1EUR = 4.8741 RON | Bucureşti 11 º

Companii

RADET acuză ELCEN că practică subvenţie încrucişată şi ameninţă cu acţiune în instanţă

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Gabriel Dumitraşcu, a declarat, joi, că există suspiciuni privind faptul că ELCEN practică subvenţia încrucişată de energie termică şi electrică şi că va solicita în instanţă suspendarea tuturor plăţilor scadente către societatea comercială, scrie MEDIAFAX.

24 iul, 2015 | MEDIAFAX

Gabriel Dumitraşcu a spus că, în ultimii ani, legile care au reglementat domeniul energiei au avut o prevedere care vine şi din directivele europene şi care interzice subvenţia încrucişată la producătorii prin cogenerare de înaltă eficienţă, între partea de energie electrică şi partea de energie termică, informează MEDIAFAX.

"Practic, nu poţi prelua costuri din zona energiei electrice pe care să le transferi în zona pe producţie de energie termică, pentru că a existat această tentaţie pentru a face megawattul competitiv pe piaţa concurenţială a energiei electrice. La Bucureşti, noi suspectăm ELCEN că practică această subvenţie încrucişată. Reglementările ANRE spun că prin cogenerare, costul agentului termic este cu cel puţin 10% mai ieftin decât dacă ai produce acest agent termic într-o sursă separată care produce numai enegie termică. Şi acesta este pragul de eficienţă. Avem în Bucureşti, în Casa Presei Libere, o centrală termică administrată de RADET care are un preţ aprobat pe gigacalorie de 218 lei, iar pentru ELCEN, preţul aprobat pentru gigacalorie este de 230 de lei. Dacă vom compara cele două preţuri, putem constata că o centrală termică clasică are preţul 218, în timp ce ELCEN are 230 de lei. E limpede că ceva este în neregulă şi că se practică o subvenţie încrucişată între aceste două componente", a explicat preşedintele Consiliului de Administraţie al Regiei Autonome de Distribuţie a Energiei Termice Bucureşti.

 

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO