RADET Bucureşti va intra în insolvenţă

Consilierii generali ai Capitalei au decis, miercuri, începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă a regiei de termoficare.
Economica.net - mie, 21 sept. 2016, 12:40
RADET Bucureşti va intra în insolvenţă

Consilierii generali ai Capitalei au adoptat, miercuri, un proiect de hotărâre care prevede mandatarea Consiliului de Administraţie (CA) al RADET pentru a lua „toate măsurile necesare continuării actrivităţii şi garantării livrării agentului termic”, potrivit News.ro.

Potrivit proiectului de hotărâre, CA al RADET este mandatat să ia „toate măsurile tehnice, juridice şi economice necesare pentru asigurarea continuităţii activităţii RADET, în vederea garantării livrării agentului termic pentru populaţie şi pentru instituţiile racordate la sistemul centralizat de alimentare cu energie termică”.

Consilierii generali au votat şi un amendament la acest proiect, care prevede începerea procedurilor de intrare în insolvenţă a RADET. Amendamentul a fost votat cu 28 de voturi „pentru”, din partea consilierilor PSD şi ALDE.

Preşedintele Consiliului de Administraţie al RADET, Sorin Chiriţă, a declarat că joi CA va lua act de decizia CGMB, după care va înainta Tribunalului Bucureşti cererea de intrare în insolvenţă a regiei de termoficare.

„Insolvenţa înseamnă reorganizare, nu faliment”, a declarat Sorin Chiriţă.

El a mai precizat că în Consiliul de Administraţie de joi se va lua act de hotărârea Consiliului General şi va fi înaintată o cerere către Tribunalul Bucureşti pentru intrarea în insolvenţă a RADET.

Întrebat dacă bucureştenii vor fi afectaţi de această decizie, Chiriţă a spus: „Nu. Sub nicio formă”.

„Insolvenţa este doar o formă de protecţie sub autoritatea tribunalului. Judecătorul va veghea la buna administrare a acestei regii. Insolvenţa îngheaţă penalităţile. Nu vor mai curge penalităţi şi va asigura continuitatea serviciului şi pentru această iarnă, şi pentru iarna viitoare. Vorbim de o reorganizare, nu de falimentare. Avem pe umeri milioane de oameni care sunt racordaţi. Nu putem sta cu mâinile în sân. Preferăm să ne încetăm mandatul”, a declarat Chiriţă, precizând că şedinţa de joi va fi ultima a acestui Consiliu de Administraţie al RADET.

„După declararea insolvenţei, administratorul judiciar va prelua conducerea acestei regii”, a adăugat preşedintele Consiliului de Administraţie provizoriu al RADET.

La rândul ei, Gabriela Firea, a declarat, miercuri, că insolvenţa RADET nu va duce la disponibilizări în cadrul regiei de termoficare, iar bucureştenii ”vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură”.

„Astăzi, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a votat un proiect de hotărâre prin care Consiliul de Administraţie al RADET a fost mandatat să ia toate măsurile eocnomice şi judiciare, inclusv insolvenţa, pentru a asigura continuitatea livrării apei calde, acum şi pe tot timpul anului, şi a căldurii în sezonul rece pentru bucureşteni, precum şi pentru instituţii”, a spus Firea, al Primăria Generală.

Edilul general al Bucureştiului a spus că această măsura ar fi trebuit luată cu mult timp înainte.

„Această măsură trebuia luată cu mult timp înainte, când contul RADET a fost poprit de către ELCEN. (…) Vreau să îi asigur pe toţi angajaţii RADET că nu se pune problema disponibilizărilor, nu trebuie să se gândească la şomaj. Este vorba de o modalitate de a salva această entitate economică, de a livra la modul continuu apă caldă şi căldură şi de a restructura această regie care ani de zile a fost condusă de manageri PNL şi care au dus-o aproape în pragul falimentului”, a mai spus primarul general al Capitalei.

De asemenea, Firea a dat asigurări că bucureştenii nu vor fi afectaţi de această măsură şi că „vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură”.

„Îi asigur pe toţi bucureştenii că vor avea la timp şi în condiţii deosebite de confort apă caldă şi căldură în timpul sezonului rece şi abia acum putem să dăm această garanţie. Din două în două zile primeam notificări din partea ELCEN că se opreşte agentul termic pentru că la rândul lor au anumite presiuni din partea Distrigaz”, a mai spus Firea.

RADET se află în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din România. Regia asigură 74% din necesarul de energie termică al Capitalei. 95% din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social şi industrial (instituţii publice şi companii).

RADET are datorii totale  de circa 3,6 miliarde de lei către Electrocentrale Bucureşti (ELCEN), unicul său furnizor de agent termic. Din această cauză, ELCEN a instuit poprire pe conturile Radet şi a avertizat că, dacă regia de termoficare nu-şi plăteşte din datorii, nici ea nu poate plăti gazele necesare pentru producerea agentului termic.

Te-ar mai putea interesa și
Facturile românilor la utilități au crescut până la 124% în 2021 – Monitorul Social
Facturile românilor la utilități au crescut până la 124% în 2021 – Monitorul Social
Facturile românilor la utilităţi au crescut de la 77% în 2010 până la 124% în 2021, această creştere fiind cea mai ridicată din Uniunea Europeană, potrivit unui infografic Monitorul......
Christine Lagarde: BCE va continua să majoreze dobânzile treptat, în următoarele ședințe
Christine Lagarde: BCE va continua să majoreze dobânzile treptat, în următoarele ședințe
Banca Centrală Europeană va contiuna să majoreze costul împrumuturilor, chiar dacă activitatea economică este aşteptată ...
Pe admiral.ro ai parte de o varietate mai mare de jocuri! Zilnic Free Spins si Bonusuri! (P)
Pe admiral.ro ai parte de o varietate mai mare de jocuri! Zilnic Free Spins si Bonusuri! (P)
Explorează chiar acum uriașa lume a sloturilor online pe admiral.ro! Joaca jocurile NOVOMATIC, EGT, Apex, Netent și de ...
Ilie Năstase, brand ambasadorul ADMIRAL, a fost prezent la unul dintre cele mai importante evenimente din industria jocurilor de noroc din Estul Europei (P)
Ilie Năstase, brand ambasadorul ADMIRAL, a fost prezent la unul dintre cele mai importante evenimente din industria jocurilor ...
Ilie Năstase a fost prezent la unul dintre cel mai importante evenimente din industria jocurilor de noroc din Romania, Entertainment ...