RABLA 2014: Înscrierile pentru producători, importatori şi distribuitori s-au prelungit până la 31 martie

RABLA 2014 Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ a prelungit până la data de 31 martie sesiunea de înscriere a producătorilor, importatorilor şi distribuitorilor de autovehicule pentru 'Programul Rabla 2014', potrivit unui comunicat al instituţiei. Vezi toate noutăţile
Economica.net - vin, 28 mart. 2014, 13:52
RABLA 2014: Înscrierile pentru producători, importatori şi distribuitori s-au prelungit până la 31 martie

RABLA 2014  ‘Preşedintele Administraţiei Fondului pentru Mediu, Adrian Gearâp, a dispus prelungirea sesiunii de înscriere în vederea validării solicitanţilor producători/dealeri auto, în cadrul Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, şi în data de 31 martie 2014. Lista producătorilor, importatorilor de autoturisme şi distribuitorilor autorizaţi să participe în anul 2014 la Programul de stimulare a înnoirii parcului auto naţional, precum şi cea a operatorilor economici autorizaţi să desfăşoare activităţi de colectare şi tratare a vehiculelor scoase din uz, vor fi publicate pe site-ul AFM’, se arată în comunicarea AFM.

Condiţiile de participare la Programul RABLA 2014 , precum şi documentele pe care trebuie să le depună producătorii/dealerii auto pot fi găsite în Ghidul de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii parcului auto naţional publicat pe site-ul AFM.

Pentru ediţia din acest an, vor fi alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Bugetul alocat pentru acest an este de 140 de milioane de lei.

Proiectul de ordin privind derularea programului RABLA 2014 prevede că posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Programul de stimulare a înnoirii parcului auto, cunoscut în special sub numele de ‘Rabla’, este guvernamental, susţinut din fonduri alocate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice, prin Administraţia Fondului pentru Mediu.

Conform AFM, românii au cumpărat, până în prezent, aproape 13.400 de autoturisme noi prin intermediul programului ‘Rabla 2013’, iar circa 19.900 de maşini mai vechi de zece ani au ajuns la casat. Din numărul total de autovehicule cumpărate, 690 au beneficiat de eco-bonusuri.

AFM a alocat, în 2013, în primă fază, 135 de milioane de lei pentru 20.000 de tichete ‘Rabla’. Ulterior, din noiembrie, numărul voucherelor a fost suplimentat cu 3.000 de exemplare.

Datele Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor /DRPCIV/ arată că parcul auto naţional din România ajunsese, la finele anului 2013, la aproximativ 5,98 milioane de unităţi, în creştere cu 4,73% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Ministrul Mediului: Programul ‘Rabla’ nu trebuie să se oprească. Avem încă în circulaţie maşini foarte vechi
     
Programul guvernamental privind înnoirea Parcului Auto Naţional (‘Rabla’) nu trebuie să se oprească, deoarece avem încă un procentaj semnificativ de maşini foarte vechi în circulaţie, a declarat, pentru Agerpres, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi.

‘Nu cred acum în acest scenariu (renunţarea la Programul ‘Rabla’, n.r.). M-am întâlnit cu Asociaţia Producătorilor şi Importatorilor de Automobile din România. De asemenea, reprezentanţii tuturor producătorilor s-au întrunit cu Administraţia Fondului pentru Mediu pentru discuţii tehnice pe programul ‘Rabla’. Nimeni nu şi-a exprimat un punct de vedere în sensul că ar trebui să se oprească programul şi eu cred că nu trebuie să se oprească pentru că încă avem un procent semnificativ de maşini foarte vechi. Dacă acest sistem funcţionează, atunci aduce un beneficiu’, a afirmat Korodi.

Ministrul Mediului a explicat, totodată, beneficiile pe care le are alocarea electronică a tichetului valoric, dar şi procesul pe care trebuie să-l parcurgă persoanele interesate de achiziţia unei maşini noi.

‘Anul trecut s-a observat că am reuşit să scoatem mai mult de 19.000 de maşini vechi din circulaţie, dar pentru că sistemul cu tichetele printate date prin REMAT-uri nu a fost destul de atractiv. Oamenii au aşteptat prea mult să comercializeze acele tichete, şi putem să spunem că 40% din totalul de 19.000 de maşini a rămas neacoperit cu maşini noi. Asta înseamnă că, până la urmă, o parte importantă a oamenilor care ar fi vrut să cumpere maşini noi s-au dus către second-hand. Anul acesta introducem tichetul electronic. Programul se desfăşoară numai prin comercianţi autorizaţi de maşini noi în România, fără discriminare. Fiecare comerciant are dreptul, printr-un terminal, cu datele maşinii vechi care se casează, cu datele proprietarului sau ale aceluia către care se cesionează acest drept, să se încarce în sistemul naţional şi să prindă un tichet electronic. Acel tichet electronic este valabil o lună. În acest timp, în primele cinci zile proprietarul trebuie să caseze maşina şi o radieze din circulaţie, iar în cele 25 de zile rămase să se contractul pentru achiziţia unei maşini noi. Dacă nu se întâmplă acest lucru, tichetul merge înapoi în coşul central şi va beneficia altcineva înscris în sistemul naţional’, a menţionat oficialul.

Te-ar mai putea interesa și
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro, în septembrie
Rezervele valutare ale BNR au crescut la 43,711 miliarde de euro, în septembrie
Rezervele valutare la Banca Naţională a României se situau, la finele lunii septembrie, la nivelul de 43,711 miliarde de euro, în creştere cu 2%, faţă de 42,851 miliarde de euro înregistrate......
Norvegia desfăşoară militari la platformele de petrol şi gaze după scurgerile din gazoductele Nord Stream
Norvegia desfăşoară militari la platformele de petrol şi gaze după scurgerile din gazoductele Nord Stream
Armata norvegiană a anunţat luni că a desfăşurat militari pentru a contribui la paza marilor platforme industriale de ...
SUA urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur” în cazul unei invazii chineze, anunţă şeful Pentagonului
SUA urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur” în cazul unei invazii chineze, anunţă şeful Pentagonului
Statele Unite urmează să ajute Taiwanul ”să se apere singur”, în cazul unei invazii chineze, anunţă secretarul ...
Pod Ungheni: CNAIR apelează la fonduri europene de mobilitate militară pentru noua conexiune cu Republica Moldova
Pod Ungheni: CNAIR apelează la fonduri europene de mobilitate militară pentru noua conexiune cu Republica Moldova
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a elaborat și depus, în data de 28 septembrie 2022, ...