Putin i-a transmis lui Macron că Occidentul arată că nu ține cont de îngrijorările Rusiei

28 01. 2022
putin_567876545678_00541800

”Răspunsurile Statelor Unite şi NATO nu au ţinut cont de îngrijorările fundamentale ale Rusiei”, a indicat Kremlinul într-un comunicat privitor la discuţia telefonică dintre liderii rus şi francez.

Cei doi lideri au căzut de acord asupra ”necesităţii unei dezescaladări şi a unei continuări a dialogului” în criza ucraineană, potrivit preşedinţiei franceze.

Conversaţia telefonică dintre cei doi lideri a durat peste o oră. ”Preşedintele Putin nu a exprimat nicio intenţie ofensivă (…). El a spus foarte clar că nu va căuta confruntarea”, adaugă sursa citată.

În privinţa securităţii strategice în Europa, cei doi şefi de stat ”s-au pus de acord asupra continuării dialogului care va necesita ca europenii (…) să ia parte la acest dialog”, care implică în primul rând SUA şi NATO.

Referitor la conflictul din estul Ucrainei, unde forţele guvernamentale şi separatiştii proruşi luptă din 2014, preşedintele Putin însuşi a insistat pe formatul existent de convorbiri (aşa-numit Normandia), ce reuneşte Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa şi care vizează punerea în aplicare a Acordurilor de la Minsk din 2015, indică un comunicat al Kremlinului.

”El (preşedintele rus, n.red.) şi-a exprimat de asemenea dorinţa de a continua cu preşedintele (Macron) discuţia începută astăzi. Dialogul este dificil, dar canalele de discuţie sunt deschise”, a adăugat la rândul său Palatul Elysée.

Preşedintele francez urma să aibă, vineri seară, o discuţie şi cu omologul său ucrainean Volodimir Zelenski. ”Îi va transmite angajamentul nostru pentru suveranitatea Ucrainei, solidaritatea noastră în această perioadă de tensiuni şi angajamentul nostru de a continua negocierile pentru a găsi o cale pentru punerea în operă a Acordurilor de la Minsk”, a adăugat preşedinţia franceză.

SUA şi NATO au respins miercuri solicitările cheie ale Moscovei, cum ar fi oprirea extinderii NATO şi o revenire la desfăşurările sale militare la frontierele din 1997, dând asigurări în acelaşi timp că vor să discute în mod serios cu Rusia în legătură cu temerile sale privind securitatea.

Moscova a prezentat în decembrie către Washington o serie de cereri cu privire la arhitectura de securitate europeană, solicitând în special excluderea oricărei noi extinderi a NATO către Est, mai ales către Ucraina, încetarea cooperării Alianţei cu statele din fostul bloc sovietic şi renunţarea la manevrele şi desfăşurările de trupe ale NATO în statele care au aderat la această alianţă după 1997.