Programul „Rabla Clasic”, suplimentat cu 4.000 de vouchere

Programul 'Rabla Clasic' a fost suplimentat cu 4.000 de tichete electronice, iar ritmul de achiziţionare continuă să fie extrem de rapid, respectiv 15 vouchere pe minut, a anunţat, luni, ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, într-o conferinţă de presă. rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.
Economica.net - lun, 18 iul. 2016, 09:17
Programul

‘Programul ‘Rabla’ funcţionează foarte bine şi este o premieră că toate cele 13.000 de tichete alocate anterior au fost epuizate. Începând de azi, am decis suplimentarea programului ‘Rabla Clasic’ cu 4.000 de tichete şi, din câte am înţeles, ritmul de alocare este de 15 tichete pe minut. Vom vedea dacă va urma, după această etapă, o nouă suplimentare, în funcţie şi de celelalte linii de finanţare deschise pentru ‘Rabla Plus’ şi pentru infrastructura destinată maşinilor electrice’, a menţionat Paşca Palmer.

La începutul lunii iulie, Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM) a anunţat că toate cele 13.000 de tichete electronice din ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (Rabla Clasic – 2016), destinate persoanelor fizice, au fost deja rezervate de populaţie şi că se ia în calcul posibilitatea majorării numărului de vouchere alocat acestei categorii.

Potrivit AFM, în aplicaţia informatică PSIPAN (Programul de Stimulare a Înnoirii Parcului Auto Naţional – n. r.) au fost înregistrate peste 13.000 de rezervări, din care mai mult de 9.000 au îndeplinit toate cerinţele privind înscrierea la producători, respectiv validarea informaţiilor, şi au fost finalizate procedurile de casare şi radiere.

AFM a lansat ‘Programul de stimulare a înnoirii Parcului auto naţional” (cunoscut sub titulatura de Programul ‘Rabla”) pentru persoanele fizice în data de 14 iunie 2016.

Anul acesta, Programul ‘Rabla’ este structurat pe două componente: ‘Rabla Clasic’ – prin care românii pot beneficia de o primă de casare pentru achiziţia unui autovehicul nou în schimbul unui autovehicul vechi şi ‘Rabla Plus’ – program nou, prin care este stimulată achiziţia unui autovehicul nou pur electric sau nou electric hibrid, fără obligativitatea casării un autovehicul vechi.

Obligaţia casării intervine doar pentru cei care doresc să cumuleze finanţarea acordată prin acest nou program cu cea din Programul ‘Rabla Clasic’.

Pentru acest an, bugetul alocat celor două programe este de 220 milioane de lei, din care 75 milioane de lei sunt alocate extensiei ‘Rabla Plus’, atât pentru achiziţionarea de autovehicule noi electrice şi electrice hibride, cât şi pentru finanţarea reţelei de staţii de încărcare a acestora.

Conform Ministerului Mediului, în cazul ‘Rabla Clasic’ rămâne în vigoare prima de casare de 6.500 de lei, cu posibilitatea accesării suplimentare a două eco-bonusuri pentru următoarele situaţii: un eco-bonus de 750 de lei care poate fi adăugat primei de casare, în cazul în care românii aleg să-şi cumpere o maşină al cărui motor generează o cantitate de emisii de CO2 mai mică de 100 g/km, respectiv un eco-bonus în valoare de 1.500 lei pentru situaţia în care populaţia optează pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid.

În ceea ce priveşte extensia ‘Rabla Plus’, românii care vor să aleagă o maşină care nu poluează beneficiază din partea AFM de două tipuri de eco-tichete: un eco-tichet de 5.000 de lei pentru achiziţionarea unui autoturism nou electric-hibrid sau un eco-tichet de 20.000 de lei pentru maşinile noi 100% electrice. Programul ‘Rabla Plus’ a demarat în prima săptămână a lunii iulie.

Cele două axe ale programului pot fi accesate de populaţie separat sau combinat. În situaţia în care un cumpărător deţine o maşină veche pentru casat şi doreşte să achiziţioneze un autoturism nou 100% electric sau nou electric hibrid, va beneficia de un sprijin financiar de aproximativ 6.000 de euro, deoarece va primi, concomitent, atât prima de casare de 6.500 de lei, cât şi eco-tichetul de 20.000 de lei sau cel de 5.000 de lei.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor estimează că, în acest an, prin Programul Rabla 2016, vor fi scoase din circulaţie aproximativ 20.000 de autovehicule poluante. Totodată, pentru achiziţia de maşini electrice sau electric-hibride, bugetul este gândit astfel încât să poată fi ajustat în funcţie de cerere, menţionează instituţia.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Secretarul general al OCDE: România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE
Secretarul general al OCDE: România are una dintre cele mai mici rate de vaccinare din UE
Secretarul general al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), Mathias Cormann, a afirmat vineri ...
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Care sunt cele mai vizibile bănci în căutările online ale românilor
Românii caută online cel mai mult și cel mai des servicii de creditare sub formă de credit de nevoi personale, carduri ...
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
ANAF: Termenul de depunere a declaraţiilor D 100 şi D 101 este 25 iunie
 Contribuabilii persoane juridice trebuie să depună declaraţiile D 100 şi D 101 până la data de 25 iunie inclusiv, ...