PwC: Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, în T1

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, până la un cuantum de 3,9 trilioane de dolari, în primul trimestru al anului, ca urmare a pandemiei COVID-19, conform clasamentului global realizat de PwC şi preluat de Agerpres.
Economica.net - mie, 10 iun. 2020, 08:26
PwC: Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, în T1

În acelaşi timp, valoarea de piaţă a primelor 100 de companii globale mari, listate, a atins 21,5 trilioane de dolari, în creştere cu 2% faţă de perioada corespunzătoare anterioară.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni ale anului 2020, toate sectoarele au avut scăderi, iar cel mai afectat a fost cel de petrol şi gaze, cu o scădere de 37%, urmat de cel financiar cu 23%.

În acelaşi context, cele mai mici scăderi au fost înregistrate de companiile din sectorul de utilităţi (-1%), tehnologie (-11%) şi de firmele de servicii pentru consumatori (-6%).

„Evoluţia acestuia din urmă a fost sprijinită de creşterea cu 16% (23 miliarde de dolari) a Netflix, una dintre cele zece companii a căror valoare de piaţă a crescut în perioada menţionată”, susţin specialiştii PwC.

În topul celor mai valoroase zece companii, Saudi Aramco se află pe primul loc, după cel mai mare IPO din istorie derulat în decembrie 2019 şi cu o valoare de piaţă de 1,6 trilioane de dolari, raportată în martie 2020.

Saudi Aramco a depăşit, astfel, liderul de anul trecut, Microsoft, care, acum, este pe a doua poziţie, urmată de Apple. Capitalizarea bursieră a Microsoft şi Apple se ridică la peste un trilion de dolari, în aceeaşi perioadă analizată.

Topul 10 mondial este completat de Amazon, Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire şi Johnson&Johnson.

„Chiar şi cu impactul COVID-19, Tesla a avut cea mai mare creştere a capitalizării în perioada ianuarie-martie 2020, de 28%, la polul opus situându-se Citigroup, cu o scădere de 49%”, menţionează sursa citată.

Pentru al şaselea an consecutiv, SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (57) dintre companii în clasament, urmate de Europa, cu 21 de companii, şi China şi regiunile sale, cu 12 companii.

Pe regiuni, companiile europene din Top 100 global au experimentat cea mai semnificativă reducere în primul trimestru din 2020, de 25% (956 miliarde dolari).

Capitalizarea de piaţă a companiilor americane din clasament a scăzut cu 14% (2,2 trilioane dolari), iar cea a firmelor din China cu 11%. Brazilia, Australia şi Africa de Sud nu mai figurează în clasament, după ieşirea Petrobras, BHP şi Naspers.

În ceea ce priveşte unicornii, valoarea primelor 100 de companii de acest tip, listate la bursă, a crescut cu 5% până la 853 miliarde dolari, în perioada 31 martie 2019 – 31 martie 2020.

În mod similar, în Top Global 100, SUA domină Top 100 unicorni, reprezentând jumătate din listă în ceea ce priveşte numărul de companii şi valoarea, China ocupă locul doi cu 26 de unicorni şi Europa poziţia a treia, cu 10 companii, din care şase din Marea Britanie şi trei din Germania.

Clasamentul PwC cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă, în perioada 31 martie 2019 – 31 martie 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Adrian Volintiru, noul CEO al subsidiarei din România a canadienilor de la DeepRock Minerals, a recrutat noi oameni
Candienii de la DeepRock își extind echipa din România, după ce luna trecută l-au numit pe Adrian Volintiru, fostul șef al Romgaz, la conducerea operațiunilor de pe plan local. ...
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Viktor Orban a acuzat Uniunea Europeană că se transformă într-un imperiu, care amenință democrația
Premierul ultranaţionalist al Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă că Uniunea Europeană se transformă într-un ...
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Florin Cîţu le-a cerut prefecților să aibă tot personalul mobilizat în contextul ploilor masive din ultima perioadă
Premierul Florin Cîţu le-a cerut, sâmbătă, prefecţilor să fie pregătiţi pentru a interveni în orice moment, în ...
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta a COVID-19
Sute de zboruri de pe aeroportul din Shenzhen au fost anulate, după ce o angajată a fost diagnosticată cu varianta Delta ...
Aeroportul din Shenzhen, oraş în sudul Chinei, a anulat sâmbătă sute de zboruri şi a dispus intensificarea verificărilor, ...