Qualcomm, dată în judecată pentru a da informaţii legate de sponsorizările politice

Producătorul american de cipuri Qualcomm a fost dat în judecată de autoritatea pentru audit a statului New York pentru a face publice informaţii legate de modul în care a cheltuit baanii acţionarilor pe sponsorizări politice.
Economica.net - Dum, 06 ian. 2013, 13:02
Qualcomm, dată în judecată pentru a da informaţii legate de sponsorizările politice

Procesul a fost declanşat de o reclamaţie făcută de fondul de pensii New York State Common Retirement Fund, cel mai mare investitor instituţional în acţiunile companiei, cu o participaţie de 378 de milioane de dolari, relatează Bloomberg.

New York State Common Retirement Fund este al treilea mare fond de pensii din Statele Unite, cu active de 150 de miliarde de dolari.

Fondul de pensii, care deţine acţiuni la companii listate la bursă, solicită acces la datele financiare ale Qualcomm, pentru a vedea dacă sponsorizările politice făcute de companie sunt în interesul acţionarilor.

New York State Common Retirement Fund „are dreptul să fie informat corespunzător în legătură cu folosirea banilor companiei pentru influenţarea deciziilor politice”, se arată într-un comunicat al şefului autorităţii pentru audit din statul New York, Thomas DiNapoli.

„Qualcomm a fost surprinsă de acest proces în care i se cere să face publice contribuţiile sale politice”, a declarat un purtător de cuvânt a companiei, Christie Thoene.

În 2010, Curtea Supremă din Statele Unite a eliminat restricţiile legate de sprijinul dat de companii activităţilor politice.

„Utilizarea banilor acţionarilor în astfel de scopuri a crescut considerabil şi trebuie supraveghează”, au declarat avocaţii fondului de pensii.

Chiar şi fără să fie obligate legal, multe companii „dezvăluie în mod voluntar cum folosesc banii pentru susţinerea unor candidaţi statali sau federali sau pentru activităţi de lobby”, se arată în plângere.

Qualcomm a cheltuit anul trecut pentru lobby peste 4,5 milioane de dolari, a arătat DiNapoli. Date ale OpenSecrets.org, care ţine evidenţa donaţiilor politice, arată că Qualcomm a alocat peste 6 milioane de dolari pentru astfel de activităţi în perioada 2007-2011.

Te-ar mai putea interesa și
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În următoarele luni, ne propunem să atragem mai multă atenție din partea oaspeților români”
Restaurantul Diplomat din incinta Clubului Diplomatic a înregistrat venituri cu 12% mai mari, în primul trimestru. ”În ...
Diplomat, restaurantul iconic al Capitalei din incinta Clubului Diplomatic, a încheiat anul 2023 cu afaceri de peste 14 milioane de lei, cu peste 50% mai mari decât în 2019, înaintea pandemiei de......
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump se declară gata să restabilească alianţa conservatoare cu premierul ungar Viktor Orban
Donald Trump este gata să reînnoiască alianţa conservatoare cu premierul naţionalist al Ungariei Viktor Orban, a transmis ...
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Cehul Daniel Kretinsky îşi extinde imperiul european prin intrarea pe piaţa oţelului
Miliardarul ceh Daniel Kretinsky şi-a extins imperiul industrial din Europa prin preluarea unui pachet de 20% din acţiunile ...
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul „special ” pe clădiri rezidenţiale de mare valoare
Cod fiscal schimbat: Guvernul prelungeşte până la 30 septembrie termenul-limită până la care oamenii vor plăti impozitul ...
Persoana care are o clădire rezidenţială a cărei valoare impozabilă depăşeşte 2,5 milioane de lei va trebui să plătească ...