Putin: SUA şi ţările occidentale vor să extindă „sistemul de tip NATO” şi să „cultive posibilităţi pentru conflicte” în Asia, Africa şi America Latină

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat marţi că ţările occidentale încearcă să extindă ''sistemul de tip NATO'' şi în regiunea Asia-Pacific, transmit Reuters şi AFP.
AGERPRES - mar, 16 aug. 2022, 12:32

În mesajul transmis participanţilor la Conferinţa internaţională privind securitatea de la Moscova, şeful statului rus a spus că Statele Unite încearcă să ”prelungească” conflictul din Ucraina., scrie Agerpres.

”Situaţia din Ucraina demonstrează că Statele Unite caută să prelungească acest conflict. Ele acţionează în aceeaşi manieră alimentând potenţialul de conflicte în Asia, în Africa, în America Latină”, a spus Putin.

Liderul de la Kremlin a acuzat Statele Unite şi Occidentul că transformă populaţia Ucrainei în carne de tun, deoarece au nevoie de conflicte pentru a-şi „păstra hegemonia”, relatează EFE şi TASS.

”Pentru a-şi păstra hegemonia, au nevoie de conflicte. Tocmai din acest motiv au pregătit rolul de carne de tun pentru poporul ucrainean”, a spus el în mesajul video adresat participanţilor la cea de-a 10-a Conferinţă internaţională privind securitatea, de la Moscova.

Putin a adăugat că, în acelaşi scop, ţările occidentale „au pus în aplicare proiectul ‘anti-Rusia’, au închis ochii la răspândirea ideologiei neonaziste, la uciderea în masă a locuitorilor din Donbas, au pompat şi continuă să pompeze arme regimului de la Kiev, inclusiv arme grele”.

”În aceste condiţii, am decis să desfăşurăm o operaţiune militară specială în Ucraina în deplină conformitate cu Carta ONU”, a declarat Putin. Obiectivele campaniei militare, a subliniat el, ”au fost clar definite: asigurarea securităţii Rusiei şi a cetăţenilor noştri, apărarea locuitorilor din Donbas de genocid”.

Preşedintele rus a mai spus că situaţia din lume se schimbă în mod dinamic şi că se profilează „contururile unei ordini mondiale multipolare”.

La 24 februarie, Rusia a declanşat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova susţine că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei. Pentru a se putea apăra, Ucraina se bazează în prezent mai ales pe livrările de armament greu dinspre Occident.

Vladimir Putin s-a referit şi la vizita preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, efectuată la începutul acestei luni, spunând că a fost ”o provocare planificată minuţios”.

”Aventura americană cu privire la Taiwan nu este doar o simplă călătorie a unei politiciene iresponsabile, ci este parte a unei strategii intenţionate şi conştiente vizând să destabilizeze şi să facă haotică situaţia din regiune şi din lume. Este o demonstraţie insolentă a lipsei lor de respect faţă de obligaţiile lor internaţionale şi faţă de suveranitatea altor ţări”, accentuat liderul rus.

Relaţiile între SUA şi Rusia cunosc o perioadă de tensiuni fără precedent. Vizată de o serie de sancţiuni occidentale grele din cauza conflictului ucrainean, Moscova încearcă să-şi consolideze relaţiile cu ţările din Africa şi Asia.

Rusia deja calificase drept o ”provocare” vizita de la începutul lui august a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, care a provocat iritarea Chinei, apreciind că Beijingul are dreptul de a lua ”măsurile necesare pentru protejarea suveranităţii sale”.

Taiwanul are un guvern independent din 1949, dar China consideră că insula face parte din teritoriul său. În 1979, Washingtonul a întrerupt în mod oficial legăturile diplomatice cu autorităţile de la Taipei şi a stabilit relaţii cu Beijingul.

Te-ar mai putea interesa și
Nicușor Dan: Este un dezechilibru între banii Primăriei Capitalei și banii primăriilor de sector. A trebuit să tai din investiții din cauza lipsurilor
Nicușor Dan: Este un dezechilibru între banii Primăriei Capitalei și banii primăriilor de sector. A trebuit să tai ...
Municipalitatea a tăiat din investiţii din cauza lipsei banilor, a declarat, marţi, primarul general Nicuşor Dan, atrăgând atenţia asupra "dezechilibrului" dintre fondurile pentru Primăria......
Banca Mondială se așteaptă la o ușoară scădere economică anul acesta în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, din cauza războiului din Ucraina
Banca Mondială se așteaptă la o ușoară scădere economică anul acesta în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, ...
Banca Mondială prognozează o scădere a economiei în regiunea Europa de Est şi Asia Centrală, în care este inclusă ...
Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ce a devenit prim-ministru
Avocații prințului moștenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman susțin că acesta beneficiază de imunitate, după ...
Avocaţii prinţului moştenitor al Arabiei Saudite Mohammed bin Salman afirmă că noua sa funcţie de premier îi permite ...
Rezervările turistice online făcute până acum în 2022 au depășit numărul celor din 2019 – Eurostat
Rezervările turistice online făcute până acum în 2022 au depășit numărul celor din 2019 – Eurostat
În primul semestru din 2022, turiştii au petrecut în total aproximativ 199 de milioane de nopţi în spaţii de cazare ...