Radu Mazăre a anunţat că taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate

Primarul municipiului Constanţa, Radu Mazăre, a afirmat că taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate anul viitor şi constănţenii vor plăti la fel ca în acest an.
Economica.net - vin, 14 dec. 2012, 19:24
Radu Mazăre a anunţat că taxele şi impozitele locale nu vor fi majorate

El a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, că anunţase şi în urmă cu trei săptămâni în cadrul unei şedinţe a Consiliului Local că taxele şi impozitele vor rămâne nemodificate şi acest lucru nu se schimbă nici după apariţia Hotărârii de Guvern privind majorarea taxelor locale cu 16 la sută.

„Aşa cum v-am spus şi acum trei săptămâni, taxele nu se majorează şi rămân identice cu cele care au fost anul acesta. Dacă am spus acum trei săptămâni că nu le majorez de ce să le majorez acum? Dacă am spus acum trei săptămâni o vorbă, vorbă rămâne”, a afirmat Mazăre.

El a precizat că ştia că urmează să apară această ordonanţă, dar nu a luat în calcul varianta de mărire a taxelor locale.

„Eu ştiam, poate că cetăţenii nu ştiau, dar eu ştiam că o dată la trei ani se pot inflaţiona taxele şi se pot şi mări şi că Guvernul urma să dea această hotărâre de guvern aşa cum scrie în Codul Fiscal. Am analizat şi am croit bugetul fără a fi majorate aceste taxe”, a explicat edilul constănţean.

Întrebat dacă s-ar fi justificat o eventuală mărire a taxelor, Radu Mazăre a răspuns: „Depinde ce vrei să faci cu banii. Sigur că se justifică. De exemplu, noi trebuie să continuăm cartierul pentru săraci pentru că mai am încă trei mii de cereri de familii şi atunci o să ne chinuim. Se justifică dacă am vrea să avem beculeţe ca în Bucureşti pentru că am auzit şi voci care plâng de ce nu este oraşul plin de beculeţe. Dacă ar fi fost plin de beculeţe ar fi spus «uite, într-o perioadă de criză când noi nu avem ce să mâncăm cum aruncă Primăria banii pe beculeţe ca să facă Mazăre aranjamente». Întotdeauna trebuie găsită o cale de mijloc ori eu cred că în perioada aceasta dificilă din punct de vedere economic şi care se anunţă în continuare dificilă trebuie să renunţăm la anumite fonfleuri să facem numai chestiunile care ţin de viaţa noastră de zi cu zi şi care trebuie să decurgă în nişte condiţi normale, şi ca atare nu am de ce să cresc taxele. (…) Nu văd de ce trebuie să împovărez constănţenii pentru a realiza ulterior nişte mofturi sau investiţii care nu sunt absolut necesare în acest moment”.

Directorul Serviciului Public de Impozite şi Taxe Constanţa, Virginia Uzun, a afirmat, în cadrul aceleiaşi conferinţe de presă, că ultima majorare a taxelor a avut loc în urmă cu trei ani, când au fost aliniate cu rata inflaţiei. Ea a prezentat şi câteva exemple de taxe pe care constănţenii le-au plătit în acest an şi le vor plăti şi în 2013. Astfel, impozitul pentru o garsonieră de 16 metri pătraţi este de 36 de lei pe an, pentru un apartament cu două camere – 100 de lei, pentru un apartament cu trei camere – 120 de lei, pentru un apartament cu patru camere – 156 de lei, iar pentru o casă de 80 de metri pătraţi – 174 de lei pe an.

Virginia Uzun a mai anunţat că şi taxa de acces în staţiunea Mamaia rămâne suspendată şi în 2013, aşa cum a fost în ultimii doi ani.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

„Azi în şedinţa de Guvern a revenit acea Hotărâre promovată de Guvernul Ungureanu, în conformitate cu legea, o Hotărâre de Guvern care dă voie, conform legii, conform tuturor legilor privind finanţele publice locale, dă voie autorităţilor locale – Consiliu Local, CGMB – să actualizeze taxele locale cu inflaţia. Nu obligă, însă”, a spus Ponta.

El a precizat că din textul HG nu se înţelege acest lucru foarte clar, motiv pentur care nu o va publica încă.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...