Putin: Rusia va finanţa tronsonul sârb al conductei South Stream

Rusia va finanţa în întregime tronsonul sârb al conductei de gaze South Stream, evaluat la 1,7 miliarde de euro, a confirmat vineri la Soci preşedintele rus, Vladimir Putin, la încheierea unei întâlniri cu omologul său sârb, Tomislav Nikolic, relatează RIA Novosti.
Economica.net - vin, 24 mai 2013, 20:11
Putin: Rusia va finanţa tronsonul sârb al conductei South Stream

Premierul sârb, Ivica Dacic, a declarat pe 10 aprilie că Rusia este gata să preia în întregime finanţarea tronsonului sârb al gazoductului şi că Serbia va acoperi ulterior datoria din sumele obţinute pentru tranzitul gazului.

În cursul zilei de vineri, preşedintele Nikolic a afirmat că Serbia a început pregătirile şantierului, despre care s-a spus în februarie că este un proiect ”naţional”.

Cu o capacitate de 63 miliarde de metri cubi de gaz, South Stream ar urma să reducă dependenţa furnizorilor şi a consumatorilor faţă de ţările de tranzit, în cazul de faţă, Ucraina. Gazoductul este prevăzut să intre în funcţiune în primul trimestru al anului 2016 şi să ajungă la capacitatea deplină în 2018.

O parte din conductă va traversa Marea Neagră, în apele teritoriale turceşti, şi va lega litoralul rus de cel bulgar, la Varna. După Bulgaria, conducta va trece prin Serbia, Ungaria şi Slovenia pentru a ajunge la Tarvisio, în nord-estul Italiei. Ramificaţii ale conductei vor transporta gaz către Croaţia şi Republika Srpska, în Bosnia.

Costul total al proiectului este evaluat la 16 miliarde de dolari, inclusiv tronsoanele terestre.

Potrivit RIA Novosti, Vladimir Putin a afirmat la întâlnirea sa cu Tomislav Nikolic că Rusia ar putea acorda noi credite Serbiei. ”Noi vom continua să acordăm o asistenţă financiară şi credit prietenilor noştri sârbi”, a declarat preşedintele rus.

Rusia şi Serbia au semnat un acord privind acordarea unui credit de 800 milioane de dolari Belgradului în ianuarie 2013. Creditul este destinat finanţării construirii şi modernizării de căi ferate şi material rulant în Serbia

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă Atena
Ninsori abundente în Turcia şi Grecia: Haos pe Aeroportul din Istanbul, mii de şoferi blocaţi pe o autostradă de lângă ...
Cursele aeriene programate pe Aeroportul din Istanbul au fost suspendate până marţi după-amiază şi mii de şoferi au ...
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Schimbări în structura de conducere a Porsche Finance Group
Porsche Finance Group anunță schimbări importante în structura de conducere. CEO-ul David Gedlicka preia și funcția ...
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Criţ, STB: În ultimele două zile am primit foarte multe solicitări de angajare pentru şoferi de autobuz
Societatea de Transport Bucureşti (STB) a primit luni şi în prima parte a zilei de marţi foarte multe solicitări de ...