PwC: Creşterea reală a salariilor în privat este infimă în acest an

Creşterea salariilor angajaţilor din companiile private a fost "infimă" în acest an, dacă este luat în calcul nivelul inflaţiei, deşi companiile au raportat majorări de 5,1% faţă de 2011, a declarat miercuri Horaţiu Cocheci, senior manager în cadrul PwC.
Economica.net - mie, 07 nov. 2012, 12:53
PwC: Creşterea reală a salariilor în privat este infimă în acest an

„Salariile angajaţilor din companiile private au crescut în acest an în medie cu 5,1%, dinamică similară cu cea din 2011. Creşterile nominale au fost de 5,1%, însă de fapt banii reali se transformă în nimic. Economia şi companiile nu puteau susţine mai mult”, a spus Cocheci, la prezentarea studiului Paywell România.

Pentru 2013, aşteptările sunt comparabile cu cele din anii trecuţi, 41% dintre companiile participante la studiul PayWell România 2012 bugetând în medie creşteri salariale de 6,1%, însă reprezentantul PwC estimează că majorările nu vor depăşi 4-5%.

Sectoarele economice în care s-au înregistrat majorări salariale peste medie au fost industria auto (8%), sectorul IT, cel farmaceutic şi cel de servicii externalizate (toate raportând creşteri salariale medii în jur de 6%), în vreme ce sectorul bancar, cel de retail şi turismul au înregistrat creşteri salariale sub media naţională, potrivit studiului salarial şi de beneficii PayWell.

Studiul observă o scădere considerabilă la nivelul creşterilor salariale în sectorul industrial, de la 7,2% în 2011 la 4,7% anul acesta. Aceasta scădere poate fi pusă pe seama declinului producţiei industriale la care se adaugă creşterea costurilor cu forţa de muncă (creşterea salariului minim brut pe ţară de la 1 ianuarie 2012 conform Hotărârii de Guvern 1225/2011).

Studiul PwC România remarcă o scădere a ponderii bonusurilor variabile (bonusurile de performanţă şi comisioanele din vânzări) şi a beneficiilor oferite de către angajatori în pachetul total de remunerare, comparativ cu anii precedenţi. 66% dintre companiile participante la studiu au plătit bonusuri variabile, nivelul cel mai ridicat înregistrându-se în sectorul farmaceutic (14% din salariul anual), urmat de sectorul bunurilor de larg consum, distribuţie şi retail (7%).

Totodată, a scăzut numărul companiilor care oferă prime fixe faţă de anii trecuţi, doar o treime dintre companiile participante oferind prime fixe tuturor categoriilor de angajaţi, valoarea bonusului fix per angajat fiind echivalentul unui salariu lunar de bază.

În privinţa principalelor beneficii oferite pe piaţa din România se observă o abordare prudentă, similară cu cea referitoare la compensaţii. Datele PayWell relevă o scădere pe toate planurile, fie că este vorba de beeneficii sociale (tichete de masă), de siguranţă (asigurare de viaţă) sau de beneficii de legate de stilul de viaţă al angajaţilor (sport şi socializare).

Studiul salarial şi de beneficii PayWell România 2012 analizează nivelurile salariale şi politicile de remunerare a 169 de companii din 12 sectoare economice diferite (agrochimie, industria constructoare de maşini, sistemul bancar, industria alimentară şi sectorul de distribuţie, industria prelucrătoare, IT, leasing, sectorul hotelier, industria farmaceutică, retail, servicii externalizate şi centre de servicii şi telecomunicaţii).

Studiul conţine, de asemenea, analize personalizate, în funcţie de distribuţia geografică, numărul de angajaţi şi veniturile companiilor participante. Partea calitativă a raportului PayWell conţine informaţii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (de exemplu creşterile salariale, bonusurile fixe şi variabile), precum şi analiza unui număr de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de către angajatori, de la maşina „de firmă” la tichete de masă.

Te-ar mai putea interesa și
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria va folosi avioanele de vânătoare MiG-29, de producție sovietică, până în 2028
Bulgaria nu va opri de la zbor avioanele MiG-29 până în 2028, a afirmat vineri ministrul interimar al Apărării, Atanas Zaprianov, relatează agenția bulgară de presă BTA, citată de Agerpres....
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de rachete Patriot
Statele NATO au ajuns la un acord pentru trimiterea de sisteme de apărare aeriană suplimentare în Ucraina, inclusiv de ...
Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, ...
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Lavrov: Rusia nu va accepta un armistițiu cu Ucraina în timpul unor posibile negocieri de pace
Ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a declarat vineri că Moscova nu va accepta un armistiţiu cu Ucraina nici măcar ...
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan își înrăutățește prognoza privind profitul în urma scăderii vânzărilor
Nissan Motor, al treilea mare producător auto nipon, a redus cu 14,5% estimarea privind profitul anual, citând vânzările ...