Rabla 2018: Nu vor mai fi primite la casare mașinile fără ITP valabil

Mașinile care nu au inspecția tehnică periodică (ITP) valabilă la momentul depunerii cererii de înscriere în programul Rabla ori la momentul depunerii dosarului de acceptare (în cazul firmelor) nu vor mai fi acceptate la casare, stabilește un proiect de act normativ acum în dezbatere, scrie avocatnet.ro. Pe lângă asta, firmele care primesc ajutorul de minimis prin programul Rabla vor fi monitorizate și obligate să înmatriculeze mașinile noi pe numele beneficiarului, altfel riscând să piardă ajutorul acordat.
Economica.net - joi, 01 mart. 2018, 11:25
Rabla 2018: Nu vor mai fi primite la casare mașinile fără ITP valabil

Textul integral este pe avocatnet.ro

Cuantumul primei de casare pentru Programul ‘Rabla’ va rămâne la 6.500 de lei şi în 2018, pentru fiecare autovehicul uzat dat spre casare, în timp ecobonusurile acordate în cazul achiziţionării unui autovehicul hibrid/electric se pot cumula, reiese din prevederile Ghidului de finanţare a Programului de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional 2017 – 2019, publicat în cursul anului trecut.

programul va avea un caracter multianual, fiind gândit pe o perioadă de trei ani, interval care se va încheia în decembrie 2019. Finanţarea programului ‘Rabla’ se realizează din veniturile Fondului pentru mediu, şi se derulează în limita creditelor de angajament şi bugetare prevăzute cu această destinaţie prin bugetele anuale ale Fondului pentru mediu, aprobate conform legii.

Potrivit sursei citate, pentru anul acesta, cuantumul primei de casare în programul ‘Rabla’ va fi de 6.500 lei, aceasta acordându-se în funcţie de cantitatea de emisii de CO2/km generată de către sistemul de propulsie al autovehiculului nou, în regim de funcţionare mixt. Deci, noutatea este că, începând din 2017, se introduc praguri maxime de emisii de CO2 ale autovehiculelor pentru achiziţia cărora se poate obţine prima de casare.

Astfel, în anul 2018 se acordă pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează maximum 130 g CO2/km, iar 2019 se va acorda pentru autovehiculul nou al cărui sistem de propulsie generează cel mult 120 g CO2/km.

De asemenea, la prima de casare obişnuită se poate adăuga un ecobonus, în următoarele condiţii: valoare de 1.000 lei în 2018, la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 98 g CO2/km în regim de funcţionare mixt; valoare de 1.000 de lei, dar la achiziţionarea unui autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie care generează o cantitate de emisii de maximum 96 g CO2/km în regim de funcţionare mixt.

În plus, la fiecare autovehicul nou, echipat cu sistem de propulsie hibrid, se poate acorda un ecobonus în valoare de 1.700 lei.

O precizare importantă făcută în documentul citat este că, în situaţia în care sistemul de propulsie al autovehiculului nou îndeplineşte una dintre caracteristicile amintite mai sus, ecobonusurile se pot cumula.

De asemenea, proprietarul poate achiziţiona mai multe autovehicule noi în schimbul predării spre casare a unui număr echivalent de autovehicule uzate, beneficiind în acest mod de mai multe prime de casare.

Pe de altă parte, Programul ‘Rabla’ va avea o componentă destinată persoanelor juridice, iar în acest caz instituţiile interesate pot solicita prin cererea de finanţare cel mult echivalentul în lei al sumei de 200.000 euro (sau 100.000 euro, dacă activează în domeniul transporturilor rutiere de mărfuri) la momentul depunerii dosarului de acceptare.

Totodată, prin intermediul extensiei ‘Rabla Plus’, atât persoanele fizice, cât şi cele juridice pot accesa fondurile alocate pentru achiziţionarea de maşini ecologice, prietenoase cu mediul. În acest sens, la jumătatea lunii ianuarie a acestui an, într-un proiect de Ordonanţă, publicat spre consultare publică pe site-ul Ministerului Mediului, se propune ca autorităţile şi instituţiile publice, indiferent de sistemul de finanţare şi subordonare, să poată achiziţiona, prin Programul ‘Rabla Plus’, autoturisme ecologice noi la o contravaloare în lei de maximum 35.000 de euro (fără TVA) pentru fiecare maşină, sumă aproape dublă faţă de suma stabilită în prezent.

