RADET propune înfiinţarea a 5 centrale termice noi în Bucureşti

O reformă a conceptului de alimentare cu energie termică în Bucureşti, care ar presupune crearea a 21 de zone unitare de încălzire şi a cinci surse noi de generare a energiei termice, a fost prezentată, miercuri, de preşedintele CA al RADET, Gabriel Dumitraşcu.
Economica.net - mie, 06 apr. 2016, 11:36
RADET propune înfiinţarea a 5 centrale termice noi în Bucureşti

‘Sistemul de alimentare centralizată a Bucureştiului este un sistem mamut, printre cele mai mari din lume, fiind pe locul cinci în momentul de faţă, ca dimensiune. Este greu de gestionat spre performanţă. Am împărţit acest mare sistem în subcomponente, plecând de la principiul că, dacă fiecare componentă este bine gestionată, suma acestor bune gestiuni se va răsfrânge asupra întregului. Prin calcule am demonstrat că Bucureştiul are nevoie de cinci surse noi, care însumate ar duce undeva la 300 de megawatt-oră, asta însemnând aproximativ a şasea parte din necesarul de consum al Bucureştiului’, a spus Dumitraşcu, în cadrul unei conferinţe de presă.

El a susţinut că prin construirea acestor cinci centrale, în zona de nord a Capitalei, în Colentina, Titan, zona Ştefan cel Mare şi Rahova, costurile de transport s-ar reduce anual cu 200 de milioane de lei, de la cele 295 de milioane de lei care se cheltuie în prezent. Dumitraşcu a estimat că realizarea acestor centrale ar costa în jur de 100-120 de milioane de euro.

‘Dacă astăzi s-ar da autorizaţia de construcţie pentru una dintre cele cinci surse noi, vă garantez că în 16 luni, ea ar fi pusă în funcţiune. Dacă vrem ca iarna 2017-18 să ne prindă în alte condiţii, încă din această vară ar trebui să apară acele autorizaţii de construcţie pentru cele cinci surse noi de producţie’, a mai precizat preşedintele CA al RADET.

În opinia sa, pentru reducerea costurilor ar fi necesară remodelarea sistemului de distribuţie, care să nu se mai realizeze pe patru fire, ci doar pe două, punctul termic fiind mutat la nivelul blocurilor.

‘În toate cartierele trebuie trecut de la distribuţia pe patru fire la distribuţia pe două fire. Numai prin simpla reducere de la 3.000 de kilometri de reţea la 1.500 de kilometri de reţea diminuezi la mai mult de jumătate pierderea actuală. Tradus în bani, asta înseamnă iar o economie de vreo 80-100 de milioane de euro anual’, a spus el.

Dumitraşcu a estimat că schimbarea sistemului de termoficare a municipiului Bucureşti ar putea totaliza costuri de 800 de milioane – 1 miliard de euro.

Primarul general interimar al Capitalei, Răzvan Sava, prezent la conferinţa de presă, a declarat că astfel de reforme trebuiau iniţiate în urmă cu 25 de ani.

‘Domnul preşedinte al CA al RADET ne-a arătat ce înseamnă adoptarea acestor zone unice. Ele trebuie supuse votului în Consiliul General şi eu zic că CGMB, în înţelepciunea lui, va aproba înfiinţarea acestor zone. (…) Până la sfârşitul lunii aprilie se poate transforma în proiect de hotărâre şi să îl supunem votului Consiliului. Avem timpul necesar’, a afirmat el.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor cumpără servicii de transport aerian pe rute naţionale pentru deputaţi
Camera Deputaţilor achiziţionează servicii de transport aerian pentru deputaţi şi secretari generali, curse regulate, ...
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Gigantul Knauf Insulation a cumpărat fabrica de vată minerală de sticlă Gecsat din Târnăveni
Knauf Insulation, unul dintre cei mai mari jucători de pe piața materialelor izolante, parte a Grupului Knauf, anunță ...
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
AFP – Sancţiunile împotriva Rusiei, mai păguboase pentru vecinul european decât pentru SUA
Europa are mai mult de pierdut decât Statele Unite, aliatul său, prin impunerea de sancţiuni Rusiei în dosarul ucrainean, ...