Putin i-a spus lui Scholz că gazele pot fi plătite încă în euro, potrivit Berlinului

Guvernul german a indicat că preşedintele rus Vladimir Putin l-a asigurat miercuri pe cancelarul Olaf Scholz că Europa poate continua să plătească gazele ruseşti în euro şi nu în ruble, aşa cum ordonase recent Moscova, relatează France Presse.
AGERPRES - joi, 31 mart. 2022, 06:47
Putin i-a spus lui Scholz că gazele pot fi plătite încă în euro, potrivit Berlinului

Purtătorul de cuvânt al guvernului german, Steffen Hebestreit, a indicat că Putin l-a asigurat pe Scholz că plăţile Europei luna viitoare „vor continua să fie în euro şi transferate ca de obicei la Gazprom Bank, care nu este lovită de sancţiuni” şi că aceasta se va ocupa de conversia în ruble, scrie Agerpres.

Hebestreit a adăugat că preşedintele Putin subliniase că „nimic nu se va schimba pentru partenerii contractuali europeni” când noul sistem de plăţi cerut de Moscova va intra în vigoare la 1 aprilie.

„Cancelarul Scholz nu a acceptat această procedură, dar a cerut informaţii în scris pentru a o înţelege mai bine”, a subliniat purtătorul de cuvânt citat.

„Ceea ce G7 a convenit rămâne:livrările de energie vor fi plătite exclusiv în euro şi în dolari, aşa cum este indicat în contracte”, a asigurat el.

Kremlinul făcuse public anterior propriul rezumat al convorbirii, indicând că Putin i-a spus lui Scholz că cererea Moscovei ca Europa să treacă la plata gazelor în ruble nu trebuie „să ducă la o deteriorare a condiţiilor contractuale pentru societăţile importatoare europene”.

Preşedintele rus a anunţat săptămâna trecută că Moscova nu va mai accepta decât rubla ca mijloc de plată pentru livrările de gaze naturale către ţările „neprietenoase”, inclusiv statele membre ale Uniunii Europene.

Germania a ridicat miercuri nivelul de alertă al planului său de urgenţă pentru gaze, de teama că Rusia va întrerupe aprovizionarea dacă ţările occidentale refuză să plătească în ruble.

Exprimându-se în numele miniştrilor energiei din G7, germanul Robert Habeck a declarat luni că cererea ruşilor constituie o „încălcare unilaterală şi manifestă a acordurilor existente”.

Kremlinul a declarat miercuri că Rusia nu va cere imediat cumpărătorilor săi de gaze naturale să plătească în ruble pentru moment.

„Plăţile şi livrările sunt un proces care necesită timp”, a declarat jurnaliştilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...