PwC previzionează o încetinire a creşterii economice globale în 2019

Economica.net
11 02. 2019
globalization_44552000_14462700_54948700

PwC se aşteaptă ca perioada de creştere economică accelerată înregistrată de majoritatea economiilor mari, începând cu finalul lui 2016 şi până la începutul lui 2018, să se fi încheiat. În Statele Unite este de aşteptat ca efectul pozitiv al stimulului fiscal să se estompeze treptat, dobânzile mai mari vor atenua cheltuielile de consum, iar un dolar puternic va continua să afecteze negativ exporturile americane. PwC estimează o scădere moderată a creşterii economice din Statele Unite de la 2,8% în 2018 până la aproximativ 2,3% în 2019.

Şi în China nivelul de creşterii economice va suferi o scădere comparativ cu 2018. Deşi guvernul va încerca să se asigure că scăderea este una uşoară, impactul războiului comercial cu Statele Unite ale Americii şi nevoia de a controla nivelul datoriilor vor crea premisele unei decelerări modeste a creşterii economice în 2019.

Se aşteaptă ca în ţările cu o economie dezvoltată piaţa muncii să rămână în continuare sub presiune, rata şomajului va continua să scadă, chiar dacă ritmul creării de noi locuri de muncă va încetini. Acest fapt va duce la o creştere a salariilor, dar cauzează probleme pentru companiile care caută să angajeze specialişti pentru a suplini deficitul de talente. Potrivit raportului, în 2019 rata şomajului va înregistra in continuare o scădere în Statele Unite şi Germania, unde rata de creare a noilor locuri de muncă este în continuare ridicată.

„Anul trecut, tonul la nivel macroeconomic global a fost dat de economiile dezvoltate care au creat în jur de 4,5 milioane de noi locuri de muncă. Ne aşteptăm ca aceasta tendinţă să se tempereze în 2019. Unele economii precum cea a Statelor Unite, Canadei sau Germaniei vor atinge niveluri structurale foarte scăzute ale ratei şomajului, ceea ce va antrena o creştere a costurilor salariale. Dacă plecam de la premisa că Brexitul se va desfăşura în condiţii ordonate, în urma unui acord între Marea Britanie şi Uniunea Europeană, ne aşteptam ca şomajul să scadă în Marea Britanie. În scenariul în care acest proces se va petrece fără un acord, este posibilă o creştere considerabila a ratei şomajului in Marea Britanie”, a declarat Ionut Simion, Country Managing Partner, PwC Romania.

Marea Britanie va coborî în clasamentul celor mai mari economii ale lumii, India şi Franţa fiind cele două ţări care o vor surclasa. În aceste condiţii, Marea Britanie va coborî de pe locul cinci până pe şapte. De-a lungul timpului Marea Britanie şi Franţa au schimbat în mod frecvent între ele poziţionarea în acest clasament, in principal datorită nivelurilor similare ale dezvoltării dar şi unui număr relativ egal al populaţiei. În ceea ce priveşte India, ascensiunea ei pare sa fie permanentă. Previziunile PwC aşteaptă o creştere reală a PIB-ului Marii Britanii de aproximativ 1,6%, de 1,7% pentru Franţa şi de 7,6% pentru India în acest an.

„India este ţara cu cea mai rapidă creştere economică din lume. Are o populaţie extrem de numeroasă, caracteristici demografice favorabile şi cu un mare potenţial pentru dezvoltare datorită unei valori initiale scăzute a PIB-ului pe cap de locuitor. Aşadar, este de aşteptat să îşi continue dezvoltarea în următorii ani, ocupând o poziţie de top în ceea ce priveşte produsul intern brut’, a precizat Ionut Simion.

PwC este o reţea de firme prezentă în 158 de ţări cu mai mult de 250.000 de specialişti dedicaţi oferirii de servicii de calitate de audit, consultanţă fiscală şi consultanta pentru afaceri.