PwC propune Guvernului simplificarea sistemului de TVA

Consultanţii în fiscalitate propun Guvernului simplificarea sistemului de TVA sau posibilitatea contribuabilului de a opta pentru modalitatea de aplicare a acesteia şi impunerea unei taxe unice pe cifra de afaceri a companiilor, care să includă impozitul pe profit şi contribuţiile sociale.
Economica.net - mie, 30 ian. 2013, 13:08
PwC propune Guvernului simplificarea sistemului de TVA

„Lipsa consultărilor cu mediul de afaceri este una dintre tarele pe care niciun Guvern nu a reuşit să şi le însuşească. Simplificarea este reală dacă nu este o obligaţie”, a declarat miercuri, Ionuţ Simion, tax partner al PwC, la o conferinţă organizată de Ziarul Financiar şi compania de consultanţă.

Spre exemplu, în ţări precum Polonia, Sovenia şi Suedia, taxa pe valoare adăugată este aplicată la încasare, dar sistemul este opţional.

La rândul său, Daniel Anghel, partener PwC, apreciază că România ar trebui să implementeze prevederile directivei europene pe TVA pentru firmele mici, potrivit căreia IMM-urile au posibilitatea de a restrânge impozitul pe venit, pe profit si TVA într-un singur impozit, aplicat cifrei de afaceri.

„Aplicarea unui singur impozit ar simplifica procesul de raportare al firmelor, cu reducerea poverii administrative şi a evaziunii fiscale”, a spus Anghel.

Secretarul de stat în Ministerul Finanţelor Publice Dan Manolescu a declarat că Guvernul vrea să simplifice regimul de TVA şi să coreleze legislaţia românească cu prevederile şi practicile din Uniunea Europeană.

În ceea ce priveşte reducerea poverii administrative, pe care românii o consideră foarte mare, Ionuţ Simion a menţionat că aceasta trebuie să acopere mai multe domenii.

„Fiecare dintre companii are obligaţia să plătească doi lei, trei lei, cinci lei şi să alerge pe la diferite instituţii administrative. Sarcina fiscală trebuie aplicată nu numai celor care plătesc taxe şi impozite, şi ci celor care nu fac acest lucru. Nu poţi da mereu în acelaşi măgar care trage la căruţa încărcată”, a afirmat partenerul PwC.

Consultanţii fiscali mai propun scutiri reale la profitul şi dividendul reinvestit, prevedere care, deşi este inclusă în Codul Fiscal, are probleme la aplicare. Totodată, mai este necesară o deducere suplimentară a dobânzii aferente creditelor pentru activităţile de agricultură, IT, energie regenerabilă şi îmbunătăţirea consumului de energie.

Potrivit datelor statistice, IMM-urile reprezintă 99,7% din totalul firmelor din România. Din 530.000 de societăţi din România, doar 1.500 sunt companii mari.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...