Rabla pentru electrocasnice 2021: Ghidul complet – cum te înscrii, cum iei voucherul şi ce poţi să cumperi

Rabla electrocasnice 2021- Ministerul Mediului a anunțat că vineri, 14 mai, se dă startul Programului Național Rabla pentru Electrocasnice prin care oricine dorește să își înlocuiască un aparat electrocasnic vechi, cu consum mare de energie, cu unul nou, cu consum redus, o poate face cu un ajutor financiar de la Fondul pentru Mediu. A fost publicat și Ghidul de finanțare, dar nu și lista comercianților validați și dispoziția președintelui AFM prin care se aprobă perioada de organizare a sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților.
Alina Stanciu - mie, 12 mai 2021, 12:48
Rabla pentru electrocasnice 2021: Ghidul complet - cum te înscrii, cum iei voucherul şi ce poţi să cumperi

Rabla electrocasnice 2021 Potrivit anunțului ministrului Mediului Tanczos Barna, vineri, 14 mai, se va da startul programului guvernamental Rabla pentru electrocasnice prin care persoanele fizice pot obține între 200 și 400 de lei sub forma unui voucher dacă dau la schimb un electrocasnuic uzat atunci când achiziționează unul nou.

Potrivit ordinului Ministerului de resort referitor la Ghidul de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic, publicat ieri în Monitorul Oficial, pentru ca programul să poată începe, până la data de 14 mai, Administrația Fondului pentru Mediu ar trebui să facă publice, pe site-ul propriu, următoarele:

  1. Un anunț cu privire la perioada de organizare a sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților care se aprobă prin dispoziție a președintelui Autorității. Potrivit Ghidului actual, anunțul se publică pe pagina de internet a Autorității cu minimum o zi înainte de data programată pentru deschiderea perioadei de organizare. Pe parcursul derulării programului se pot organiza mai multe sesiuni de înscriere. Conform vechiului Ghid valabil în 2020, atunci când programul a fost oprit la câteva minute de la debut din cauza problemelor tehnice, informarea cu privire la perioada de organizare a sesiunii de înscriere în vederea validării comercianților trebuia publicată pe pagina de internet a Autorității cu minimum 5 zile înainte de data programată pentru deschiderea perioadei de organizare.
  2. Lista comercercianților validați

Când se pot înscrie românii în program

Așadar, înscrierea efectivă a persoanelor fizice în aplicația informatică găzduită de către website-ul  AFM se va putea face doar după ce lista comercianților validați a fost publicată pe site și anterior lansării primei etape de generare a voucherelor.

Iată și pașii pe care trebuie să îi urmeze o persoană:

  1. Crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare în aplicația pusă la dispoziție pe site-ul AFM. Informațiile cerute de aplicație sunt:

-nume, prenume,

– localitate, județ

– CNP

– data expirării actului de identitate

– adresa de e-mail

– număr de telefon valid.

  1. După completarea datelor respective, persoana va primi un sms de confirmare, ceea ce înseamnă că este înscris în program.
  2. Ulterior parcurgerii etapelor prevăzute anterior, persoanele fizice vor selecta, prin completarea în aplicația informatică, a tipului de echipament pe care îl va achiziționa precum și a declarației pe propria răspundere prin care se obligă să predea un echipament uzat, în momentul achiziționării unuia nou.
  3. În contul de utilizator va fi disponibilă și opțiunea de încărcare a documentelor, respectiv CI/BI și declarația pe propria răspundere care este una tip și trebuie semnată. Însă, declarația pe propria răspundere și copia BI/CI al/a solicitantului pot fi încărcate și de către comerciantul validat, până la momentul utilizării voucherului inclusiv. Totodată,în cazul în care noile echipamente vor fi cumpărate din magazine online, cele două documente trebuie încărcate de către beneficiar, până la momentul utilizării voucherului inclusiv. Declarația pe propria răspundere trebuie semnată.

Perioada de înscriere în aplicație este de fix 7 zile de la data stabilită prin dispoziție a președintelui Autorității.

După finalizarea înscrierii solicitanților în aplicația informatică, Autoritatea centralizează listele cu aceștia, le avizează în cadrul Comitetului director și le aprobă în Comitetul de avizare. Lista solicitanților aprobați se publică pe pagina de  internet a Autorității și va conține numele și prenumele persoanelor fizice, localitatea și județul, categoriile de EEE-uri aprobate și sumele aferente.

Etapele în care se vor putea achiziționa electrocasnicele

Echipamentele incluse în program vor fi disponibile etapizat. Fiecare etapă cuprinde trei categorii de echipamente și va avea un buget stabilit prin dispoziție a președintelui Autorității. În cazul în care bugetul alocat etapei de înscriere nu este consumat, acesta se reportează și devine disponibil la organizarea unei noi sesiuni de înscriere. Un beneficiar poate achiziționa prin acest Program mai multe echipamente în schimbul predării unui număr echivalent de produse uzate, beneficiind astfel, în mod corespunzător, de mai multe vouchere, dar nu mai mult de unul pentru fiecare categorie.

