Putin: Scutul antirachetă va fi îndreptat împotriva Rusiei dacă Romney va fi ales preşedinte

Scutul antirachetă din Europa va fi "categoric" îndreptat împotriva Rusiei dacă republicanul Mitt Romney va fi ales preşedintele Statelor Unite, a declarat joi şeful statului rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today şi publicat în pagina electronică.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 11:30
Putin: Scutul antirachetă va fi îndreptat împotriva Rusiei dacă Romney va fi ales preşedinte

„Atunci când vorbim despre sistemul de apărare antirachetă, partenerii noştri americani continuă să ne spună: Acesta nu este îndreptat împotriva voastră. Dar ce se întâmplă dacă Romney, care ne consideră inamicul numărul unu al Americii, este ales preşedinte al Statelor Unite? În acest caz, sistemul de apărare antirachetă va fi în mod categoric îndreptat împotriva Rusiei, având în vedere că este configurat din punct de vedere tehnologic exact în acest scop”, a declarat Putin, avertizând că şansele ca republicanul să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite sunt „destul de mari”.

Preşedintele rus s-a referit la declaraţiile pe care candidatul republican Mitt Romney le-a făcut recent în privinţa Rusiei, pe care a desemnat-o drept „inamicul geopolitic numărul unu” al Statelor Unite.

El a declarat însă că ar putea colabora cu Romney. „Vom colabora cu oricine va fi ales preşedinte de către poporul american. Dar eforturile noastre vor fi eficiente doar în măsura în care partenerii noştri vor vrea să fie”, a declarat el.

El a afirmat, de asemenea, că înţelege că poziţia lui Romney este într-o oarecare măsură motivată de retorica electorală, dar a subliniat că, în opinia lui, acesta, „în mod evident, se înşală”. „Acest comportament pe scena internaţională este acelaşi lucru cu a folosi naţionalismul şi segregarea ca instrumente de politică internă în Statele Unite. Efectul lor pe scena internaţională este acelaşi, atunci când un politician, o persoană care aspiră la conducerea unei naţiuni, în special într-o ţară mare ca Statele Unite, declară inamic pe cineva a priori”, a continuat Putin.

Preşedintele rus s-a declarat însă încrezător într-o colaborare cu Barack Obama, în cazul în care acesta va fi reales.

Cu toate acestea, el s-a arătat sceptic în privinţa flexibilităţii de care va putea dispune acesta, considerând că acţiunile de lobby militar din Congres şi Departamentul de Stat „conservator” îl vor împiedica să deblocheze negocierile pe tema scutului antirachetă.

„Este posibil să se găsească o soluţie la problemă, dacă preşedintele Obama este reales pentru un al doilea mandat? În principiu da, este”, a declarat Putin.

„Dar nu este vorba doar despre preşedintele Obama”, a adăugat el. „Eu cred că el este un om sincer care vrea în mod cinstit să implementeze schimbări pozitive. Dar poate el să facă acest lucru, îl vor lăsa ei? Ei sunt … lobbyul militar şi Departamentul de Stat, care este destul de conservator”, a explicat preşedintele rus.

Negocierile dintre Rusia şi Statele Unite pe tema proiectului de scut antirachetă au stagnat din cauza reticenţei Washingtonului de a oferi Moscovei garanţii juridice că scutul nu va fi folosit împotriva teritoriului rusesc. Washingtonul şi NATO susţin că au nevoie de acest scut pentru apărarea Europei împotriva unui posibil atac cu rachete provenind din Iran. Rusia afirmă că proiectul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...