Racordarea firmelor la rețelele de gaze și electricitate va fi gratuită, dacă sunt la cel mult 2,5 km de rețea-proiect

În Parlament este în dezbatere un nou proiect de lege pentru modificarea legii energiei electrice și a gazelor naturale și el conține un punct care nu a prea fost discutat până acum: distribuitorii vor fi obligați să racordeze, pe cheltuiala lor, orice firmă aflată la mai puțin de 2,5 km de rețea, iar firma trebuie ca, timp de cinci ani, să consume electricitatea și/sau gazele după ce a fost racordată gratuit.
Mihai Nicuţ - Dum, 07 iun. 2020, 18:31
Racordarea firmelor la rețelele de gaze și electricitate va fi gratuită, dacă sunt la cel mult 2,5 km de rețea-proiect

Proiectul de lege pentru modificarea legii energiei și gazelor aflat acum pe circuitul parlamentar (PLx 513/2019), prevede, printre altele, modificarea a două aricole din legea veche, cu impact direct asupra distribuitorilor de energie electrică și gaze naturale. Mai precis, impune obligativitatea de a conecta la rețeaua de electricitate și/sau gaze, a oricărui consumator non-casnic aflat la maximum 2.500 de metri de rețea, pe cheltuiala companiei de distribuție.

Costul conectării urmează să fie suportat de compania de distribuție, iar el va fi ulterior recunoscut în tariful de distribuție, deci plătit de toți ceilalți utilizatori ai rețelei, prin factură, persoane fizice și juridice.

Însă, și beneficiarul, adică agentul economic ce va fi conectat la rețea pe cheltuiala distribuitorului, are la rândul lui obligații. Mai precis el trebuie să consume utilitățile timp de cel puțin cinci ani. Dacă nu o face va plăti distribuitorului parte din costul de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată.

Iată exact cum sună completarea pentru racordarea la rețeaua de distribuție de energie electrică, cu mențiunea că prevederile sunt identice pentru racordarea la gaze.

“Operatorul de distribuție are obligația să asigure finanțarea și realizarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare a clientului final non-casnic, a cărei lungime va fi până în 2.500 de metri, a cărei contravaloarea va fi recunoscută în tarif de ANRE, într-o perioadă de maxim 5 ani.

Solicitantul, viitor client final non-casnic, are obligația să utilizeze locul de consum și să păstreze destinația acestuia pe o perioadă de 5 ani de la data punerii în funcțiune a instalației de racordare.

În cazul în care clientul final non-casnic nu respectă prevederile alin 3.3 (de mai sus-n.red.) acesta este obligat să restituie operatorului de distribuție contravaloarea lucrărilor de proiectare și execuție a instalației de racordare, proporțional cu perioada rămasă neutilizată, în mod gradual, într-o perioadă de maximum 5 ani, în conformitate cu reglementările adoptate de ANRE”.

Ce spun firmele de distribuție

Companiile vizate sunt cei în special cei patru distribuitori de energie electrică (Enel, Electrica, CEZ și E.On) și cei doi distribuitori de gaze (E.On și Engie). Până acum nu am auzit despre vreo poziție oficială a asociației care le reprezintă (Asociația Companiilor de Utilități ACUE) pe această temă, dar, potrivit unor surse din piață, companiile sunt destul de nemulțumite de impunerea acestei obligații. În primul rând, ele consideră că se încalcă un principiu stabilit inclusiv în legislația europeană, acela că racordarea utilizatorilor se face nediscriminatoriu, iar rețelele sunt extinse dacă acest demers este eficient din punct de vedere economic. Apoi, avertizează că din acest motiv va crește tariful de distribuție care este plătit în final de toți consumatorii, pe lângă fapul că extinderile de rețele comportă și alte lucrări, care e posibil să nu fi fost trecute în programele de investiții deja aprobate, deci pot apărea costuri suplimentare care vor afecta programele de investiții deja acceptate de reglementator. În plus, s-ar ridica problema unui ajutor de stat acordat doar unor companii, fără vreun criteriu anterior de selecție.

Proiectul a fost deja adoptat de Senat și este în dezbaterea comisiilor de la Camera Deputaților.

Te-ar mai putea interesa și
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene vor să fie desemnate de UE drept sector strategic
Băncile europene au făcut un apel către Uniunea Europeană pentru a le desemna drept unul din sectoarele de importanţă "strategică", avertizând într-un raport publicat marţi că în joc este......
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Carburanții s-au scumpit din nou azi. Cât costă acum benzina și motorina
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei și motorinei vândute ...
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă să răspundă ”în câteva secunde” Israelului cu ”arme neutilizate până acum”
Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până ...
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă să piardă războiul
Joe Biden presează Congresul să adopte planul său de ajutor pentru Ucraina. Zelenski avertizează că țara sa riscă ...
Joe Biden a reiterat luni un apel presant Congresului pentru a adopta un buget de zeci de miliarde de dolari ca ajutor militar ...