Prosumatorii mici ar urma să se „lege” mai uşor la reţea, din vara viitoare. Lege nouă

Ordonanța de Urgență prin care se modifică legislația în domeniul regenerabilelor stabilește, cel puțin în teorie, o procedură mai simplă de racordare la rețea pentru instalațiile fotovoltaice ale prosumatorilor persoane fizice
Mihai Nicuţ - mie, 30 nov. 2022, 14:06
Prosumatorii mici ar urma să se

Ordonanța de Urgență a fost adoptată de Executiv în această săptămână, textul final nu a fost publicat încă în Monitorul Oficial, însă din informațiile noastre, nu sunt modificări față de forma de proiect.

Noua legislație, care de fapt transpune o directivă europeană, vine cu o modificare de interes pentru viitorii prosumatori “mici”. Astfel, cei care doresc să instaleze capacități fotovoltaice de maximum 10,8 kW ar trebui să se poată racorda la rețea doar după o simplă notificare a distribuitorului. ANRE are la dispoziție șase luni de la momentul publicării OUG să stabilească această procedură deci, în teorie, ea ar trebui să fie valabilă de la începutul verii viitoare.

În 15 zile de la trimiterea acestei notificări, distribuitorul este obligat să răspundă în cazul în care, din motive justificate, nu poate racorda noua instalațiea așa cum a dorit solicitantul și poate propune o soluție alternativă.

Dacă firma de distribuție nu trimite acest răspuns, instalația de maximum 10,8 kW ar trebui racordată în termen de o lună de când doritorul a trimis notificarea distribuitorului.

Iată prevederile din noul OUG:

Art. 17 – (1) În termen de 6 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ANRE stabilește o procedură de notificare simplă pentru racordările la rețea, prin care instalațiile sau unitățile generatoare ale prosumatorilor de energie din surse regenerabile și proiectele demonstrative cu o putere electrică aprobatǎ inferioară sau egală cu 10,8 KW, ori echivalentă pentru conexiunile diferite de conexiunile trifazice, se racordează la rețea în urma transmiterii unei notificări operatorului de distribuție și realizării, dacă este necesar, a modificărilor instalațiilor de racordare la retea a  respectivului loc de consum.

(2) În termen de 15 zile de la notificarea prevăzută la alin. (1), operatorul de distribuție poate refuza racordarea la rețea solicitată în conformitate cu prevederile  art. 25 alin. (2) din Legea nr. 123/2012, cu modificările și completările ulterioare sau poate propune un punct alternativ de racordare la rețea, din rațiuni justificate corespunzător de siguranță sau de incompatibilitate tehnică a componentelor sistemului; în cazul unei decizii pozitive a operatorului de distribuție sau în absența unei decizii din partea acestuia, în termen de o lună de la notificare, instalația sau unitatea de producție agregată poate fi conectată”

Un alt avantaj pentru prosumatori

Una dintre alte prevederi avantajoase pentru prosumatori este și instituirea posibilității ca un prosumator să beneficieze de compensare pentru mai multe locuri de consum, dacă toate sunt la același distribuitor și la același furnizor.

“Este o ordonanţă tehnică, dar aş vrea să subliniez un punct foarte important care este prins în această ordonanţă şi sunt convins că venim în sprijinul tuturor românilor care doresc să-şi monteze energie regenerabilă, practic, panouri fotovoltaice pentru autoconsum. Prin această ordonanţă de urgenţă, prin această Directivă, practic, îşi pot monta panouri fotovoltaice pentru autoconsum, pot deveni prosumeri nu numai în locaţia aceea unde este consumul, ci şi în alte locaţii, dacă locaţia principală nu permite, urmând să se facă, practic, compensarea pe toate locaţiile beneficiarului, pe toate locaţiile prosumatorului, cu condiţia să fie acelaşi furnizor şi acelaşi distribuitor”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, marţi seara, la şedinţa de Guvern, după adoptarea OUG.

Citește și:

E.On a montat în acest an 68 de centrale fotovoltaice pentru companii în România, dublu față de anul trecut

prosumator fotovoltaiceNumărul de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie a crescut de la 303 la finele anului 2019, la 23.785 la data de 31 august 2022, potrivit ultimei declarații pe această temă a preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei, Dumitru Chiriţă, făcute la finalul lui octombrie.

Puterea totală instalată este, conform datelor ANRE, de 213.399 kW.

Cel mai mare număr de prosumatori se înregistrează în cazul societăţii Distribuţie Energie Oltenia – 4.325 (34.779 kW putere instalată), urmată de SDEE Transilvania Sud – 3.869 (30.440 kW), E-Distribuţie Muntenia – 3.295 (35.919 kW), DelgazGrid -2.964 (24.198 kW), Distribuţie Banat – 2.892 (28.239 kW), SDEE Muntenia Nod – 2.502 (24.314 kW), SDEE Transilvania Nord -2.443 (20.189 kW), E-Distribuţie Dobrogea -1.489 (15.065 kW) şi OMV Petrom – 6 (255 kW).

Pe judeţe, cei mai mulţi prosumatori au fost racordaţi la reţea în judeţele Ilfov (2.175), Timiş (1.216), Arad (1.011), Harghita (989), Dolj (868) şi Argeş (837).

ANRE estimează că, sub aspectul evoluţiei anuale a numărului de prosumatori racordaţi la reţeaua electrică de distribuţie, în ipoteza menţinerii trendului de creştere înregistrat în anul 2021, se poate prognoza că, până la finalul anului 2022, numărul prosumatorilor va ajunge la circa 30.000.

Citește și:

Prețul spot al energiei electrice din România a început din nou să crească, în noiembrie, după două luni de scădere

 

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...