Rabla pentru Electrocasnice 2021: programul începe vineri. Tot ce trebuie să ştii despre cum obţii un voucher

RABLA ELECTROCASNICE 2021 - E oficial. Începând de vineri, 14 mai, beneficiarii se vor putea înscrie în platforma AFM dedicată.
Alina Stanciu - mar, 11 mai 2021, 16:01
Rabla pentru Electrocasnice 2021: programul începe vineri. Tot ce trebuie să ştii despre cum obţii un voucher

RABLA ELECTROCASNICE 2021Programul prin care persoanele fizice primesc de la stat un voucher pentru achiziția unor electrocasnice noi, eficiente din punct de vedere energetic, în schimbul reciclării unora vechi va începe vineri, 14 mai, a spus Tanczos Barna, ministrul Mediului, într-o conferinţă de presă organizată marţi, 11 mai.

Iată cele mai importante declaraţii ale ministrul Tanczos Barna despre lansarea programului Rabla pentru Electrocasnice 2021:

Săptămâna aceasta lansăm programul „Rabla pentru Electrocasnice„. Vineri este prima zi când beneficiarii, persoane fizice, se pot înscrie. Societățile  comerciale sunt deja înscrise în program, iar lista cu acestea va fi postată pe site-ul AFM.

După perioada de înscriere care va dura o săptămână, prima etapă va avea loc în perioada 21 mai – 3 iunie şi vizează maşini de spălat rufe şi vase şi aparate frigorifice.

Etapa a doua se va derula între 4 şi 7 iunie şi vizează televizoare, laptopuri şi tablete.

Următoarea etapă va avea loc între 3 şi 18 iunie şi vizează aparate de aer condiţionat, uscătoare şi aspiratoare.

Sistemul de înscriere în platforma AFM va fi prin completarea unor câmpuri cu datele personale ale beneficiarului și atașarea cărții de identitate direct în sistem.

“Am regândit sistemul și, în primă fază, printr-un  proces foarte simplu, se înregistreaza beneficiarii în sistemul informatic, menționând nume, prenume, localitate județ, CNP, adresă de email și număr de telefon valid. Beneficiarii pot încărca pe loc un buletin sau carte de identitate și o declarație pe propria răspunde privind datele personale”, a explicat ministrul.

„Există o singură sesiune de înscriere a beneficiarilor, de o săptămână,  în care fiecare își inroduce datele în sistem și i se creează automat un cont, cu un user și o parolă. După aceea, folosind acest cont, bifează aparatele electrice pentru care are un aparat vechi și dorește unul nou. Dacă în pima sesiune, unde sunt maşini de spălat rufe şi vase şi aparate frigorifice, acolo bifează ce dorește să cumpere și  în două săptămâni își valorifică voucherul, adică face achiziția. Urmează a doua sesiune în care sunt laptopuri, tablete și TV în care, odată cu deschiderea sesiunii, își marchează acel poziții pentru care vrea să participe, primește voucherul și în două săptămâni trebuie să îl valorofice”, a mai spus Barna.

Potrivit acestuia, principiul de funcționare al Programului este ” echipament vechi și voucher primit” în schimbul unui aparat nou, cu mențiunea că în cazulaparatelor de spălat vase și al celor de uscat rufe se poate preda orice alt echipament din program. În schimb, în celelate cazuri, produsele vechi oferite la schimb trebuie să fie din aceeași categorie ca și produsul nou.

Încărcarea cărții de identitate și a declarației privind datele personale ( se poate face și o poză cu telefonul) se poate face inclusiv de la magazinul de unde se achiziționează produsul. În cazul în care achiziția se face de la un magazin online, atunci declarația  trebuie printată, semnată și scanată sau fotografiată.

Beneficiarii se pot achiziția prin acest program mai multe produse, putând participa în toate cele 3 etape și accesând toate cele 9 categorii de produse.

Cât valorează voucherele:

  • 400 lei- pentru mașinile de spălat rufe- cel puțin clasa energetică C
  • 400 de lei – pentru mașinile de spălat vase având cel puțin clasa energetică D
  • 400 de lei pentru aparate de aer condiționat care să fie cel puțin A++
  • 400 de lei pentru combine frigorifice, lăzi frigorifice, congelatoare cu clasa energetică cel puțin E
  • 400 de lei pentru TV cu clasa energetică cel puțin E
  • 400  de lei pentru uscătoare de rufe cu clasa energetică cel puțin A++
  • 200 de lei pentru aspiratoare cu consm de cel mulr 400 kw pe an
  • 500 de lei pentru laptopuri
  • 300 de lei pentru tablete.

Reamintim că potrivit Ghidului de finanțare a Programului național de înlocuire a echipamentelor electrice și electronice uzate cu unele mai performante din punct de vedere energetic din 2020, etapele programului sunt următoarele:

  1. publicarea pe pagina de internet a Autorității a informațiilor necesare demarării programului;
  2. validarea, încheierea contractelor de decontare cu comercianții și publicarea listei acestora;
  3. înscrierea solicitanților și aprobarea finanțării;
  4. decontarea sumelor solicitate de către comercianții validați.

De asemenea, ca mod de  folosire a voucherelor, suma finanțată de stat se scade de către comerciantul validat din valoarea totală a facturii echipamentelor achiziționate prin program, iar diferența este suportată de către persoana fizică, din surse financiare proprii.

Te-ar mai putea interesa și
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități de export la nivel mondial
Producătorul chinez Chery Auto anunță că noua sa fabrică din Spania va fi una dintre principalele sale facilități ...
Compania chineză Chery Auto a anunţat vineri că nou achiziţionata fabrică din Barcelona va fi una dintre principalele sale facilităţi de export la nivel mondial, urmând să producă anual......
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Galeria lui Ion Țiriac s-a îmbogățit cu un Mercedes-AMG ONE de 1.063 CP
Țiriac Collection a integrat oficial în galeria sa de vehicule un spectaculos model Mercedes-AMG ONE, marcând astfel un ...
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Au început lucrările de construcție la Spitalul Regional de Urgenţe din Iași (Video)
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, s-a aflat vineri, la Iaşi, pentru a lua parte la începerea primelor lucrări ...
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, pentru cumpărarea unui parc eolian
Vista Bank a acordat un împrumut de 13,9 milioane de euro companiei Alive Wind Power One, parte a Premier Energy Group, ...
Vista Bank a acordat companiei Alive Wind Power One, parte a Grupului Premier Energy PLC, un credit de investiții în sumă ...