Începe Rabla 2016: Persoanele fizice pot cumpăra un autoturism nou de la producătorii şi dealerii autorizaţi, din 14 iunie

Persoanele fizice îşi pot cumpăra, începând de marţi, 14 iunie, un autoturism nou prin Programul 'Rabla', de la producătorii şi dealerii autorizaţi, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres. În cazul 'Rabla Clasic' rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Economica.net - mar, 14 iun. 2016, 14:32
Începe Rabla 2016: Persoanele fizice pot cumpăra un autoturism nou de la producătorii şi dealerii autorizaţi, din 14 iunie

‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto Naţional – Rabla Clasic 2016 debutează astăzi, 14 iunie 2016, pentru cetăţeni. Începând cu această dată, persoanele fizice pot merge deja la producătorii autorizaţi să îşi achiziţioneze un autoturism nou, cu emisii scăzute, în locul celui vechi, poluant. Reamintim că Programul a demarat în data de 30 mai, cu etapa validării producătorilor’, notează ministerul de resort.

Potrivit sursei citate, luni, 13 iunie, Comitetul de avizare al Administraţiei Fondului pentru Mediu (AFM) a aprobat lista finală a producătorilor validaţi să participe în Programul Rabla 2016. Astfel, în acest an, au fost depuse 116 dosare din partea producătorilor/dealerilor auto, din care 105 dosare au fost aprobate şi 11 respinse.

Totodată, au fost depuse de către producătorii/dealerii auto 15 contestaţii, din care 4 au fost aprobate.

Ministerul Mediului precizează că, începând din 14 iunie 2016, AFM va încheia contracte de finanţare cu producătorii/dealerii validaţi în Program, iar lista finală a acestora va fi publicată, ulterior, pe site-ul instituţiei.

‘Este adevărat că am demarat acest program mai târziu decât în alţi ani, însă am venit cu o viziune complet nouă asupra acestuia, în al 12-lea an de funcţionare. Prin introducerea componentei Rabla Plus, care va demara pentru cetăţeni tot luna aceasta, avem acum, într-adevăr, un program care poate să îşi atingă obiectivul principal: reducerea poluării şi îmbunătăţirea calităţii aerului pentru toţi românii. Îmi doresc ca, de anul acesta, să vedem din ce în ce mai multe maşini electrice pe străzile şi în oraşele din România’, susţine ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer.

În 2016, Programul ‘Rabla’ este structurat pe două componente: ‘Rabla Clasic’ – prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi şi ‘Rabla Plus’ – program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi.

Obligaţia casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul ‘Rabla Clasic’.

Pentru acest an, bugetul alocat celor două programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.

Conform Ministerului Mediului, în cazul ‘Rabla Clasic’ rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

‘Dacă maşina nouă respectă ambele criterii, un cetăţean poate beneficia de ambele eco-bonusuri, putând să ajungă, cu tot cu prima de casare, la o finanţare de 8.750 de lei care va fi suportată de AFM din costul maşinii noi’, precizează ministerul de resort.

În ceea ce priveşte extensia ‘Rabla Plus’, românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice.

Programul ‘Rabla Plus’ este programat să demareze până la sfârşitul lunii iunie, în prezent producătorii fiind în procedură de validare.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de către populaţie separat sau combinat. În situaţia în care un cumpărător deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor estimează că, în acest an, prin Programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulaţie aproximativ 20.000 autovehicule poluante. Totodată, pentru achiziţia de maşini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcţie de cerere, menţionează instituţia.

Te-ar mai putea interesa și
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Cod galben de furtună în Oltenia şi Muntenia
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis duminică o atenţionare cod galben de ploi abundente şi descărcări electrice valabilă pentru regiunile Oltenia şi Muntenia....
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Londra, Washingtonul, Ottawa şi Tokyo interzic importurile de aur rusesc
Marea Britanie, Statele Unite, Canada şi Japonia vor interzice importurile de aur rusesc în noile sancţiuni impuse ca ...
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
INS: Taxele, impozitele şi contribuţiile sociale au reprezentat 33, % din cheltuielile gospodăriilor în 2021
Impozitele asupra veniturilor, contribuţiile la bugetele de asigurări sociale, cotizaţiile şi alte impozite şi taxe, ...
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Repornirea Unității 1 a centralei nucleare de la Cernavodă s-a amânat
Unitatea 1 a centralei nucleare de la Cernavodă, oprită programat acum aproape două luni, ar fi trebuit repornită vineri, ...