Începe Rabla pentru televizoare şi electrocasnice. Tot ce trebuie să ştii despre program

Programul Rabla pentru electrocasnice poate fi accesat de către orice cetăţean, începând de vineri, 24 mai, iar bugetul pentru acest an este de 40 de milioane de lei, dublu faţă de anul 2018, a anunţat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, scrie Agerpres.
Economica.net - joi, 23 mai 2019, 09:34
Începe Rabla pentru televizoare şi electrocasnice. Tot ce trebuie să ştii despre program

„Lansăm astăzi a doua ediţie a Programului Rabla pentru electrocasnice. Anul trecut, pe 17 decembrie, vă promiteam un program la fel de longeviv ca şi Rabla Clasic pentru reînnoirea parcului auto naţional. Cu siguranţă, de la an la an, vom aloca sume mult mai mari pentru ca fiecare cetăţean din această ţară să poată să-şi achiziţioneze o nouă maşină de spălat vase, maşină de spălat rufe, combină frigorifică sau frigidere, televizoare sau aer condiţionat, astfel încât consumul de energie să scadă în România şi, în acelaşi timp, să avem inima împăcată că vom contribui pentru generaţiile viitoare la un mediu curat pentru ei şi pentru un mediu sănătos (…) Astăzi, trebuie să mulţumesc producătorilor din România, instalatorilor din România, tuturor retailerilor care vând astfel de produse că au reuşit într-un timp extrem de scurt să facă echipă cu Ministerul Mediului, cu Administraţia Fondului pentru Mediu, astfel încât Ghidul de finanţare să poată fi aprobat. De mâine, fiecare dintre noi putem să ne achiziţionăm unul dintre produsele din program. Îmi doresc ca în fiecare an să putem să creştem suma pe care o vom acorda şi să încercăm să îmbunătăţim acest program. Anul acesta am dublat suma pentru programul Rabla pentru electrocasnice, de la 20 de milioane de lei la 40 de milioane de lei”, a declarat Gavrilescu.

Ministrul de resort a precizat că ediţia a doua a programului a fost extinsă la achiziţia de televizoare şi maşini de spălat vase.

„Dacă la Rabla Clasic, aflat la 15-a ediţie, se constată în fiecare an că este un program extrem de iubit de către români, vă spun că acelaşi lucru se întâmplă cu programul Rabla pentru electrocasnice. Anul trecut, în trei zile, cele 20 de milioane de lei pe care le-am pus la bătaie, prin Administraţia Fondului pentru Mediu, au fost consumate de către români. Pentru că românii doresc să aibă în propriile lor case echipamente electronice şi electrocasnice de ultimă generaţie, cu consum mic de energie, dar îşi mai doresc în acelaşi timp să economisească spaţiu… Ca noutate la a doua ediţie este că am introdus în program televizoarele şi maşinile de spălat vase. De ce maşini de spălat vase? Pentru că, în primul rând, consumul de apă trebuie să fie cât mai mic în propria noastră casă şi trebuie să avem grijă de acest factor vital, apa. Ne-am gândit la un bonus dublu pentru cetăţenii care vor să-şi cumpere o maşină de spălat vase, în sensul că poţi să te duci să-ţi cumperi o astfel de maşină şi să predai în schimb frigider, maşină de spălat rufe, televizor sau aer condiţionat. De ce televizoare? Pentru că, în permanenţă, apar modele noi şi putem să economisim energie şi spaţiu”, a spus ministrul Mediului.

Finanţarea din cadrul Programului Rabla pentru electrocasnice se va acorda sub formă de vouchere, în vederea achiziţionării de echipamente electrice şi electronice de uz casnic.

Astfel, se vor acorda 200 de lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A++, 300 lei pentru maşini de spălat rufe cu eficienţa energetică A+++, 300 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru maşini de spălat vase cu eficienţa energetică A+++, 400 lei pentru aparate de aer condiţionat, inclusiv aparate de aer condiţionat portabile, cu eficienţa energetică la răcire (A+++/ A++), 300 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A++, 400 lei pentru categoria frigidere/combine frigorifice/lăzi frigorifice/congelatoare cu eficienţa energetică A+++.

De asemenea, în schimbul predării unui echipament vechi şi pentru achiziţia unui televizor cu eficienţa energetică A, consumatorul va primi un voucher în valoare de 200 de lei, iar pentru aparat similar, dar cu eficienţă energetică A+, suma creşte la 500 de lei.

Înscrierile se vor face direct la magazin (inclusiv online), iar predarea echipamentului uzat se va realiza la momentul livrării celui nou achiziţionat.

Prima ediţie a Programului „Rabla pentru Electrocasnice” a devenit operaţional pe data de 19 decembrie 2018, cu un buget de 20 de milioane de lei.

Estimările Ministerului Mediului arătau, la acel moment, că peste 60.000 de echipamente electrice şi electronice de uz casnic folosite puteau fi înlocuite cu altele noi, cu consum redus de energie, prin intermediul acestui program.

Te-ar mai putea interesa și
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 10,8% în primele două luni
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut ca serie brută cu 10,8%, în perioada 1 ianuarie -29 februarie 2024, faţă de perioada 1 ianuarie -28 februarie 2023, iar ca serie ajustată în......
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
ACEA: Piaţa auto din UE a scăzut cu 5,2% în martie ca urmare a Sărbătorilor Pascale
 Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană au scăzut cu 5,2% în ritm anual în luna martie, primul declin ...
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. Unul din trei români se teme de efectele furtunilor
Pagube importante provocate de furtunile de aprilie în România. Peste 220 de daune avizate deja de firmele de asigurare. ...
Furtunile de la începutul acestei luni au dus la deschiderea a 223 de dosare de daună în baza asigurărilor dedicate locuințelor ...
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Schimbările climatice „de natură antropică”, la originea valului ucigaş de căldură din Sahel
Valul ucigaş de căldură care a lovit regiunea Sahel la începutul lunii aprilie este legat de schimbările climatice "de ...