.

El a decretat pe 21 septembrie mobilizarea parţială a circa 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele care iau parte la agresiunea contra Ucrainei, Putin şi ministrul său al apărării Serghei Şoigu argumentând că a fost nevoie de această măsură pentru a susţine o linie a frontului ce depăşeşte 1.000 de kilometri.

Dintre rezerviştii mobilizaţi, aproximativ 49.000 au fost deja desfăşuraţi în unităţile angajate în lupte în Ucraina, a precizat vineri Putin, care în aceeaşi zi a promulgat o lege ce permite mobilizarea persoanelor condamnate pentru delicte grave.

Pe de altă parte, ”cei care locuiesc în prezent în Herson trebuie îndepărtaţi din zonele de luptă cele mai periculoase”, a indicat liderul de la Kremlin, după ce trupele ruse au pierdut teren în această provincie în urma contraofensivei ucrainene.

”Populaţia civilă nu trebuie să sufere de pe urma bombardamentelor ce rezultă din măsuri ofensive, contraofensive şi altele”, a explicat el.

În urma contraofensivei ucrainene trupele ruse au evacuat deja de pe malul de vest al Niprului peste 70.000 de persoane, precum şi monumente şi vestigii istorice, inclusiv rămăşiţele prinţului Grigori Potemkin, care a fondat oraşul Herson în anul 1779.

Vice-guvernatorul prorus din Herson, Kiril Stremusov, a declarat joi că trupele ruse s-ar putea retrage complet de malul de vest al Niprului, ceea ce ar însemna şi retragerea din capitala omonimă a acestei provincii.

Mai devreme vineri, preşedintele rus a depus o coroană de flori la monumentul ridicat în memoria lui Kuzma Minin şi a lui Dmitri Pojarski, doi reprezentanţi ai istoriei ruse care au contribuit la eliberarea Moscovei de sub ocupaţia poloneză la începutul secolului al XVII-lea. Ziua unităţii naţionale ruse omagiază această revoltă populară din anul 1612 împotriva forţelor polonezo-lituaniene.

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...