Putin constată o agravare a situației din estul Ucrainei și cere Kievului să se așeze la masa tratativelor cu rebelii din Doneţk şi Lugansk

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că observă o deteriorare a situaţiei în estul Ucrainei, îndemnând Kievul să se aşeze la masa tratativelor cu separatiştii din Doneţk şi Lugansk, şi a lansat un apel la punerea în practică a Acordurilor de la Minsk, destinate să pună capăt conflictului din estul Ucrainei, potrivit AFP, Reuters şi EFE, relatează Agerpres.
AGERPRES - vin, 18 feb. 2022, 18:47
Putin constată o agravare a situației din estul Ucrainei și cere Kievului să se așeze la masa tratativelor cu rebelii din Doneţk şi Lugansk

„Din păcate, observăm o agravare a situaţiei” din Donbas, a declarat Putin într-o conferinţă de presă comună cu omologul său belarus şi aliat Aleksandr Lukaşenko, aflat vineri într-o vizită la Moscova.

Potrivit lui Putin, „implementarea Acordurilor de la Minsk este garanţia restabilirii păcii în Ucraina şi încetării tensiunilor legate de această ţară”.

„Tot ceea ce trebuie să facă Kievul este să se aşeze la masa discuţiilor cu reprezentanţii Donbasului şi să convină asupra măsurilor politice, militare, economice şi umanitare pentru a pune capăt conflictului”, a adăugat el.

„Şi cu cât acest lucru se întâmpla mai repede, cu atât mai bine”, a spus preşedintele rus.

Putin a afirmat că procesul de rezolvare a conflictului din estul Ucrainei „continuă să fie blocat” chiar şi în pofida eforturilor din cadrul aşa-numitului format de negocieri Normandia (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia).

Preşedintele rus a declarat că autorităţile de la Kiev „sabotează în esenţă aplicarea Acordurilor de la Minsk în ceea ce priveşte modificarea Constituţiei (ucrainene), acordarea unui statut special pentru Donbas, alegerile locale şi amnistierea” participanţilor la conflict.

„În general, drepturile omului sunt încălcate sistematic în Ucraina, discriminarea populaţiei de limbă rusă este stabilită la nivel legislativ”, pretinde Putin.

La rândul sau, Lukaşenko a avertizat că, pentru prima oară după decenii, regiunea „se află în pragul unui conflict real”, lucru pentru care a învinuit Occidentul.

„După cum vedeţi, acest lucru nu mai depinde nici măcar de vecinii noştri, nici măcar de Ucraina. Este clar pentru dumneavoastră de cine depinde escaladarea tensiunilor de-a lungul graniţelor noastre. Pentru prima dată în ultimele decenii ne aflăm în pragul unui conflict care s-ar putea extinde pe întreg continentul”, a avertizat el.

Separatiştii proruşi din estul Ucrainei au anunţat vineri evacuarea civililor în Rusia, acuzând Kievul de pregătirea unei invazii după o reizbucnire a violenţelor, pentru care părţile se acuză reciproc.

Potrivit acestora, armata ucraineană pregăteşte o ofensivă pentru invadarea celor două „republici” autoproclamate, Doneţk şi Lugansk.

Americanii şi britanicii au acuzat în schimb Moscova că vrea să creeze un pretext în teritoriile controlate de separatişti pentru a invada Ucraina. Circa 150.000 de soldaţi ruşi au fost desfăşuraţi la frontiera ucraineană, notează AFP.

În ultimele 48 de ore, o recrudescenţă a violenţelor are loc pe linia frontului din Donbas, ucrainenii şi separatiştii acuzându-se reciproc de tiruri cu arme grele asupra adversarului şi de luarea ca ţintă a civililor.

În cadrul unei conferinţe de presă la Moscova, Putin a mai spus că Rusia este pregătită să meargă pe calea negocierilor cu NATO cu privire la cererile sale de securitate, dar că Alianţa condusă de SUA şi Washingtonul nu sunt încă dispuse să se angajeze asupra preocupărilor-cheie ale Moscovei.

Te-ar mai putea interesa și
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Ajutorul SUA nu este suficient pentru o contraofensivă rapidă a Ucrainei – responsabil militar american
Revenirea ajutorului militar american către Ucraina va permite armatei acestei ţări să reia iniţiativa împotriva Rusiei, dar pregătirea pentru o contraofensivă va dura mult mai mult, a......
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite încurajează Germania să trimită Ucrainei rachete cu rază lungă de acţiune
Statele Unite speră că recenta decizie a Washingtonului de a trimite rachete cu rază lungă de acţiune Ucrainei va încuraja ...
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Ieftinire în benzinării azi, benzina și motorina costă aproape la fel. Ce se întâmplă
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei vândute în stațiile ...
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare judeţ
Ciolacu: Regionalizarea României şi reforma bugetară trebuie făcute, dar e nevoie de analize şi studii pentru fiecare ...
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, ...