Rabla 2015 ar putea începe la jumătatea lunii martie. Eco-bonusul creşte de trei ori, la 1.500 lei

RABLA 2015 Programul de stimulare şi înnoire a parcului auto naţional /Programul Rabla, n.r./ ar putea debuta, în acest an, după jumătatea lunii martie, iar începând de azi, 16 februarie, Ghidul de finanţare va fi în consultare publică, timp de zece zile, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, Graţiela Gavrilescu, ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor.
Economica.net - lun, 16 feb. 2015, 09:45
Rabla 2015 ar putea începe la jumătatea lunii martie. Eco-bonusul creşte de trei ori, la 1.500 lei

RABLA 2015 ‘Timp de zece zile, începând de astăzi, Ghidul de finanţare a Programului Rabla va fi în consultare publică pe site-ul ministerului. Finanţarea Rabla 2015 face parte din bugetul Fondului de Mediu şi sper ca, în prima şedinţă de Guvern, să fie aprobat bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu. Bugetul pentru programul ‘Rabla’ este de 200 de milioane lei, cu 33% mai mare decât bugetul anului 2014′, a spus Gavrilescu.

Potrivit ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, prima de casare va rămâne, în acest an, la 6.500 de lei, iar eco-bonusul destinat celor care vor să cumpere o maşină ecologică a fost majorat de trei ori, de la 500 la 1.500 de lei.

‘În acelaşi timp, sperăm ca prin dezbaterea publică demarată azi, să putem să finanţăm 25.000 de tichete electronice, din care 20.000 pentru persoane fizice. Sperăm ca, pe parcursul lunii martie, poate la jumătatea lunii, cetăţenii români să poată accesa programul. Prima de casare este tot de 6.500 de lei, dar ca noutate avem o mărire a eco-bonusului de la 500 la 1.500 de lei pentru a stimula persoanele care au posibilitate să achiziţioneze un automobil nou ecologic’, a explicat Gavrilescu.

Oficialul a precizat, totodată, că, în cazul eco-bonusului, achiziţionarea unui astfel de voucher se face numai pentru autovehicule noi al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km.

‘În ce condiţii poate fi accesat un eco-bonus pe lângă prima de casare? Autovehiculele noi, al căror motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, autovehicule noi cu sistem de propulsie hibrid şi autovehicule noi, încadrate la norma de poluare Euro 6 în condiţiile în care înmatricularea, vânzarea şi introducerea în circulaţie a acestora au loc până la 31 august 2015. Dacă maşinile ecologice alese de populaţie respectă una dintre condiţiile enumerate mai devreme, românii care fac această opţiune vor beneficia din partea AFM de 8.000 de lei, din care 6.500 de lei primă de casare la care se adaugă un eco-bonus de 1.500 de lei, sumă ce va fi decontată din valoarea autoturismului. Un beneficiar care doreşte o maşină ecologică poate obţine maximum două eco-bonusuri, în situaţia în care maşina aleasă respectă cumulat două dintre condiţiile stabilite prin ghid, la acest capitol. Accesarea a două eco-bonusuri va duce la o sumă de 9.500 de lei pe care AFM o va susţine în sistem nerambursabil în acest caz’, a afirmat Graţiela Gavrilescu.

Sistemul electronic de alocare a voucherelor din Programul ‘Rabla’ rămâne valabil în acest an, iar persoanele fizice se pot adresa producătorilor sau dealerilor validaţi în program, a adăugat ministrul Mediului.

‘O precizare importantă se referă la posibilitatea proprietarului înscris în program să cedeze altei persoane dreptul său de beneficiu asupra primei de casare pentru efectuarea achiziţionării autovehiculului nou. Cedarea se face numai în favoarea unei persoane fizice care şi-a exprimat în mod neechivoc intenţia de a achiziţiona în nume propriu un autovehicul nou de la producătorul validat emitent al notei de înscriere. Pe de altă parte, eco-bonusul nu poate face obiectul cedării’, a menţionat ministrul Mediului.

Pentru ediţia din 2014, Programului ‘Rabla’ i-au fost alocate 20.000 de tichete valorice, din care 17.000 pentru persoane fizice, iar restul pentru persoane juridice şi instituţii publice.

Posesorii de autovehicule cu o vechime mai mare sau egală cu opt ani şi-au putut achiziţiona o maşină nouă prin program, pe baza unui tichet valoric în sumă de 6.500 de lei, care s-a alocat electronic. Pentru ediţia din anul anterior, bugetul total a fost de 140 de milioane de lei.


Te-ar mai putea interesa și
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul alocă peste 11,4 milioane de lei pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi
Guvernul a aprobat, în şedinţa de joi, schema "Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a producţiei de cartof de consum", transmite Agerpres....
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
FMI prognozează o supraîncălzire a economiei Rusiei
Creşterea economiei Rusiei "a surprins" Fondul Monetar Internaţional, în contextul sancţiunilor impuse Moscovei în urma ...
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din Ucraina
Cultivatorii de roșii și usturoi vor primi compensații parțiale pentru pierderile suferite ca urmare a războiului din ...
Guvernul a aprobat în şedinţa de joi Ordonanţa de urgenţă privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru ...
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
ANPC a amendat încă trei săli aparținând World Class și le-a închis temporar
Comisariatul Regional pentru Protecția Consumatorilor Regiunea (CRPCR) București-Ilfov a verificat în ultimele două zile ...