Rădulescu: Conducerea ASF – 6 membri susţinuţi de PSD, 4 de PNL şi 1 de UDMR; PDL, PPDD – niciun loc

Liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu, susţine că, la întâlnirea privind componenţa ASF, USL "a comunicat partidelor de opoziţie faptul că nu vor avea niciun loc în componenţa Autorităţii", conducerea instituţiei urmând a fi formată din 6 membri susţinuţi de PSD, 4 de PNL şi 1 de UDMR.
Economica.net - joi, 13 iun. 2013, 12:19
Rădulescu: Conducerea ASF - 6 membri susţinuţi de PSD, 4 de PNL şi 1 de UDMR; PDL, PPDD - niciun loc

„Având 70% majoritate în Parlament, actuala coaliţie guvernamentală îşi permite să aibă apucături dictatoriale ca şi când ar avea 100%. Negocierile convocate ieri de către USL asupra componenţei Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) s-au dovedit a fi un dictat din partea majorităţii, care doar a comunicat partidelor de opoziţie faptul că nu vor avea niciun loc în componenţa autorităţii. În final, conducerea acesteia va fi formată din 6 membri susţinuţi de PSD, 4 de PNL şi unul de UDMR”, se arată într-un comunicat semnat de liderul grupului PDL din Senat, Cristian Rădulescu.

Senatorul PDL afirmă că „este pentru prima oară când o autoritate aflată sub controlul Parlamentului nu va conţine niciun membru sprijinit de opoziţie”.

Rădulescu precizează că, în aceste condiţii, PDL va boicota atât audierile candidaţilor, cât şi votul acestora în Parlament.

„Reducerea numărului de membri ai conducerii ASF, precum şi impozitarea plăţilor compensatorii obţinute de foştii membri ai instituţiilor care, prin contopire, au format ASF, s-a dovedit a fi încă o mişcare demagogică a premierului Victor Ponta, în condiţiile în care ASF se transformă în totalitate într-o sinecură pentru clienţii Guvernului. «Obrazul gros» de care vorbea USL, referindu-se la cei care au luat plăţi compensatorii de sute de mii de euro este chiar obrazul acestora. Cei care au beneficiat de plăţi compensatorii sunt membrii ai USL şi UDMR. Niciun membru sprijinit de PDL nu a beneficiat de ele, chiar dacă mandatul său a încetat cu 4-5 ani înainte şi chiar dacă, contractual, avea dreptul la aceste plăţi”, se mai arată în comunicatul semnat de Cristian Rădulescu.

Marţi, conducerile celor două Camere au decis că plenul reunit al Parlamentului se va întruni peste o săptămână pentru a vota noua conducere a Autorităţii pentru Supraveghere Financiară (ASF).

Vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu (PSD) a arătat că săptămâna viitoare, marţi, 18 iunie, la ora 11.00, în şedinţa Camerelor reunite ale Parlamentului se va vota noua componenţă a conducerii ASF.

„Această decizie face ca noi să organizăm, începând de astăzi până luni la ora 14.00, depunerea candidaturilor. La ora 16.00, comisiile sesizate în fond vor lua în discuţie propunerile care vor veni din partea grupurilor parlamentare pentru componenţa instituţiei”, a spus Dumitrescu.

Potrivit acestuia, avizele vor fi întocmite în seara zilei de luni, urmând ca marţi, la ora 11.00, în plenul reunit să fie supusă votului noua componenţă. „De asemenea, liderii grupurilor parlamentare se vor întâlni până la data audierilor pentru a stabili care este componenţa în conformitate cu algoritmul reieşit în urma alegerilor”, a mai declarat vicepreşedintele Senatului Cristian Dumitrescu, la finalul şedinţei Birourilor Permanente reunite.

Membrii Consiliului ASF vor fi renumiţi de Parlament până la 30 iunie, conform organigramei restrânse, luând însă în calcul un prag mai mare al experienţei profesionale obligatorii, de minimum 10 ani, a decis Guvernul, această vechime fiind cerută de către preşedintele Traian Băsescu pentru executivi, dar respinsă de Senat.

Membrii Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) au fost validaţi de către Parlament la sfârşitul lunii aprilie, dar Guvernul a decis, săptămâna trecută, să restrângă numărul acestora, iar Parlamentul să se reunească din nou pentru a numi membrii Consiliului până la data de 30 iunie 2013, când se încheie actuala sesiune.

Ordonanţa stabileşte că Autoritatea de Supraveghere Financiară va fi condusă de către un Consiliu format din 11 membri (în loc de 17), din care vor face parte în continuare un preşedinte, un prim-vicepreşedinte şi trei vicepreşedinţi, ca membri executivi, dar cu un număr al membrilor neexecutivi redus la jumătate, de la 12 la 6 persoane.

Guvernul a decis însă în acelaşi timp că membrii Consiliului ASF trebuie selectaţi exclusiv pe baza unei experienţe profesionale în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/sau al instituţiilor financiare nebancare de minimum 10 ani.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Scoția renunță la majoritatea restricțiilor de siguranță
Majoritatea restricţiilor anti-COVID-19 din Scoţia vor fi relaxate începând de lunea viitoare, a anunţat Guvernul local ...
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul de la Madrid va acorda subvenții tinerilor care locuiesc cu părinții ca să se poată muta
Guvernul spaniol va plăti o subvenţie de 250 de euro pe lună tinerilor cu venituri mici, pentru a-i ajuta să se mute ...
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti scoate la concurs 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi
Un număr de 255 de posturi de directori şi directori adjuncţi de unităţi de învăţământ din Capitală vor fi scoase ...