Valoarea de piaţă a primelor 100 de companii listate din lume a atins un record de 35,2 trilioane dolari – PwC

Valoarea de piaţă a celor mai mari 100 de companii listate din lume a crescut cu peste 3.000 de miliarde de dolari (11%) în perioada aprilie 2021 - martie 2022, atingând un nou nivel record de 35.200 de miliarde de dolari, reiese din analiza globală PwC "Top 100 companii conform capitalizării de piaţă".
AGERPRES - vin, 17 iun. 2022, 12:59
Valoarea de piaţă a primelor 100 de companii listate din lume a atins un record de 35,2 trilioane dolari - PwC

Potrivit PwC, în perioada menţionată, 20 de companii din domeniul tehnologiei au ajuns să reprezinte peste o treime (34%) din capitalizarea totală a companiilor din Top 100 mondial, cu un total de 12.000 de miliarde de dolari. În urmă cu cinci ani, tehnologia era reprezentată de doar 12 companii, care deţineau 21% din totalul capitalizării Top 100. Capitalizarea companiilor de tehnologie a crescut în perioada analizată cu 17%.

Un sector cu o performanţă peste medie a fost cel al sănătăţii, valoarea celor 16 companii prezente în Top 100 crescând cu 23%, la 4.000 de miliarde de dolari. Companiile din sectorul energetic au înregistrat, de asemenea, un avans de 30%, la 3.500 de miliarde de dolari.

După ce a scăzut din 2018 până în 2020, capitalizarea bursieră a companiilor din sectorul financiar din Top 100 a trecut pe creştere, de 7%, până la 3.900 de miliarde de dolari. Continuarea acestei tendinţe în 2023 va depinde de evoluţia incertitudinilor macroeconomice actuale, arată analiza. Alte sectoare prezente în top sunt cele de materii prime, bunuri de consum, industrie, telecomunicaţii şi utilităţi. În 2022, aceste sectoare au reprezentat 33% din totalul capitalizării de piaţă.

Statele Unite continuă să domine Top 100 global, cu 63 de companii şi o valoare a capitalizării de 20.800 de miliarde de dolari, cu 19% mai mare faţă de raportul anterior.

În 2022, valoarea companiilor din China şi din regiunile sale a scăzut cu 23%, la 3.200 miliarde de dolari, în timp ce capitalizarea de piaţă a firmelor europene a urcat cu doar 2%, la 3.300 de miliarde de dolari.

Companiile care compun restul lumii au depăşit atât Europa, cât şi China, cu o capitalizare de piaţă totală de 3.900 de miliarde de dolari şi o creştere de 12%.

În ultimii 10 ani, companiile de tehnologie au dominat top cinci, patru fiind din acest sector: Apple, Microsoft, Alphabet şi Amazon. De altfel, Apple a deţinut aproape tot timpul poziţia de cea mai valoroasă companie publică din lume, cu două excepţii când capitalizarea sa a fost depăşită pentru scurt timp de cea a companiei petroliere Saudi Aramco. Astfel, Apple se situa pe prima poziţie în top la finalul lui martie 2022, cu o capitalizare bursieră de 2.800 de miliarde de dolari, poziţie pierdută însă la finalul lunii mai în favoarea companiei petroliere Saudi Aramco, care a urcat de pe poziţia a treia.

La 31 martie 2022, topul primelor zece companii era completat de Microsoft, Alphabet (Google), Amazon, Tesla, Berkshire Hathaway, Nvidia, Meta Platforms şi TSMC.

Cele mai mari creşteri ale capitalizării de piaţă au fost înregistrate de Shell (161%), Nvidia (107%) şi Tesla (74%), iar cele mai mari scăderi au fost raportate de Paypal Holdings (-53%), Alibaba (-52%) şi Tencent (-39%).

PwC este o reţea de firme prezentă în 156 de ţări cu mai mult de 295.000 de profesionişti ce oferă servicii de calitate în domeniul auditului, consultanţei fiscale şi consultanţei pentru afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Șefii diplomațiilor armeană și azeră se vor întâlni duminică la Geneva pentru a purta negocieri de pace
Miniştrii de externe ai Armeniei şi Azerbaidjanului, Ararat Mirzoian şi respectiv Ceihun Bairamov, se vor întâlni duminică, 2 octombrie, la Geneva, în Elveţia, a declarat pentru EFE......
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea în Austria
Gazprom a tăiat livrările de gaze către compania italiană Eni, din cauza unor probleme de transport pe care le-ar avea ...
Gazprom a suspendat total livrările de gaz pentru ziua de sâmbătă către Eni, invocând "imposibilitatea de a transporta ...
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Virgil Popescu: Nu permitem ca energia să fie folosită ca armă de șantaj
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, afirmă că prin finalizarea interconectorului Grecia - Bulgaria se asigură diversificarea ...
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noile măsuri anti-COVID-19 au intrat de astăzi în vigoare în Germania
Noul set de măsuri anti-COVID-19 valabil pentru toamna şi iarna acestui an în Germania a intrat în vigoare sâmbătă, ...