Putin către prinţul moştenitor saudit: „Data viitoare ne întâlnim la Moscova”

Preşedintele rus Vladimir Putin a explicat că o vizită pe care urma să o efectueze în Rusia prinţul moştenitor saudit Mohammad bin Salman Al Saud a fost modificată în ultimul moment, ceea ce l-a determinat pe şeful de la Kremlin să se deplaseze el la Riad pentru convorbiri cu liderul principalului stat exportator de petrol al lumii, relatează joi agenţia Reuters.
AGERPRES - joi, 07 dec. 2023, 11:32
Putin către prinţul moştenitor saudit:

Deplasarea grăbită a lui Putin în Orientul Mijlociu, în care a fost escortat de două avioane de luptă ruse, rămâne înconjurată de mister şi nu este clar de ce era atât de important pentru el să facă o astfel de rară ieşire în afara Rusiei, scrie Agerpres.

„Vă aşteptam la Moscova”, i-a spus Putin zâmbind prinţului, la sosirea la Riad.

„Ştiu că evenimentele au determinat o corectare forţată a acestor planuri, dar aşa cum am mai spus nimic nu poate împiedica dezvoltarea relaţiilor noastre prieteneşti”, a asigurat el.

„Dar următoarea întâlnire trebuie să fie la Moscova”, a adăugat liderul de la Kremlin.

Prinţul moştenitor saudit a răspuns, printr-un translator de rusă, că este cu siguranţă gata să facă acest lucru.

„Atunci ne-am înţeles”, a conchis Putin.

Potrivit agenţiei de presă publice saudite SPA, prinţul moştenitor a salutat coordonarea dintre cele două ţări „care a contribuit la scăderea tensiunilor din Orientul Mijlociu”.

El a subliniat că cele două ţări au numeroase interese comune şi sunt preocupate de bunăstarea Rusiei, Arabiei Saudite, a Orientului Mijlociu şi a întregii lumi.

Întâlnirea celor doi lideri a avut loc pe fondul unei scăderi a preţurilor petrolului, în pofida angajamentului OPEC+ – ţările din Organizaţia statelor exportatoare de petrol (OPEC) şi aliaţii lor, în frunte cu Rusia – de a continua reducerea producţiei.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a afirmat după convorbiri că va continua cooperarea în cadrul OPEC+, dar nu a dat detalii cu privire la vizită.

Ministerul Apărării rus a difuzat mai devreme o înregistrare video cu avionul lui Putin, un Iliuşin-96, flancat de avioane de vânătoare Suhoi-35S în timpul zborului din Rusia spre Emiratele Arabe Unite, prima escală în deplasarea preşedintelui rus.

Te-ar mai putea interesa și
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat pe ambasadorul rus după ce Moscova a naționalizat filiala locală a companiei Ariston
Italia l-a convocat sâmbătă pe ambasadorul rus după ce Moscova a anunţat că a trecut filiala Ariston Thermo Group sub controlul gigantului energetic rus de stat Gazprom, a anunţat şeful......
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda recompense pentru medaliile de aur cucerite la Paris
Șeful CIO Thomas Bach se opune în numele solidarității deciziei Federației Internaționale de Atlestism de a acorda ...
Preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), Thomas Bach, s-a distanţat de decizia inedită a Federației Internaționale ...
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Ciolacu: Statul român trebuie să aibă o aeronavă pentru delegaţiile guvernamentale, pentru sportivi, pentru preşedinte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat sâmbătă că dacă statul român ar fi avut o aeronavă proprie, acum nu ar mai fi ...
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Internetul cu tot mai puțini oameni. Jumătate din trafic a fost generat de roboți, în 2023
Aproape jumătate (49,6%) din tot traficul de internet de anul trecut a fost generat de roboți, cu 2% mai mult față de ...