Rabla pentru electrocasnice 2021: Bugetul pentru laptopuri, tablete și televizoare s-a epuizat în 35 de minute

A doua etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice, în care s-au generat voucherele cu reduceri pentru tablete, laptopuri și televizoare, s-a încheiat. A fost epuizat întreg bugetul.
Alina Stanciu - vin, 04 iun. 2021, 10:41
Rabla pentru electrocasnice 2021: Bugetul pentru laptopuri, tablete și televizoare s-a epuizat în 35 de minute

Update : Au rămas vouchere nefolosite din prima etapă. Banii vor fi utilizați într-o nouă etapă

O parte dintre voucherele generate în prima etapă a programului Rabla pentru Electrocasnice nu au fost utilizate, astfel că banii vor fi reportați pentro o etapă ulterioară, ce va începe după finalizarea celei de a treia etapă a Programului, adică după 1 iulie.

Potrivit ministrului Mediului Barna Tanczos,  din bugetul de 30 de milioane de lei alocat în prima etapă “nu sunt valorificate în jur de 45%”.  “Mai mult ca sigur după data închiderii primei etape vor ramâne sume disponibile ce vor fi relocate și reutilizate într-o următoare etapă.Urmează a treia etapa de vouchere pentru  aer condiționat, aspiratoare și mașini de uscat rufe. Este ultima etapa, dupa care vom trage linie și sumele ce nu se consuma vor fi folosite într-o nouă ediție”, a declarat ministrul.

Știrea inițială

Cei 30 de milioane de lei alocați de Administrația Findului pentru Mediu pentru etapa a doua a programului Rabla pentru Electrocasnice s-a upuizat, în doar 35 de minute. Ora de debut a acestei etape a fost 10:00.

Teoretic, aceasta etapă de selecție a voucherelor pentru tablete, televizoare și laptopuri putea dura până la data de 17.06.2021 ora 23:59. Cum stocurile s-au epuizat, cei interesați pot aștepta a treia etapă din program în care se vor genera voucherele pentru aparate de aer condiționat, uscătoare de rufe și aspiratoarele. Cea de-a treia etapă va debuta în data de 18 iunie, ora 10:00 și va dura până pe 1 iulie, sau până la epuizarea fondurilor disponibile.

Valoarea voucherelor în a treia etapă sunt următoarele:

– 400 lei pentru uscătoare de rufe cu eficiență energetică cel puțin A++;

– 400 de lei pentru aparate de aer condiționat, inclusiv aparate de aer condiționat portabile, cu eficiență energetică la răcire cel puțin A++;

– 200 de lei pentru aspiratoare cu un consum de energie mai mic de 43 kWh/an;

Pentru uscătoarele de rufe se poate preda la schimb orice echipament vechi inclus în program. Pentru aparatele de aer condiționat și aspiratoare se vor da la schimb echipamente din aceeași categorie.

Amintim că pot genera vouchere pentru a beneficia de reduceri la achiziția unui echipament nou doar cei care s-au înscris deja în program, prin crearea unui cont de utilizator pe site-ul AFM.

Pot participa în a treia etapă inclusiv cei care au fost validați în prima etapă și în a doua etapă a programului și și-au folosit voucherul/voucherele pentru achiziția de aparate frigorifice sau/și mașini de spălat vase/rufe, laptopuri, televizoare, tablete.

Banii alocați pentru prima etapă s-au epuizat în 24 de ore.

Ce trebuie să faceți în a etapa a treia, ce începe pe 18 iunie

În data de 18 iunie, persoanele interesate vor putea selecta vouchere pentru uscătoare de rufe, aparate de aer condiționat și aspiratoare. Acest lucru se poate face intrând în contul personal creat pe site-ul AFM dedicat. Generarea de vouchere se realizează din meniul situat în partea din stânga sus al aplicației. Utilizatorul autentificat va selecta opțiunea „Generează voucher” din meniu și va fi redirecționat către pagina unde poate genera voucherele. Ulterior, din lista „Tip voucher” va selecta dispozitivul electrocasnic pentru care dorește generarea voucherului, va confirma prin bifă că nu are datorii la bugetul local și de stat și apoi va selecta butonul „Salvează”.

Voucherele astfel generate vor fi activate de către Administrația Fondului pentru Mediu Mediu (AFM). Acest lucru o să fie evidențiat în fereastra de afișare a voucherelor. După activarea acestora de către AFM, voucherele se pot utiliza în cel mult 15 zile de la data activării acestora de către Administrația Fondului pentru Mediu (AFM).

Cum se folosește voucherul

Cei care aleg să meargă la un magazin fizic pentru achiziția aparaturii electrocasnice, vor putea arăta voucherul pe telefonul mobil, intrând în aplicație. Pot, de asemenea, să printeze voucherului și să îl prezinte comerciantului. Descărcarea voucherului se realizează prin accesarea butonului „Descarcă” din dreptul respectivului voucher. Utilizatorul o să fie îndrumat să selecteze o locație unde să salveze voucherul pe dispozitivul personal.

Voucherul se poate folosi și în magazinele on-line prin copierea codului de voucher și lipirea acestuia (copy/paste) în câmpul pus la dispoziție în site-ul comerciantului.

Voucherele se pot utiliza o singură dată, iar utilizatorul are obligația de a încărca în aplicația de pe site-ul AFM copia scanată a cărții / buletinului de identitate și declarația pe proprie răspundere până la momentul utilizării acestora. Neîndeplinirea acestei condiții va rezulta în imposibilitatea utilizării acestora la momentul efectuării tranzacției.

Din datele ministerului, până acum s-au înscris în program aproximativ 155.000 de persoane. Numărul total de vouchere disponibile pe toată perioada Programului, pentru cele 9 categorii de produse, este de aproximativ 200.000.

În prima etapă au fost aprobate 75.000 de vouchere, dintre care 32.556 au fost aprobate pentru categoria „Frigidere”, 29.407 pentru „Maşini de spălat rufe” şi 13.037 pentru „Maşini de spălat vase”.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineaţă la Kiev, după care serviciile de urgenţă au fost desfăşurate în cartierul Şevcenko al capitalei Ucrainei, a scris primarul Vitali......
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează ...
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu dobânzile cresc și ele cu 50%
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu ...
Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul ...
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu ...