Putin, despre taxa bancară din Cipru: O decizie incorectă, neprofesionistă şi periculoasă

 Preşedintele rus Vladimir Putin a criticat decizia miniştrilor de Finanţe din zona euro de a impune o taxă specială de până la 10% asupra depozitelor bancare din Cipru, măsură pe care o consideră "incorectă, neprofesionistă şi periculoasă", transmite Bloomberg.
Economica.net - lun, 18 mart. 2013, 12:46
Putin, despre taxa bancară din Cipru: O decizie incorectă, neprofesionistă şi periculoasă

„O astfel de decizie, dacă este adoptată, va fi incorectă, neprofesionistă şi periculoasă”, a declarat liderul de la Kremlin într-o şedinţă de guvern, potrivit unui comunicat publicat luni de administraţie.

Putin consideră că decizia va stabili un precedent periculos.

Premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni, potrivit AFP, că decizia pare a fi „o confiscare a fondurilor străinilor”.

Ministrul Finanţelor Anton Siluanov a afirmat, potrivit agenţiei RIA Novosti, că Rusia şi-ar putea reevalua rolul în acordul de bailout al Ciprului deoarece nu a fost consultată în privinţa taxei asupra depozitelor bancare.

Entităţi din Rusia – bănci, companii sau persoane private – deţin depozite în valoare totală de 31 miliarde de dolari (24 miliarde euro) la băncile din Cipru, potrivit estimărilor agenţiei de rating Moody’s.

Tratatul Rusia – Cipru pentru evitarea dublei taxări şi fiscalitatea scăzută din statul insular au transformat băncile cipriote în canalul preferat de transferuri internaţionale de bani pentru companiile şi oamenii de afaceri ruşi.

Incluzând împrumuturile către companii înregistrate în Cipru, expunerea Rusiei pe economia mediteraneană este de 60 miliarde de dolari (46,3 miliarde euro), estimează Moody’s.

Miniştrii Finanţelor din zona euro au anunţat sâmbătă un acord de finanţare de 10 miliarde euro pentru Cipru, care cuprinde o clauză fără precedent în UE, respectiv preluarea de către stat a 9,9% din depozitele bancare în valoare de peste 100.000 de euro şi 6,75% din economiile mai mici. Prin această măsură, guvernul cipriot ar urma să strângă 5,8 miliarde euro.

Aproximativ jumătate din depozitele de 68 miliarde euro din băncile cipriote sunt deţinute de străini, în principal ruşi, britanici şi greci.

Putin a promulgat vineri o lege propusă de guvern prin care interzice băncilor străine să deschidă sucursale în Rusia. Instituţiile străine de credit pot opera în Rusia prin subsidiare înregistrate în ţară.

Te-ar mai putea interesa și
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Ciucă: Acolo unde există proceduri în derulare de angajare la stat, acestea vor continua și după 1 iulie
Premierul Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a declarat, marţi, cu privire la suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie, că acolo unde există proceduri în derulare pentru angajări,......
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Statele Uniunii Europene au decis eliminarea taxelor pentru importurile din Ucraina
Consiliul Uniunii Europene, care reprezintă cele 27 de state membre, a aprobat, marţi, eliminarea, timp de un an, a taxelor ...
Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei va repara în acest an 60 de bulevarde și străzi și va face marcaje rutiere pe 180.000 metri pătraţi (Video)
Nicușor Dan anunță că Primăria Capitalei va repara în acest an 60 de bulevarde și străzi și va face marcaje rutiere ...
Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat că PMB va face reparaţii pe 60 de bulevarde şi străzi aflate în ...
Comisia Europeană cere din nou aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen
Comisia Europeană cere din nou aderarea României, Bulgariei și Croației la Spațiul Schengen
Comisia Europeană şi-a reiterat marţi recomandarea ca trei state membre ale UE: Croaţia, Bulgaria şi România, să fie ...