Radu Călin Cristea , desemnat director interimar al TVR

Radu Călin Cristea a fost desemnat director general interimar al Societăţii Române de Televiziune (SRTv), marţi, cu unanimitate de voturi, de către membrii Comisiilor de cultură ale Parlamentului.
Economica.net - mar, 12 iun. 2012, 14:14
Radu Călin Cristea , desemnat director interimar al TVR

Raportul de activitate al TVR pe anul 2011 a fost respins, marţi, de Comisiile de cultură ale Parlamentului, cu 16 voturi „pentru” şi 2 abţineri, în timp ce parlamentarii PDL nu au participat la vot, iar cei ai USL l-au acuzat pe preşedintele-director general al televiziunii de management defectuos.

Discutarea rapoartelor de activitate ale Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) pe 2009, 2010 şi 2011 în Comisiile de cultură din Parlament a fost amânată pentru o dată neprecizată, după o discuţie de două ore şi jumătate asupra rapoartelor Televiziunii Române.

Comisiile de cultură, arte şi mijloace de informare în masă din Parlament aveau pe ordinea de zi a şedinţei comune de marţi discutarea rapoartelor de activitate ale SRR din 2009, 2010 şi 2011 şi a rapoartelor de activitate ale Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pe 2010 şi 2011.

Cine este Radu Călin Cristea, directorul general interimar al TVR

Radu Călin Cristea, jurnalist, fost corespondent al Radio Europa Liberă, scriitor şi fost director al Muzeului Literaturii, preia şefia TVR, ca director general interimar, pentru un mandat de maximum şase luni, după ce a fost validat marţi de Parlament.

Radu Călin Cristea a fost numit în funcţia de director general interimar al TVR până la numirea unui nou Consiliu de Administraţie şi a unui nou preşedinte al CA al Televiziunii Române, care va fi în acelaşi timp şi director general al televiziunii.

Durata interimatului lui Radu Călin Cristea nu poate fi mai mare de şase luni.

Născut pe 30 aprilie 1955, Radu Călin Cristea se recomandă în CV-ul său ca având competenţe în management cultural, editorial şi jurnalistic.

Radu Călin Cristea este, din mai 2012, consilier în Ministerul Culturii. În ultimii ani, el a fost editorialist la Institutul pentru Liberă Iniţiativă din Bucureşti (iunie 2010 – martie 2012) şi la Editura Cuvântul (iulie 2009 – iunie 2010, mai 2007 – ianuarie 2008).

Are o rubrică permanentă („Zigzag”) în cotidianul Adevărul, precum şi apariţii regulate la televiziune, mai menţionează acesta în CV. Totodată, a scris comentarii şi a realizat emisiuni radio şi TV pe teme de istorie recentă, cultură şi civilizaţie.

Radu Călin Cristea a fost directorul Muzeului Naţional al Literaturii Române, în perioada februarie 2008 – iunie 2009.

Din 1990, a lucrat la Radio Europa Liberă în calitate de corespondent la Bucureşti, iar din 1995 până în 2003, ca editor-realizator la Praga.

El a mai lucrat în presă, la cotidianul Averea, ca senior editor (aprilie 2005 – mai 2007), în redacţia Cuvîntul şi Amfiteatru, ulterior Editura Cuvîntul, ca redactor, redactor şef-adjunct şi redactor-şef, din 1990 până în 2005, la revista Urzica (1988 – 1990) şi a fost editor-realizator de publicaţii sportive la clubul Rapid.

Şi-a început activitatea profesională ca profesor de limba şi literatura franceză la şcoli generale din Arpăşel, Tăut şi Talpoş, judeţul Bihor, între 1979 şi 1981.

Radu Călin Cristea a urmat Facultatea de limba şi literatura română/ franceză, Universitatea Bucureşti, pe care a absolvit-o în 1979.

El este membru al Uniunii Scriitorilor din România din 1990 şi are publicate volumele „Emil Botta sau despre frontierele inocenţei” (Ed. Albatros, 1984), „Literaturile Bucureştiului sau despre memoria fără amintiri” (coordonator, prefaţă, Ed. Semne, 2009) şi „Luntre şi punte, 12 conversaţii despre tranziţie” (Ed. Paralela 45, 2010), la care se adaugă alte titluri în care a publicat prefeţe, postfeţe, eseuri şi interviuri.

A primit premiul pentru debut al Uniunii Scriitorilor (1984) şi marele premiu „George Călinescu” (1985).

Te-ar mai putea interesa și
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale din toamnă, în timp ce principalul său contracandidat, fostul......
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone cere dublarea bugetului apărării pentru ca ţara sa să poată respinge un atac rusesc
Comandantul armatei estone, generalul Martin Herem, a susţinut joi că ţara sa, ce deja are un buget al apărării de circa ...
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Burduja: Plafoanele preţurilor la energie şi gaze la clienţii finali rămân până la 31 martie 2025
Plafoanele preţurilor la energie electrică şi gaze naturale la clienţii finali vor rămâne până la 31 martie 2025, ...
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
e-Factura: Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai
Perioada în care nu se aplică sancţiuni pentru nerespectarea termenului-limită de 5 zile lucrătoare prevăzut pentru ...