R. Moldova vrea să prelungească gazoductul Iaşi-Ungheni până la Chişinău şi să construiască un terminal pentru gaz lichefiat

Republica Moldova intenţionează să se inspire din experienţa Lituaniei în ceea ce priveşte diversificarea resurselor energetice şi asigurarea securităţii energetice, a declarat ministrul moldovean al economiei, vicepremierul Andrian Candu, în timpul întrevederii avute cu ambasadorul Lituaniei la Chişinău, Rimantas Latakas, informează miercuri Unian.ua.
Economica.net - mie, 12 nov. 2014, 11:39
R. Moldova vrea să prelungească gazoductul Iaşi-Ungheni până la Chişinău şi să construiască un terminal pentru gaz lichefiat

‘Dorim să preluăm modelul lituanian de diversificare a resurselor energetice’, a spus Candu. De asemenea, vicepremierul Candu a făcut publice în acest context intenţiile autorităţilor moldovene de a prelungi gazoductul Iaşi-Ungheni până la Chişinău. La rândul său, ambasadorul Lituaniei şi-a exprimat deschiderea de a-i oferi Chişinăului ‘toate informaţiile necesare’.

La ora actuală, Republica Moldova depinde 100% de livrările de gaz rusesc. Gazoductul româno-moldovenesc Iaşi-Ungheni, a cărui inaugurare festivă a avut loc la 27 august, ar putea, potrivit Chişinăului, să reducă dependenţa Republicii Moldova de gazul rusesc de la 100 la 95%, scrie Agerpres.

Doar locuitorii a două judeţe de la frontiera Republicii Moldova vor putea primi ‘gaz românesc’, însă nici acum nu se ştie exact când se va întâmpla acest lucru, în pofida promisiunilor autorităţilor moldovene de a începe livrările încă din septembrie, subliniază Unian.ua.

Pentru finalizarea proiectelor, stabilită pentru 2016, Chişinăul va trebui să construiască staţii de comprimare şi încă un gazoduct Ungheni-Chişinău. Costurile totale ale acestor proiecte se ridică la circa 200 de milioane de euro, adică depăşesc de circa 10 ori costul gazoductului Iaşi-Ungheni, în condiţiile în care Chişinăul nu a reuşit să găsească bani pentru acoperirea costurilor tronsonului său din gazoduct, solicitând ajutorul României şi fonduri ale UE.

Cu toate acestea, UE, la sprijinul căreia speră Chişinăul, a declarat deja că este dispusă să-şi asume doar 5% din chletuielile pentru crearea infrastructurii destinate aducerii de ‘gaz românesc’ la Chişinău.

Autorităţile moldovene au anunţat între timp că au un ‘Plan B’ în domeniul energetic şi desfăşoară negocieri cu privire la posibilitatea importului de gaz lichefiat din SUA.

În afară de aceasta, ministrul economiei al Republicii Moldova, Andrian Candu, a făcut publică la mijlocul lui octombrie intenţia Chişinăului de a construi, cu susţinerea financiară a partenerilor occidentali, în zona portului Giurgiuleşti de la Dunăre, un terminal pentru gaz lichefiat şi un depozit pentru gaz.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – Sondaj
Alegeri prezidenţiale în Franţa: Macron ar putea pierde în turul al doilea în faţa conservatoarei Pecresse – ...
Candidata partidului conservator Les Républicains, Valérie Pécresse, urca la 20% din intenţiile de vot în primul tur ...
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate (motivare)
Dosarul Rompetrol Rafinare – Din declaraţiile inculpaţilor se pot reţine aspecte ce vin în sprijinul probelor administrate ...
Din declaraţiile inculpaţilor în dosarul instrumentat de DIICOT Ploieşti privind operaţiuni de ecologizare executate ...
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 8.12.2021
Euro a început ziua aproape de cursul anunţat ieri de BNR. Dolarul scade la 4,38 lei.