La ora actuală, prin efectul Ordonanţei Guvernului nr. 80/2001, plafonul pentru achiziţia autoturismelor ‘verzi’de către autorităţile şi instituţiile publice este reprezentat de contravaloarea în lei a sumei de 18.000 de euro, inclusiv TVA.

În viziunea specialiştilor din piaţa auto, vânzările de autoturisme noi au crescut în România, în special datorită achiziţiilor realizate de către persoanele fizice, ‘a căror detaşare de Programul ‘Rabla’ este tot mai evidentă’. De altfel, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA) au punctat, în numeroase rânduri, faptul că programul guvernamental destinat înnoirii parcului auto naţional ar trebui să ajungă la un final.

‘Noi (APIA, n.r.), de-a lungul timpului, am avut o opinie destul de clară referitoare la Programul ‘Rabla’. Dacă în perioada de început, programul ‘Rabla’ a fost benefic pentru vânzările de maşini în România, dar mai ales pentru înnoirea parcului auto, pe măsură ce timpul a trecut şi programul a fost reluat în diverse forme, de multe ori demarând foarte târziu, cum s-a întâmplat şi anul trecut, am ajuns la concluzia că este cumva doar o substituţie pentru ceea ce înseamnă volumele de vânzări de maşini noi. Cu alte cuvinte, cred că suntem relativ relaxaţi în momentul în care Programul ‘Rabla’ nu va mai fi reluat în acest an. Volumele sunt, prin Programul ‘Rabla’, de multe ori, substituţii ale volumelor care, în mod normal, ar fi fost vândute. Experienţa anului trecut ne-a arătat că, lunile în care programul nu a existat, vânzările către persoane fizice au crescut datorită diverselor acţiuni, activităţi, suport special pe care distribuitorii le-au acordat acestor vânzări’, afirma Brent Valmar, vicepreşedintele APIA, în cursul anului trecut.

Proiectul de Ordin de ministru privind aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în transporturi, prin promovarea vehiculelor de transport rutier nepoluante şi eficiente din punct de vedere energetic (‘Rabla’) 2017-2019, a fost supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Mediului, în primăvara anului trecut.

Începând din 18 mai 2017, persoanele fizice şi cele juridice au putut accesa Programele de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional – ‘Rabla Clasic’ şi ‘Rabla Plus’. Bugetul anunţat la momentul respectiv în cazul programului ‘Rabla Clasic’ se situa la 180 de milioane de lei, iar cel pentru ‘Rabla Plus’ la 45 de milioane de lei. Cinci luni mai târziu, pe 11 octombrie, Guvernul a aprobat în şedinţa săptămânală suplimentarea cu 25 de milioane de lei a bugetului destinat Programului ‘Rabla Clasic’ pentru persoane fizice, iar toate cele 3.800 de vouchere suplimentare au fost epuizate în doar 30 de minute, conform Ministerului Mediului.

Tot la nivelul anului 2017, prin intermediul programului ‘Rabla Plus’, valoarea ecotichetului acordat celor care au vrut să-şi achiziţioneze un autovehicul nou 100% electric a fost de 10.000 de euro, iar pentru cele hibrid plug-in de 4.500 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
Uzina Mecanică și de Șasiuri Dacia de la Mioveni a produs motorul TCe cu numărul 3 milioane
Uzina Mecanică și de Șasiuri Dacia de la Mioveni a produs motorul TCe cu numărul 3 milioane
Motorul TCe ECO-G 100 cu numărul 3 milioane va intra în echiparea unui model Logan Prestige care va fi livrat unui client din România....
Un oficial din Taiwan spune că producătorii locali de cipuri discută posibile investiţii în Europa
Un oficial din Taiwan spune că producătorii locali de cipuri discută posibile investiţii în Europa
O serie de companii taiwaneze producătoare de cipuri poartă discuţii cu ţările europene cu privire la posibile investiţii ...
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Președintele Camerei de Comerț: Cred că deficitul balanței comerciale va depăși 30 de miliarde de euro
Deficitul balanței comerciale a României ar putea sări anul acesta de pragul de 30 de miliarde de euro, față de 23,6 ...
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune şeful UniCredit
Populaţia şi firmele din Italia sunt afectate de dificultăţile economice. Redresarea – la finalul lui 2023, spune ...
Gospodăriile şi companiile din Italia se ajustează la actualele dificultăţi economice iar aceste evoluţii vor sprijini ...