Putin speră că ‘nu se va ajunge niciodată’ la un război cu Ucraina

Economica.net
24 02. 2015
putin_5789876543000754_08871800

‘Cred că un astfel de scenariu apocaliptic este puţin probabil şi sper că nu se va ajunge niciodată la asta’, a declarat Putin, în contextul în care autorităţile de la Kiev acuză Moscova că sprijină cu arme şi mercenari insurgenţii din estul separatist al Ucrainei.

‘Dacă acordurile de la Minsk privind încetarea focului în estul Ucrainei şi retragerea armelor grele de la linia frontului sunt ‘respectate’, aceasta este o cale sigură de a normaliza situaţia în regiune’, a estimat el, exprimându-şi convingerea că, deocamdată, nu sunt necesare măsuri diplomatice extraordinare privind soluţionarea situaţiei din Ucraina sau convocarea unui summit ‘Minsk-3’ (Germania, Franţa, Ucraina şi Rusia).

Putin a chemat autorităţile ucrainene ‘să facă să revină la normalitate’ viaţa în această ‘mare ţară europeană’ şi să-şi ‘normalizeze relaţiile cu sud-estul ţării într-o manieră civilizată’.

Potrivit preşedintelui rus, şi statele europene sunt interesate în normalizarea situaţiei din Ucraina.’Europa este interesată nu mai puţin decât Rusia în ceea ce priveşte transpunerea în practică a acordurilor de la Minsk’, a spus liderul de la Kremlin, în contextul în care Kievul şi Occidentul acuză Moscova că face prea puţin ca rebelii să înceteze focul.

‘Nimeni nu are nevoie de un conflict, mai ales de unul armat, la periferia Europei’, a adăugat Vladimir Putin.

El a reamintit că în protocolul de la Minsk există ‘un punct privind descentralizarea puterii în Ucraina’ şi tot acolo o notă de subsol privitoare la’ce anume implică aceasta’. ‘Deci autori ai acestei note sunt partenerii noştri germani şi francezi, iar aceasta vorbeşte despre dorinţa lor sinceră de a găsi un compromis’, a mai spus preşedintele rus.

Între timp, armata ucraineană şi rebelii continuă să se acuze reciproc de violarea armistiţiului intrat în vigoare la 15 februarie, ceea ce amână retragerea ‘tuturor armelor grele’ de la linia frontului, conform acordurilor de la Minsk.

În pofida unei acalmii relative în estul rebel al Ucrainei, confruntările continuă în apropiere de Mariupol, sporind temerile că acest port strategic la Marea Azov ar putea fi următorul obiectiv al separatiştilor, în timp ce şefii diplomaţiei din Germania, Rusia şi Ucraina urmau să se întâlnească marţi la Paris, relatează France Presse.

Londra, prin vocea ministrului său de externe Philip Hammond, care s-a aflat luni într-o vizită la Tallinn, în Estonia, a declarat la rândul său că ‘experienţa din ultimele 10 sau 12 zile arată că angajamentul Rusiei în procesul de la Minsk este mai degrabă cinic’, potrivit AFP.