Putin deschide robinetul – Gazoductul Nord Stream îşi reia activitatea după lucrările de întreţinere. Eni anunţă că Rusia a crescut furnizările de gaze în Italia

Gazoductul Nord Stream care leagă Rusia de Germania şi-a reluat activitatea, joi, după zece zile în care a fost supus lucrărilor de întreţinere, a declarat un purtător de cuvânt al companiei omonime care se ocupă de întreţinerea echipamentelor, relatează AFP. Italia a anunţat că Rusia a majorat furnizările în peninsulă.
News.ro - joi, 21 iul. 2022, 09:51
Putin deschide robinetul - Gazoductul Nord Stream îşi reia activitatea după lucrările de întreţinere. Eni anunţă că Rusia a crescut furnizările de gaze în Italia

Compania Eni anunţă că Rusia a crescut furnizările de gaze în Italia

Rusia a majorat furnizările de gaze în Italia, a anunţat joi compania italiană de hidrocarburi Eni, controlată în procent de 30% de stat, relatează agenţia EFE.

„Gazprom a comunicat pentru astăzi furnizarea unor volume de gaze de circa 36 milioane de metri cubi, faţă de furnizări zilnice de circa 21 milioane metri cubi realizate în ultimele zile”, a precizat compania, pe site-ul său.

Eni „îşi rezervă dreptul de a comunica orice actualizare în cazul în care se vor produce noi variaţii semnificative în ceea ce priveşte cantităţile furnizate comunicate de către Gazprom”, se subliniază într-un scurt comunicat al companiei.

Rusia a reluat joi furnizarea de gaze în Europa prin gazoductul Nord Stream, după zece zile de oprire pentru mentenanţă, conform operatorului infrastructurii – Nord Stream AG. Potrivit presei germane, cantitatea de gaze care a început să vină reprezintă aproximativ 40% din capacitatea maximă a conductei.

Însă, marţi, Rusia a avertizat că ar putea apărea noi probleme dacă un motor care era în reparaţie nu ar fi refăcut la timp, ceea ce ar obliga la reducerea la jumătate a fluxului de gaze, respectiv la circa 30 milioane de metri cubi pe zi.

În faţa acestei perspective, Italia, care înainte de război importa 40% din necesarul de gaze din Rusia, a lucrat intens la găsirea de furnizori alternativi, reducând-şi dependenţa la 25%, şi a semnat acorduri cu ţări precum Algeria, al doilea furnizor al său, dar şi cu Republica Congo, Qatar şi altele.

Premierul italian, Mario Draghi, care şi-a prezentat joi demisia, a efectuat duminică o vizită de lucru în Algeria, pentru a discuta un nou acord energetic cu agenţia publică algeriană APS, care a informat recent că va majora la 4 miliarde metri cubi volumul de gaze pe care îl furnizează Italiei, începând de săptămâna viitoare.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus miercuri ca toate ţările din Uniunea Europeană să reducă voluntar consumul de gaze până în primăvara următoare pentru a se pregăti în faţa unei posibile opriri a furnizărilor de gaze din Rusia, o linie directoare în legătură cu care Italia nu a avut nicio poziţie din cauza crizei guvernamentale în care se află ţara, mai scrie EFE.

 

 

Ştirea iniţială

”Funcţionează”, a declarat un purtător de cuvânt al companiei Nord Stream pentru AFP, fără a preciza, totuşi, cantitatea de gaz livrată,  scrie News.ro.

Guvernul german se temea că această conductă nu va fi redeschisă de Moscova după încheierea reparaţiilor.

Potrivit datelor transmise de Gazprom către Gascade, operatorul german de reţea, conducta ar trebui să livreze 530 GWh în timpul zilei, adică doar ”30%” din capacitatea sa, a afirmat preşedintele Agenţiei Germane de Reţea, Klaus Müller, joi, pe Twitter.

Gigantul energetic rus Gazprom a anunţat că nu poate garanta reluarea livrărilor prin această conductă de gaz aflată în întreţinere până joi dimineaţă. Grupul a invocat absenţa turbinei, necesară conform companiei pentru funcţionarea unei staţii de compresoare.

Acesta a reprezentat un ”pretext”, potrivit Berlinului, care denunţă deciziile ”politice”, scrie News.ro.

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a dat de înţeles că conducta ar putea reporni joi dimineaţă, dar că, dacă Rusia nu va primi turbina lipsă, aceasta va funcţiona la o capacitate de 20% de săptămâna viitoare. Motivul este că a doua turbină trebuie, la rândul ei, să fie supusă reparaţiilor la sfârşitul lunii iulie.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...