Putin respinge un proiect de amnistiere pentru delictele economice

Preşedintele rus Vladimir Putin a respins un proiect de amnistiere pentru persoanele încarcerate din cauza unor infracţiuni economice, argumentând că printre aceştia figurează şi 'falsificatori de bani' şi traficanţi de arme, transmite vineri AFP.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 09:50
Putin respinge un proiect de amnistiere pentru delictele economice

O iniţiativă în favoarea amnistierii a fost formulată recent de către delegatul rus pentru drepturile oamenilor de afaceri, Boris Titov.

Întrebarea care se pune este dacă de o asemenea amnistiere ar putea beneficia şi fostul patron al Iukos, Mihail Hodorkovski, care se află la închisoare din 2003, comentează AFP.

Întrebat, în cadrul reuniunii de joi seara cu oameni de afaceri, ce s-a desfăşurat la Voronej (600 km sud-est de Moscova), Vladimir Putin a atenuat speranţele interlocutorilor săi, estimând că proiectul ‘nu este încă gata’.

‘Există printre cei 240.000 de condamnaţi pentru infracţiuni economice diferite categorii: sunt şi falsificatori de bani şi dintre cei care au fost condamnaţi pentru trafic de materiale care pot fi utilizate la fabricarea de arme, şi chiar arme de distrugere în masă’, a spus preşedintele, potrivit imaginilor difuzate vineri de televiziunea publică.

Potrivit ediţiei de vineri a ziarului Kommersant, printre categoriile ce nu ar trebui să fi amnistiate, Putin i-a menţionat pe cei condamnaţi pentru ‘escrocherii financiare’, opinând că, înainte de a lua o decizie echilibrată, în privinţa acestei iniţiative trebuie consultaţi deopotrivă experţi şi Parchetul General.

Un reprezentant al comunităţii de afaceri din Rusia a susţinut că mulţi oameni sunt închişi pentru infracţiuni care nu sunt pedepsite cu închisoarea. Asociaţiile oamenilor de afaceri subliniază, de asemenea, numărul mare de condamnări în care justiţia este suspectată că a instrumentalizat reglări de conturi.

Mihail Hodorkovski şi asociatul său Platon Lebedev, încarceraţi din 2003, au fost condamnaţi în 2005 pentru escrocherie şi fraudă fiscală la opt ani de închisoare, o sentinţă prelungită până la 14 ani în decembrie 2010, în urma unui al doilea proces ce i-a vizat pe cei doi.

Ulterior, sentinţa a fost redusă cu un an în apel, apoi, cu doi ani în decembrie trecut, în virtutea unei modificări a legislaţiei, ceea ce face ca termenul de eliberare să survină în octombrie 2014 pentru Hodorkovski şi, în iulie acelaşi an, pentru Lebedev.

Te-ar mai putea interesa și
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Statele UE vor să impună politici de reglementare a activității „influencerilor”
Miniştrii Culturii din statele UE au cerut marţi la o reuniune a Consiliului UE măsuri pentru încurajarea unui comportament responsabil în rândul "influencerilor" activi pe reţelele de......
Beijingul se opune ferm majorării tarifelor vamale de către SUA și amenință cu represalii
Beijingul se opune ferm majorării tarifelor vamale de către SUA și amenință cu represalii
China se opune ferm majorării semnificative a tarifelor vamale de către SUA, a anunţat marţi Ministerul Comerţului de ...
ANAF organizează seminarii online pentru completarea și depunerea Declarației unice
ANAF organizează seminarii online pentru completarea și depunerea Declarației unice
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală organizează seminarii online dedicate Declaraţiei unice şi reaminteşte ...
Mai mulți foști lideri politici europeni, printre care și Adrian Năstase, sfătuiesc Bulgaria să realizeze o campanie de sensibilizare pe scară largă în privința adoptării euro
Mai mulți foști lideri politici europeni, printre care și Adrian Năstase, sfătuiesc Bulgaria să realizeze o campanie ...
Câţiva dintre foştii lideri de guvern din Europa care participă la Sofia la o conferinţă dedicată trecerii la euro ...