PwC: Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, în T1

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, până la un cuantum de 3,9 trilioane de dolari, în primul trimestru al anului, ca urmare a pandemiei COVID-19, conform clasamentului global realizat de PwC şi preluat de Agerpres.
Economica.net - mie, 10 iun. 2020, 08:26
PwC: Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate la nivel global a scăzut cu 15%, în T1

În acelaşi timp, valoarea de piaţă a primelor 100 de companii globale mari, listate, a atins 21,5 trilioane de dolari, în creştere cu 2% faţă de perioada corespunzătoare anterioară.

Potrivit sursei citate, în primele trei luni ale anului 2020, toate sectoarele au avut scăderi, iar cel mai afectat a fost cel de petrol şi gaze, cu o scădere de 37%, urmat de cel financiar cu 23%.

În acelaşi context, cele mai mici scăderi au fost înregistrate de companiile din sectorul de utilităţi (-1%), tehnologie (-11%) şi de firmele de servicii pentru consumatori (-6%).

„Evoluţia acestuia din urmă a fost sprijinită de creşterea cu 16% (23 miliarde de dolari) a Netflix, una dintre cele zece companii a căror valoare de piaţă a crescut în perioada menţionată”, susţin specialiştii PwC.

În topul celor mai valoroase zece companii, Saudi Aramco se află pe primul loc, după cel mai mare IPO din istorie derulat în decembrie 2019 şi cu o valoare de piaţă de 1,6 trilioane de dolari, raportată în martie 2020.

Saudi Aramco a depăşit, astfel, liderul de anul trecut, Microsoft, care, acum, este pe a doua poziţie, urmată de Apple. Capitalizarea bursieră a Microsoft şi Apple se ridică la peste un trilion de dolari, în aceeaşi perioadă analizată.

Topul 10 mondial este completat de Amazon, Alphabet, Alibaba, Facebook, Tencent, Berkshire şi Johnson&Johnson.

„Chiar şi cu impactul COVID-19, Tesla a avut cea mai mare creştere a capitalizării în perioada ianuarie-martie 2020, de 28%, la polul opus situându-se Citigroup, cu o scădere de 49%”, menţionează sursa citată.

Pentru al şaselea an consecutiv, SUA se află pe primul loc, având mai mult de jumătate (57) dintre companii în clasament, urmate de Europa, cu 21 de companii, şi China şi regiunile sale, cu 12 companii.

Pe regiuni, companiile europene din Top 100 global au experimentat cea mai semnificativă reducere în primul trimestru din 2020, de 25% (956 miliarde dolari).

Capitalizarea de piaţă a companiilor americane din clasament a scăzut cu 14% (2,2 trilioane dolari), iar cea a firmelor din China cu 11%. Brazilia, Australia şi Africa de Sud nu mai figurează în clasament, după ieşirea Petrobras, BHP şi Naspers.

În ceea ce priveşte unicornii, valoarea primelor 100 de companii de acest tip, listate la bursă, a crescut cu 5% până la 853 miliarde dolari, în perioada 31 martie 2019 – 31 martie 2020.

În mod similar, în Top Global 100, SUA domină Top 100 unicorni, reprezentând jumătate din listă în ceea ce priveşte numărul de companii şi valoarea, China ocupă locul doi cu 26 de unicorni şi Europa poziţia a treia, cu 10 companii, din care şase din Marea Britanie şi trei din Germania.

Clasamentul PwC cuprinde primele 100 de companii la nivel mondial în funcţie de valoarea de piaţă, în perioada 31 martie 2019 – 31 martie 2020.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită va investi peste un miliard de dolari în iniţiative de mediu
Arabia Saudită, cel mai mare exportator mondial de ţiţei, a anunţat luni că doreşte să investească peste un miliard ...
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Profitul TeraPlast s-a majorat cu 41% față de primele 9 luni din 2020
Grupul TeraPlast a înregistrat un profit net de 43,3 milioane de lei în primele 9 luni ale anului, în creştere cu 41% ...
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă din Croația confirmă condamnarea directorului general al grupului ungar MOL
Curtea Supremă de Justiţie din Croaţia a confirmat astăzi o decizie anterioară a unui tribunal, care în primă instanţă ...