RABLA 2014: Aproape 10.000 de tichete au fost rezervate de către persoanele fizice

RABLA 2014 Un număr de 9.897 de tichete au fost rezervate, până în prezent, în Programul Rabla din acest an, echivalentul a circa 60% din totalul alocat, a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice.
Economica.net - joi, 03 iul. 2014, 08:24
RABLA 2014: Aproape 10.000 de tichete au fost rezervate de către persoanele fizice

RABLA 2014  Potrivit ministrului, în acest an, vânzările de maşini noi au crescut în România cu 4% faţă de datele centralizate în anul anterior.

‘Avem o creştere de peste 4% a vânzărilor de autoturisme noi în 2014 faţă de 2013. Un alt aspect important este că nu avem raportate nereguli. Asta înseamnă că introducerea tichetelor electronice a fost un lucru benefic. Astăzi /joi, 3 iulie 2014, n.r./, la ora 9,00, au fost rezervate 9.897 de tichete, deci au rămas disponibile 7.103 tichete. Ritmul de acordare a tichetelor valorice a fost de aproximativ 3.000 pe lună. Asta ne face să credem că, până în septembrie-octombrie, vom epuiza toate tichetele disponibile’, a menţionat Korodi.

De asemenea, din datele prezentate reiese că, la nivel judeţean, pe primul loc la rezervări este Municipiul Bucureşti, cu 2.593 de rezervări, urmat de judeţele Argeş (534) şi Constanţa (496). La polul opus, se situează judeţele Mehedinţi (56 de rezervări), Bistriţa – Năsăud (44) şi Sălaj (21). Pe de altă parte, în cazul persoanelor juridice, au fost înregistrate la Administraţia Fondului pentru Mediu /AFM/ peste 1.000 de dosare de cerere, acestea fiind în curs de analiză.

‘Până în acest moment au fost acceptate 495 de tichete pentru persoane juridice şi instituţii publice din totalul de 3.000 alocate programului RABLA 2014. În acest caz, cei interesaţi îşi pot depune dosarele până la data de 1 septembrie 2014. Vreau să subliniez că acest lucru este valabil inclusiv pentru persoanele juridice şi instituţiile publice ale căror dosare au fost respinse până acum. Am unele nemulţumiri în ceea ce priveşte acordarea eco-bonusului. În primele trei luni ale anului au fost acordate 586 de eco-bonusuri. Ne gândim serios să creştem valoarea eco-bonusurilor pentru ediţia din anul viitor’, a afirmat ministrul Mediului.

Persoanele fizice interesate să achiziţioneze un autovehicul nou prin Programul ‘Rabla’ se pot înscrie, începând din 8 aprilie, la dealerii auto şi, ulterior, îşi pot casa maşinile mai vechi de opt ani la oricare dintre centrele REMAT autorizate de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului.

Pentru ediţia din acest an a Programului Rabla, lansat oficial cu două luni mai devreme decât în 2013, sunt alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani îşi vor putea achiziţiona, în 2014, o maşină nouă prin programul ‘Rabla’ pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care se va aloca electronic. Practic, este pentru prima dată când voucherele nu vor mai fi acordate fizic beneficiarilor, urmând să fie alocate electronic în sistemul informatic al AFM. De asemenea, se va utiliza un singur tichet electronic pentru achiziţionarea unui autovehicul nou, la fel ca şi anul trecut.

Pentru ediţia din acest an, bugetul total este de 140 milioane de lei, iar persoanele fizice care doresc să beneficieze de un tichet electronic se pot adresa direct producătorilor/dealerilor validaţi în program.

În vederea stimulării achiziţionării autovehiculelor cât mai prietenoase cu mediul, se va oferi posibilitatea acordării, pe lângă prima de casare, a unui eco-bonus în valoare de 500 de lei în următoarele situaţii: achiziţionarea unui autovehicul nou, încadrat în norma de poluare Euro 6, achiziţionarea unui autovehicul nou, al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv achiziţionarea unui autovehicul nou, cu sistem de propulsie hibrid.

Te-ar mai putea interesa și
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
UE nu are toţi aşii în mână pentru electrificarea parcului său auto. Este posibil să piardă pariul – auditor ECA
Curtea de Conturi Europeană a publicat luni un punct de vedere conform căruia planul Uniunii Europene de a interzice, începând cu 2035, vânzarea de autoturisme noi cu motor cu ardere internă......
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat Blinken respinge acuzaţia că SUA aplică un dublu standard pentru Israel
Secretarul de stat american Antony Blinken a negat luni că Statele Unite folosesc un dublu standard la aplicarea legislaţiei ...
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
Rusia avertizează Europa că are un răspuns pregătit dacă activele îi vor fi confiscate pentru a sprijini Ucraina
O aliată a preşedintelui Vladimir Putin a avertizat marţi Europa că a întocmit deja legislaţie pentru a răspunde dacă ...
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
APCE cere eliminarea obligativităţii instalării celui de-al doilea contor pentru prosumatori
Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie (APCE) solicită eliminarea obligativităţii instalării celui ...