Putin: Scutul antirachetă va fi îndreptat împotriva Rusiei dacă Romney va fi ales preşedinte

Scutul antirachetă din Europa va fi "categoric" îndreptat împotriva Rusiei dacă republicanul Mitt Romney va fi ales preşedintele Statelor Unite, a declarat joi şeful statului rus, Vladimir Putin, într-un interviu acordat postului de televiziune Russia Today şi publicat în pagina electronică.
Economica.net - vin, 07 sept. 2012, 11:30
Putin: Scutul antirachetă va fi îndreptat împotriva Rusiei dacă Romney va fi ales preşedinte

„Atunci când vorbim despre sistemul de apărare antirachetă, partenerii noştri americani continuă să ne spună: Acesta nu este îndreptat împotriva voastră. Dar ce se întâmplă dacă Romney, care ne consideră inamicul numărul unu al Americii, este ales preşedinte al Statelor Unite? În acest caz, sistemul de apărare antirachetă va fi în mod categoric îndreptat împotriva Rusiei, având în vedere că este configurat din punct de vedere tehnologic exact în acest scop”, a declarat Putin, avertizând că şansele ca republicanul să câştige alegerile prezidenţiale din Statele Unite sunt „destul de mari”.

Preşedintele rus s-a referit la declaraţiile pe care candidatul republican Mitt Romney le-a făcut recent în privinţa Rusiei, pe care a desemnat-o drept „inamicul geopolitic numărul unu” al Statelor Unite.

El a declarat însă că ar putea colabora cu Romney. „Vom colabora cu oricine va fi ales preşedinte de către poporul american. Dar eforturile noastre vor fi eficiente doar în măsura în care partenerii noştri vor vrea să fie”, a declarat el.

El a afirmat, de asemenea, că înţelege că poziţia lui Romney este într-o oarecare măsură motivată de retorica electorală, dar a subliniat că, în opinia lui, acesta, „în mod evident, se înşală”. „Acest comportament pe scena internaţională este acelaşi lucru cu a folosi naţionalismul şi segregarea ca instrumente de politică internă în Statele Unite. Efectul lor pe scena internaţională este acelaşi, atunci când un politician, o persoană care aspiră la conducerea unei naţiuni, în special într-o ţară mare ca Statele Unite, declară inamic pe cineva a priori”, a continuat Putin.

Preşedintele rus s-a declarat însă încrezător într-o colaborare cu Barack Obama, în cazul în care acesta va fi reales.

Cu toate acestea, el s-a arătat sceptic în privinţa flexibilităţii de care va putea dispune acesta, considerând că acţiunile de lobby militar din Congres şi Departamentul de Stat „conservator” îl vor împiedica să deblocheze negocierile pe tema scutului antirachetă.

„Este posibil să se găsească o soluţie la problemă, dacă preşedintele Obama este reales pentru un al doilea mandat? În principiu da, este”, a declarat Putin.

„Dar nu este vorba doar despre preşedintele Obama”, a adăugat el. „Eu cred că el este un om sincer care vrea în mod cinstit să implementeze schimbări pozitive. Dar poate el să facă acest lucru, îl vor lăsa ei? Ei sunt … lobbyul militar şi Departamentul de Stat, care este destul de conservator”, a explicat preşedintele rus.

Negocierile dintre Rusia şi Statele Unite pe tema proiectului de scut antirachetă au stagnat din cauza reticenţei Washingtonului de a oferi Moscovei garanţii juridice că scutul nu va fi folosit împotriva teritoriului rusesc. Washingtonul şi NATO susţin că au nevoie de acest scut pentru apărarea Europei împotriva unui posibil atac cu rachete provenind din Iran. Rusia afirmă că proiectul reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale naţionale.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Erdogan l-a demis pe șeful Institutului de statistică din Turcia, după publicarea datelor privind inflația
Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, l-a demis pe şeful agenţiei naţionale de statistică, potrivit unui decret publicat ...
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Statele Unite vor trimite în scurt trupe suplimentare în țările din Europa de Est
Joe Biden a afirmat vineri că va trimite în curând un număr mic de soldaţi americani în Europa de Est, pe fondul tensiunilor ...
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Scumpirea accelerată a benzinei și motorinei continuă: 13 bani pe litru în plus în doar o săptămână
Creșterea prețurilor la carburanți, vizibilă de la începutul anului, continuă. Prețurile au crescut cu 13 bani pe ...