Programul are, anul acesta, un buget de 75 de milioane de lei, cel mai mare din istoria sa. Ministerul estimează că vom fi, în total, peste 200.000 de beneficiari.

Etapele sunt următoarele:

Etapa 1: 21 mai – 04 iunie, pentru mașini de spălat rufe, mașini de spălat vase și aparatele frigorifice.

Etapa 2: între 04 și 18 iunie, pentru televizoare, laptopuri și tablete.

Etapa 3: 18 iunie – 02 iulie, pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoare.

Produsele finanțate și valoarea voucherelor este următoarea:

– 400 de lei pentru mașini de spălat rufe, inclusiv cu uscător având cel puțin noua clasa energetică C;

– 400 de lei pentru mașini de spălat vase având cel puțin noua clasă energetică D;

– 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la

răcire cel puțin A++;

– 400 de lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare având cel puțin noua clasă energetică E;

– 400 de lei pentru televizoare având cel puțin noua clasă energetică E;

– 400 de lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

– 500 de lei pentru laptopuri;

– 300 de lei pentru tablete/

Cum se folosesc voucherele

Persoana fizică aprobată beneficiază de valoarea unui voucher la achiziționarea unui echipament din lista menționată anterior, în schimbul predării unui echipament uzat echivalent. Excepție fac mașinile de spălat vase având clasa energetică cel puțin D, precum și a uscătoarelor de rufe cu clasă de eficiență energetică veche cel puțin A++, în schimbul cărora  se poate preda oricare dintre echipamentele electrice și electronice de uz casnic menționate anterior. De asemenea,în cazul în care se dorește achiziția unui laptop sau a unei tablete, se va preda fie un echipament de tip calculator personal, compus din unitate centrală și monitor, fie un alt echipament precum mașini de spălat vase, rufe, apparat de aer condiționat, frigidere etc.

Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat, în factură, din prețul de comercializare cu TVA al produsului, diferența fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

Voucherul este generat aleatoriu de aplicație, și are următoarele atribute:

– un cod alfanumeric format din minimum 5 caractere (majuscule), generat aleatoriu în aplicație;

– data emiterii și data expirării;

– clasa de eficiență energetică;

– categoria pentru care se aplică

– valoarea.

Voucherul este valabil 15 zile de la data publicării listei solicitanților aprobați, perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancțiunea pierderii dreptului de utilizare. La momentul utilizării voucherului la un comerciant validat, solicitantul aprobat trebuie să se asigure că declarația pe propria răspundere semnată și scanată și copia CI/BI sunt încărcate în contul de utilizator din aplicația informatică, având obligația ca originalul declarației să fie păstrat pe o perioadă de un an de la data utilizării voucherului.

Comercializarea produselor în cadrul programului se realizează doar pentru solicitanții care întrunesc criteriile de eligibilitate, se regăsesc în lista publicată de AFM și doar dacă datele din aplicația informatică corespund cu cele furnizate de către persoanele fizice și cu documentele prezentate în susținerea lor. Până la momentul utilizării voucherului la comerciantul validat, solicitantul poate corecta eventualele erori ale datelor introduse în aplicația informatică, prin accesarea contului de utilizator, cu excepția voucherului și a CNP-ului.

Cine poate beneficia de vouchere

Poate beneficia de bani de la stat prin Programul Rabla pentru electrocasnice cei ce îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:

–  este persoană fizică cu domiciliul în România;

–  nu are obligații restante la bugetul de stat și la bugetul local, conform legislației naționale în vigoare, la data achiziționării echipamentelor;

– are vârsta de minimum 18 ani împliniți în momentul înscrierii în aplicația informatică;

– este posesor al unui/unei buletin/cărți de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

– se obligă să predea, în momentul achiziționării unui echipament nou, un echipament uzat

– își dă acordul cu privire la prelucrarea de către Autoritate a tuturor datelor și informațiilor furnizate, precum și cu privire la transmiterea acestora către terțe instituții sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligațiilor și clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situații și statistici.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Fostul prim-ministru ceh Andrej Babis este anchetat în Franța pentru fraudă și spălare de bani
Miliardarul Andrej Babis, fost prim-ministru al Cehiei, este anchetat în Franţa pentru spălare de bani proveniţi din fraude fiscale, transmite AFP. Parchetul Naţional Financiar (PNF) a confirmat......
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață și a fost transportat la un spital
Scriitorul britanic Salman Rushdie a fost înjunghiat în timpul unui eveniment desfășurat la New York. El e în viață ...
Scriitorul Salman Rushdie a fost atacat vineri în timpul unui eveniment desfăşurat în statul american New York, informează ...
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primăria Iași a primit 43 de milioane de lei prin Programul Anghel Saligny pentru două proiecte mari de infrastructură
Primarul Mihai Chirica a anunţat, vineri, că municipiul Iaşi va primi 43 de milioane de lei prin Programul Naţional de ...
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai mult decât estimase pentru tot anul
Evergent Investments, fosta SIF Moldova, raportează un rezultat net de 65,2 milioane de lei la semestrul I din 2022, mai ...
Compania de investiții Evergent Investments raportează pentru semestrul I depășirea rezultatului net estimat pentru tot ...