Putin este aşteptat să efectueze o vizită în China în luna mai – Reuters

Preşedintele rus Vladimir Putin se va deplasa în luna mai în China pentru discuţii cu omologul său chinez Xi Jinping, în ceea ce ar putea fi prima vizită peste hotare a liderului rus după ce a obţinut un nou mandat prezidenţial la sfârşitul săptămânii trecute, relatează marţi Reuters, citând cinci surse familiare cu acest subiect.
AGERPRES - mar, 19 mart. 2024, 14:01
Putin este aşteptat să efectueze o vizită în China în luna mai - Reuters

Kremlinul, întrebat pe această temă, a declarat că sunt pregătite mai multe deplasări în străinătate pentru preşedintele Putin şi că se desfăşoară contacte preparatorii la nivel înalt în acest sens. Ministerul de Externe chinez nu a răspuns deocamdată la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Guvernele occidentale au condamnat luni alegerile din Rusia din 15-17 martie, care i-au adus lui Putin cel de-al cincilea mandat prezidenţial ca fiind incorecte şi nedemocratice. Dar China, India şi Coreea de Nord l-au felicitat pe liderul rus (71 de ani), care se află de un sfert de veac la putere, pentru obţinerea acestui nou mandat de şase ani, evidenţiind falia geopolitică, care s-au extins de la invazia Rusiei în Ucraina în februarie 2022, scrie Agerpres.

„Putin urmează să efectueze o vizită în China”, a declarat pentru Reuters una dintre surse, care s-a exprimat sub rezerva anonimatului. Informaţia a fost confirmată în mod independent de alte patru surse, care au vorbit, de asemenea, sub rezerva anonimatului.

O altă sursă a spus că vizita lui Putin în China va avea loc probabil în a doua jumătate a lunii mai. Două dintre surse au indicat că vizita lui Putin va avea loc înainte de călătoria planificată a lui Xi în Europa.

China şi-a întărit legăturile comerciale şi militare cu Rusia în ultimii ani, în timp ce SUA şi aliaţii lor au impus sancţiuni împotriva ambelor ţări, în special împotriva Moscovei pentru invazia în Ucraina. Cele două ţări au declarat un parteneriat „fără limite” în februarie 2022, când Putin a vizitat Beijingul cu doar câteva zile înainte de invazie.

Diplomaţi şi observatori străini au declarat că se aşteaptă ca Putin să efectueze prima sa vizită în străinătate în China după preluarea oficială a celui de-al cincilea mandat. Învestirea lui Putin în funcţia prezidenţială ar urma să aibă loc în jurul datei de 7 mai, conform acestora.

Putin a declarat duminică jurnaliştilor că Rusia şi China împărtăşesc o viziune globală similară, se bucură de relaţii rezistente, în parte datorită bunelor relaţii personale dintre el şi Xi, şi că Moscova şi Beijingul vor continua să-şi dezvolte legăturile în următorii ani.

Xi a efectuat o vizită în Rusia în prima sa călătorie în străinătate după pandemia de COVID-19 în martie trecut, la scurt timp după ce şi-a început cel de-al treilea mandat de preşedinte al Chinei, ceea ce a creat un precedent, conform Reuters.

Cei doi lideri s-au lăudat adeseori cu prietenia lor personală strânsă şi s-au întâlnit de peste 40 de ori, cel mai recent în octombrie, când Putin a fost invitatul de onoare al summitului chinez Iniţiativa Centura şi Drumul (Belt and Road) de la Beijing.

Comerţul între China şi Rusia a atins 218,2 miliarde de dolari în perioada ianuarie-noiembrie, potrivit datelor vamale chineze, depăşind astfel obiectivul stabilit de cele două ţări de a creşte comerţul bilateral la peste 200 de miliarde de dolari până în 2024.

Într-o convorbire telefonică cu Putin luna trecută, Xi a declarat că ambele părţi ar trebui să se opună în mod hotărât amestecului în afacerile interne din partea unor forţe străine, arătând spre SUA.

Viceministrul de externe chinez, Sun Weidong, a apreciat că legăturile bilaterale sunt „la cel mai bun nivel din istorie” atunci când s-a întâlnit cu omologul său rus la Moscova luna trecută, potrivit unui comunicat al Ministerului de Externe chinez.

China ia în considerare participarea la o conferinţă de pace destinată să pună capăt războiului în Ucraina, care va fi găzduită de Elveţia în următoarele luni, a declarat luni ambasadorul său la Berna pentru presa locală.

Beijingul a lansat anul trecut un plan de „pace” în 12 puncte pentru Ucraina, dar până în prezent nu a luat măsuri semnificative pentru a rezolva conflictul, în afară de participarea la negocierile de pace conduse de Occident la Jeddah vara trecută.

Emisarul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice, Li Hui, s-a întâlnit cu oficiali în cinci capitale europene, inclusiv la Moscova şi Kiev, la începutul acestei luni.

Vladimir Putin este vizat de un mandat de arestare, emis pe numele său de Curtea Penală Internaţională (CPI) în martie 2023 pentru deportarea ilegală a mii de copii ucraineni de pe teritoriul Ucrainei în Federaţia Rusă, dar China nu este semnatara Statului de la Roma, actul fondator al CPI.

Te-ar mai putea interesa și
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Renault Duster, lansat în Turcia, viitorul hub de export spre țările din est
Fratele geamăn al SUV-ului Dacia produs în România și comercializat în Uniunea Europeană, Renault Duster tocmai a fost lansat pe piața turcă, țară în care va fi și asamblat....
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
APIA a făcut plăți către fermieri de aproape 124 de milioane de lei, în intervalul 24 – 26 aprilie
Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) a efectuat plăţi pentru anul de cerere 2023 în suma totală ...
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
AMOFM: 240 de locuri de muncă în străinătate sunt disponibile prin rețeaua EURES
Angajatorii europeni oferă, prin intermediul EURES România, 240 de locuri de muncă, cu contract pe perioadă determinată ...
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală
Marcel Boloș: Sistemul naţional e-Transport este creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune ...
Sistemul naţional e-Transport este special creat pentru lupta împotriva diverselor forme de fraudă şi evaziune fiscală ...