Putin se teme să nu aibă soarta lui Ianukovici şi şi-ar fi găsit deja un înlocuitor – fost consilier prezidenţial

Economica.net
06 07. 2015
putin_23578100_31675200

La ora actuală, potrivit acestuia, principalul candidat la succesiunea lui Putin ar fi Serghei Ivanov, şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova, din ce în ce mai vizibil în ultimul timp. Faptul că liderul rus a început să-şi caute de pe acum un înlocuitor nu este un fapt obişnuit, în opinia sa, având în vedere că actualul mandat prezidenţial al lui Putin – al treilea la număr – expiră abia în 2018.

În sprijinul tezei sale, Illarionov, devenit între timp unul dintre cei mai virulenţi critici ai liderului rus, afirmă că, nu întâmplător, începând din luna martie, mass-media pro-Kremlin îl promovează în mod intens pe şeful administraţiei prezidenţiale de la Moscova. Chiar şi pe pagina oficială de Internet a preşedintelui rus a apărut o secţiune dedicată şefului administraţiei prezidenţiale – un caz nemaiîntâlnit până acum acum, susţine acesta. ‘O astfel de practică nu există nicăieri, nici în SUA, Germania sau Franţa şi nici într-o altă ţară. Este clar că astfel de fenomene nu sunt întâmplătoare, de fapt, ele nu pot avea loc fără consimţământul lui Putin, fără ca el să fi fost informat’, adaugă el, indicând că Serghei Ivanov este prezent aproape la toate activităţile la care participă şi preşedintele rus.

‘Având în vedere că mandatul prezidenţial al lui Putin expiră abia în 2018, o astfel de decizie relevă că el îşi pregăteşte o asigurare pentru circumstanţe neprevăzute. Şi face tot posibilul ca tranziţia spre succesorul său să aibă loc fără probleme, fără ‘un vid de putere’. Putin se teme de situaţia care a apărut în Ucraina după fuga lui Ianukovici’, spune fostul consilier al preşedintelui rus.

De asemenea, Andrei Illarionov consideră că o ‘lovitură de palat’ în Rusia este posibilă numai cu acordul personal al lui Putin şi este foarte probabil că aceasta se întâmplă deja. În opinia sa, Putin ‘închide’ tot mai mult toate căile prin care ar putea ieşi din impasul în care singur s-a băgat prin anexarea Crimeii, conflictul din estul Ucrainei şi criza în relaţiile cu Occidentul.