PwC: Băncile europene riscă o criză de capital anul viitor, din cauza reglementărilor mai stricte

Economica.net
28 11. 2013
pwc_68482900_13770700

Într-un raport numit „De-leverage take 2”, PwC afirmă că rezervele de capital ale băncilor vor fi supuse mai multor presiuni, respectiv nivelul de capital cerut de reglementările Basel III, prevederile referitoare la gradul de îndatorare şi evaluarea cuprinzătoare care va fi efectuată anul viitor de Banca Centrală Europeană (BCE).

PwC avertizează că aceste probleme vor fi complicate de noi reglementări din partea unor state.

Pentru a acoperi deficitul de capital, băncile vor fi nevoite să facă emisiuni de titluri în valoare de 180 de miliarde de euro.

Miles Kennedy, partener la PwC, consideră că băncile europene vor traversa o perioadă turbulentă în următorii ani, iar instituţiile financiare din afara zonei euro şi a influenţei BCE nu vor fi imune.

„Pentru băncile din afara razei de acţiune a BCE, dificultăţile nu vor fi mai puţin intense. Acest punct de vedere este scos în evidenţă de un schimb recent de scrisori între ministrul britanic de Finanţe şi guvernatorul Băncii Angliei”, a scris Kennedy.

Autorităţile de reglementare vor da timp băncilor să respecte noile reglementări, dar pieţele vor exercita presiuni, astfel că instituţiile financiare vor continua programele de reducere a datoriilor.

La sfârşitul lunii octombrie, BCE a introdus noi reglementări potrivit cărora băncile din zona euro trebuie să deţină capital echivalent cu 8% din activele ponderate în funcţie de risc, pentru a se proteja de eventuale şocuri.

Preşedintele BCE Mario Draghi a declarat că o evaluare cuprinzătoare aplicată uniform tuturor băncilor importante, reprezentând 85% din sistemul bancar din zona euro, este un pas important pentru Europa şi pentru viitorul economiei regiunii.

Băncile supuse evaluării BCE trebuie să acţioneze din timp în privinţa capitalului, chiar dacă analiza băncii centrale nu se va încheia decât spre sfârşitul anului viitor.

Măsurile luate din timp de către bănci vor reduce riscul unei perturbări a pieţei sau al instabilităţii şi vor evita necesitatea de a recurge la sprijin de stat, consideră Kennedy.